Több mint 100 ezer Apple eszközt adott el egy cég újrahasznosítás helyett

Az Apple beperelt egy vállalatot, ami meglehetősen érdekesen értelmezte az újrahasznosítási feladatát.

Több mint 100 ezer Apple eszközt adott el egy cég újrahasznosítás helyett

Mint az ismeretes, az Apple nagyon sokat tesz azért, hogy környezettudatosan viselkedjen, és kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az újrahasznosításra. A tönkrement, megunt készülékek, amelyek valamilyen formán visszajutnak a vállalathoz, szinte kivétel nélkül mennek újrahasznosításra. És kiderült, hogy a cég egyik partnere igencsak komoly visszaélést követett el a folyamat során.

A Geep Canada legalább 100 ezer olyan eszközt, amit újra kellett volna hasznosítania, egész egyszerűen továbbértékesített. Ezzel jelentős extra bevételre tett szert, és természetesen próbált arról gondoskodni, hogy erről az Apple ne szerezzen tudomást. De a vállalat túl nagyban csinálta már a kvázi lopást, és lebukott. A vizsgálat során nagyon súlyos hibákra derült fény, és az Apple úgy döntött, hogy bíróságra viszi az ügyet.

Galéria megnyitása

iPhone-ok, iPadek, Apple Watch okosórák kerültek újra forgalomba a Geep Canada „munkássága” nyomán, amiről az Apple-nek nagyon hosszú ideig nem volt tudomása. Az elektronikai hulladékok újrahasznosításával is foglalkozó cég az egyik legjelentősebb partnere volt az Apple-nek, elképesztő mennyiségű készülék landolt náluk, így tudtak ekkora mennyiségű elbontásra szánt eszközt végül továbbadni másoknak.

A Geep Canada a vádakat nem tagadja, tehát lényegében elismeri, hogy hibázott, viszont az ügy ennek ellenére elképzelhető, hogy nem fog hamar véget érni. Sajtóértesülések szerint ugyanis a cég azzal védekezik, hogy a vezetésnek nem volt erről tudomása. Állítólag mindössze három megbízhatatlan alkalmazott követte el a nem mindennapi bűncselekményt. Szóval elvileg dolgozó tudott 100 ezer különböző Apple terméket újra forgalomba hozni. Erre az Apple azzal reagált, hogy az a három alkalmazott a cég felső vezetése.

Galéria megnyitása

Bár csak most vált az ügy nyilvánossá, igazából már januárban elindult, és jóval korábbi eseményről van szó magát a bűncselekményt illetően. A Geep Canada által folytatott üzérkedésre 2017 végén vagy 2018 elején terülhetett fény, és akkor az Apple meg is szakította a céggel a kapcsolatot. Ma már nem is önállóan üzemel ez az újrahasznosító, hanem beolvadt 2019 szeptemberében a Quantum Lifecycle Partners-be.

Az ügy részletei alapján pontosan tudni lehet, hogy mennyi Apple eszköz került a Geep Canada birtokába újrahasznosítási céllal, és az sem titok, hogy mennyi lett biztosan „megmentve” a feldolgozástól. 2015 januárja és 2017 decembere között összesen 531 966 iPhone, 5673 iPad, valamint 19 277 Apple Watch került a cég birtokába, és ezeknek mindegy 18 százaléka, 103 845 darab lett biztosan újra használatba véve.

Galéria megnyitása

Fontos azonban, hogy ez borítékolhatóan nem a teljes mennyiség. A cupertinóiak ugyanis a hálózati aktivitási adatokat felhasználva tudták pontosan beazonosítani az újra forgalomba hozott készülékeket, ez pedig azt jelenti, hogy itt kizárólag a jól működő és mobil hálózati egységgel is rendelkező termékekről van szó. Tehát azok az eszközök, amik esetleg alkatrésznek lettek eladva, vagy szimplán csak Wi-Fi volt bennük, még ebben a 100 ezres tételben nincsenek benne.

Az Apple azt szeretné, ha a teljes hasznot visszakapná, ami az eladásokból származott, és további 22,7 millió dolláros kárpótlást is remél. A Quantum Lifecycle Partners kijelentette, hogy semmilyen módon nem kíván részt venni a perben, az csak a két említett fél között zajlik, szóval a kártalanításból mindenképpen kimaradna, függetlenül attól, hogy a Geep Canada már beolvadt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap