Tovább emelkednek a DRAM árak, de már nem sokáig

Rossz hír, hogy az IC Insights elemzői szerint további áremelkedés várható a DRAM piacon, ugyanakkor jó hír, hogy az idei év negyedik negyedévében stabilizálódnak az árak, vagyis az emelkedés megáll.

Tovább emelkednek a DRAM árak, de már nem sokáig

Jön még egy kis emelkedés, aztán stagnálás várható

Az IC Insights elemzői szerint a számítógépekbe szánt memóriachipek ára az első negyedév folyamán átlagosan 1,97 dollár volt, ám ez az összeg a második negyedév folyamán hatalmas tempóban 2,42 dollárra nőtt. Ebben a negyedévben további növekedésre lehet számítani, az ár elérheti a 2,53 dolláros szintet (előrejelzés). Szerencsére az alagút végén már látszik a fény is: a negyedik negyedév folyamán a DDR3-as memóriachipek átlagára 2,52 dollárra csökkenhet, azaz stabilizálódik. Az elemzők ugyan nem említették, de itt minden bizonnyal a 2 Gb-es, DDR3-as típusú memóriachipek árának változásáról van szó.

Ahogy az a lenti diagramon is látszik, az elmúlt évhez képest idén jelentősen drágábban adják a memóriagyártó nagyvállalatok a memóriachipeket. 2012 folyamán a memóriachipek átlagos eladási ára egész évben 1,7 dollár környékén mozgott, idén pedig töretlen emelkedő tendencia figyelhető meg. Az idei memóriachip árak egyébként a 2010 októbere óta tapasztalható legmagasabb áraknak minősülnek.

A memóriaárak növekedése az IC Insights elemzői szerint három fő tényezőnek köszönhető. Először is manapság már nincs annyi DRAM gyártó, mint korábban, hála az iparági konszolidációnak és a csődöknek. Másodszor a termelési kapacitás is visszafogott, hála a jelentősen csökkentett beruházásoknak. A harmadik ok pedig az, hogy a DRAM gyártók a PC-s memóriapiactól a sokkal jövedelmezőbb mobil DRAM piac felé fordultak, ami szintén negatívan hat a termelésre.

Furcsa, de az IC Insights elemzői arról nem adtak tájékoztatást, hogy mi az oka a következő negyedévben esedékes memóriaár-stagnálásnak - ez persze nagyjából mindegy is, hiszen átlagfelhasználói szemmel nézve úgyis az a fontos, hogy végre megálljon a memóriaárak kitartó emelkedése. A helyzet romlását egyébként remekül szemlélteti, hogy napjainkban egy 8 GB-os DDR3-1600 MHz-es memóriacsomaghoz alig kevesebb, mint 70 dollárért lehet hozzájutni. Ehhez képest tavaly, a nagy karácsonyi vásárlási láz alkalmával hasonló memóriacsomagot már alig 40 dollárért is lehetett kapni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward