Termelést csökkent az SK Hynix, hogy mérsékelje a NAND túltermelés negatív hatásait

Az új lépésekkel csökkenhet a túltermelés mértéke, az átlagos értékesítési árak pedig ismét emelkedésnek indulhatnak.

Termelést csökkent az SK Hynix, hogy mérsékelje a NAND túltermelés negatív hatásait

A NAND Flash memórialapkák piacán elég komoly túltermelés alakult ki az elmúlt hónapok során, ami miatt jelentősen csökkentek az átlagos eladási árak – ez a gyártók szempontjából nem túl jó hír, hiszen veszélyezteti a profitot, a vásárlók azonban mindenképpen örülhetnek, hiszen nagyon jó áron juthatnak SSD-hez.

A helyzetet egy picit árnyalja a Toshiba egyik üzemében történt baleset, amely hozzájárulhat a NAND Flash árak újbóli emelkedéséhez, ám egyéb tényezők is segíthetnek az árak felhajtásában, például a Japán és Dél-Korea között életbe lépő export-szigorítások is. Az SK Hynix vezetése például azt tervezi, hogy csökkentik a 3D NAND Flash lapkák termelését, így enyhülhet a piacot sújtó túlkínálat, így az árak is emelkedésnek indulhatnak. A vezetés eredetileg úgy tervezte, hogy idén a tavalyihoz képest 10%-kal csökkentik a szóban forgó lapkák termelését, ám időközben meggondolták magukat, így 10 helyett 15%-os csökkentést léptetnek érvénybe.

Galéria megnyitása Az M15-ös üzem A vállalatnál az év második negyedévében 40%-kal több bitnyi NAND Flash alapú tárhely készült, mint az azt megelőző negyedévben, ugyanis a 72 cellaréteget tartalmazó lapkák termelését felpörgették, ám az átlagos értékesítési árak ezzel egy időben mintegy 25%-kal mérséklődtek, ami megkongatta a vészharangot a vezetésnél.

A problémát az okozza, hogy az új, több cellaréteget tartalmazó NAND Flash lapkák több bitnyi adat tárolására képesek, így a „bitkihozatal” is emelkedik, ami valamilyen szinten túltermeléshez vezet. Ezt részben a termelés csökkentésével szokták ellensúlyozni, ami főként az előző generációs lapkákat érinti, ám a szilícium-ostyák termelésének 10-15%-os csökkentése nem feltétlenül elég ahhoz, hogy a magasabb bitkihozatal hatásait ellensúlyozzák.

Gondoljunk csak az éppen tegnap bejelentett 1 Tb-es 4D TLC NAND Flash lapkára, amely 128 cellarétegével adatsűrűség terén igen komoly előrelépést képvisel iparági szinten.

Éppen ezért a termeléscsökkentés mellett egyéb intézkedéseket is életbe léptet a vállalat. A Dél-Koreában, Cheongju területén található M15-ös üzemben lassítani fogják a tisztaszoba-kapacitás bővítését, míg az Icheon területén található M16-os üzemben elhalasztják a gyártósorok beszerelését.  A vállalat jövőre a 2019-es szinthez képest jelentősen csökkenti a tőkeberuházás mértékét is, azaz nincs kizárva, hogy az említett üzemekben jövőre sem áll csatasorba az extra kapacitás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap