Meredek áremelkedésre számíthatunk a memóriapiacon?

Úgy tűnik, megint drágulni fognak a memóriamodulok, az SSD-k, illetve minden más is, ami köréjük épül.

Meredek áremelkedésre számíthatunk a memóriapiacon?

A memóriapiacon az elmúlt hónapok során egész komoly árcsökkenés ment végbe mind a NAND Flash, mind pedig a DRAM szegmensben, így manapság egész kedvező áron juthatunk memóriamodulokhoz, illetve SSD meghajtókhoz is. A háttérben az áll, hogy a korábbi időszakhoz képest változtak a vásárlói igények, azaz kevesebb memórialapkára volt szüksége a piacnak, mint amennyit a gyártók termelnek, így idővel túltermelés alakult ki, ami az árak letöréséhez vezetett. Hogy meddig tart még ez a helyzet, ami a vásárlók szemszögéből nézve mindenképpen üdvözlendő? Az elmúlt időszak eseményei alapján már nem sokáig, ugyanis két olyan dolog is történt, amelyek mindenképpen hatást gyakorolnak majd az árakra.

Galéria megnyitása Megint elindulhat az árak emelkedése... Az egyik probléma az, hogy a Toshiba egyik üzemében áramszünet miatt rengeteg NAND Flash lapka ment tönkre, így jelentős kapacitás esik ki a negyedéves termelésből, ami a raktárkészletek gyorsabb apadását okozza, vagyis idővel megint hiányállapot alakulhat ki a piacon. A helyzetet az is rontja, hogy Japán szigorú exportszabályozást vezetett be Dél-Koreával szemben, amelynek eredményeként bizonyos vegyianyagokat csak kormányzati engedéllyel lehet elindítani a dél-koreai nagyvállalatok felé, az engedélyek kiadása pedig akár 3 hónapot is igénybe vehet. A dél-koreai gyártók jellemzően csak maximum 1-2 hónapos tartalékokkal dolgoznak, vagyis a három hónapos várakozási idő mindenképpen kedvezőtlenül érintheti őket, hiszen alapanyagok hiányában nem folytathatják a munkát. És mivel a dél-koreai cégek jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek a memóriapiacon, idővel mindenképpen hiányállapot alakulhat ki, ami az árak gyors emelkedését eredményezheti.

A DRAMeXchange elemzői szerint már látszanak is a drágulás jelei, ugyanis a 8 Gb-es DDR4-es memórialapkák esetében folyamatosan emelkedik az azonnali kereskedelmi ár, márpedig ezeket a lapkákat veszik alapul, amennyiben a piaci folyamatokat előre szeretnék jelezni, hiszen ezekből fogy a legtöbb. Múlt hét pénteken a 8 Gb-es DDR4-es memórialapkák kereskedése 3,74 dolláros áron zárt, azaz egy hét alatt 14,6%-kal, július 5-e óta pedig összesen 23%-kal emelkedett, ami nem egy jó jel. Amennyiben a Japán által bevezetett export-szigorítások elkezdik kifejteni hatásukat, az árak még nagyobb mértékben emelkedhetnek majd, de hogy pontosan mennyire és meddig, azt egyelőre nehéz megjósolni.

Egyszóval úgy tűnik, hamarosan véget ér az olcsó memóriamodulok és SSD-k időszaka…. És ezzel együtt nem csak a memóriamodulok és az SSD-k, hanem a velük felszerelt eszközök ára is elindulhat felfelé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap