Shop menü

TOVÁBB CSÖKKENNEK A NAND FLASH ÁRAK, MÉG OLCSÓBBAK LEHETNEK AZ SSD-K

A piac továbbra is túltermelésben van, hiába készül kevesebb chip a korábbinál, hiszen a kereslet is alacsony.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Tovább csökkennek a NAND Flash árak, még olcsóbbak lehetnek az SSD-k

A DRAM piaccal kapcsolatos előrejelzésekről éppen nemrégiben számoltunk be, most pedig a NAND Flash memóriachipek piacának alakulásával kapcsolatban érkeztek hírek. A helyzet a gyártók számára nem túl kedvező, ugyanis a partnerek és a vásárlók részéről egyaránt visszafogott a kereslet, ami továbbra is túltermelést eredményez, igaz, már azért van némi fény az alagút végén. Vásárlói szemmel nézve még mindig jó árakon lehet hozzájutni az SSD meghajtókhoz és kártyákhoz, és a helyzet a következő negyedév folyamán javulhat még egy picit – de ne szaladjunk ennyire előre.

A klienspiaci SSD meghajtók és kártyák esetében, amelyek vagy közvetlenül, vagy egy-egy konfiguráció részeként kerülnek forgalomba, nem túl rózsás a helyzet, legalábbis a NAND Flash gyártók szemszögéből nézve. A PCI Express 3.0-s csatolófelületet használó SSD kártyák raktárkészletei csökkenőben vannak, ezzel egy időben a PCI Express 4.0-s megoldások terjedése viszont lassabban halad, mint azt korábban várták. Ezzel egy időben a QLC NAND Flash lapkák árai is csökkennek, ami a TLC NAND Flash lapkák árának mérséklődését is eredményezi.

A gyártók számára nehézségeket okoz majd a további árcsökkentés, ám így is 5-10%-os mérséklődésre lehet számítani átlagos értékesítési árak tekintetében. Az elemzők szerint az év második felében már lehet számítani némi pozitívumra, attól függően, hogy a noteszgépek és az okostelefonok piaca végre felpezsdül-e, hiszen az új generációs eszközök érkezésével több NAND Flash chipre lehet szükség, mint mostanság.

Galéria megnyitása

Az üzleti szegmensbe szánt termékek esetében kedvezőbb kép rajzolódik ki, már ami a jövőt illeti. A TrendForce szerint Kína felől nagyobb keresletre lehet számítani, hála annak, hogy a kínai kormányzat törekvéseit elfogadták, ennek hatására több üzleti NAND Flash chipre lesz szükség. Segíti továbbá a kereslet fellendülését az is, hogy az AMD Genoa szerverplatformja felpezsdítette kissé a szerverpiacot, az új szerverekhez pedig NAND Flash alapú adattárolókra is szükség lesz. Ennek ellenére az év második negyedévében még mindig csökkenésre kell berendezkedniük a NAND Flash gyártóknak, ugyanis 8-13% közötti mértékben eshetnek az átlagos értékesítési árak a még mindig túltermelésben lévő piac miatt.

Az eMMC alapú, azaz a beágyazott tárhelyek esetében hasonló a helyzet, de ide tartoznak az okostelefonokba szánt UFS alapú adattárolók is. Előbbieknél 5-10%-os, utóbbiaknál 8-13%-os árcsökkenésre lehet számítani a második negyedévben. Az UFS 4.0 alapú csúcstelefonok érkezésével pozitív irányú változásra lehet kilátás, már ami a NAND Flash gyártók szemszögét illeti, akár az év közepét, akár az ünnepi szezont nézzük, hála azoknak az új és a frissített termékeknek, amelyek idén jelennek meg.

A túltermeléses helyzet mögött alighanem továbbra is az inflációs hatások, a bizonytalanság, illetve a gyengülő gazdaság húzódik, plusz a COVID idején tapasztalható óriási kereslet után érthető módon kissé csökkent a lendület. Jelenleg ez egy kiváló időszak, ha memóriamodulokat vagy SSD-ket szeretnénk vásárolni, amit érdemes kihasználni, hiszen az év második felétől kezdve lassú javulás várható a piacon, ami az árak emelkedését eredményezheti…

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére