Sorozatgyártásban az iparág első 128 rétegből álló 1 Tb-es TLC NAND memórialapkája

Az iparági elsőség ezúttal az SK Hynix nevéhez fűződik.

Sorozatgyártásban az iparág első 128 rétegből álló 1 Tb-es TLC NAND memórialapkája

Az SK Hynix egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis sorozatgyártásba küldte a világ első 128 cellaréteggel rendelkező 1 Tb-es 4D TLC NAND Flash memórialapkáját. Az esemény komoly fegyvertény, hiszen a 96 cellarétegből álló 4D NAND Flash lapka bejelentése óta még csak 8 hónap telt el, azaz igen komoly tempóban zajlik a fejlesztés.

Noha olyan 128 cellarétegből álló 1 Tb-es lapkát már többen is bemutattak, ami QLC NAND Flash alapokon nyugszik, azaz cellánként 4 bitet képes tárolni, TLC alapú termékből eddig ilyen nem került sorozatgyártásba, így az SK Hynix szerezte meg az iparági elsőséget. Az új lapka a 96 cellarétegre épülő megoldáshoz képest 40%-kal jobb termelékenységgel gyártható, ugyanis ezeknél a lapkáknál egy szilíciumostyára ennyivel több bit fér.

Galéria megnyitásaTovábbi jó hír, hogy a 4D Platformot – amelynek részleteiről már írtunk – sikerült továbbfejleszteni, azaz a gyártás során alkalmazott folyamatokat 5%-kal csökkentették, illetve több egyéb optimalizációt is bevetettek, amelyek összességében azt eredményezték, hogy az új technológiára történő átállás során 60%-kal sikerült csökkenteni a költségeket az előző technológiai átálláshoz képest, ami a befektetés megtérülésére igen pozitívan hat.

Az 1 Tb-es 4D TLC NAND Flash chip a négy részre osztott (Four-plane architektúra) dizájnnak köszönhetően 1,2 V-os üzemi feszültség mellett 1400 Mbps-os adatátviteli sebesség elérésére képes. A kellően gyors és energiahatékony chip a közeljövőben több területen is feltűnhet majd, így a következő generációs okostelefonok, illetve a következő generációs üzleti SSD-k fedélzetén egyaránt szerepet kaphat.

A gyártó később UFS 3.1-es adattárolót is szeretne készíteni az újdonságból, amelyből az 512 Gb-es modellekhez képest csak feleannyi kell egy 1 TB-os tárhely biztosításához. Az 1 TB-os UFS 3.1-es megoldás várhatóan 20%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel, mint a korábbi megoldások, maga a chip pedig mindössze 1 milliméter magas lesz.

Az SK-Hynix fejlesztőcsapata  jelenleg a 176 cellarétegből álló 4D NAND Flash lapkák fejlesztésén dolgozik, amelyekkel tovább erősítheti majd versenyképességét. Arról egyelőre nincs hír, hogy a 178 cellarétegből álló lapkákat mikor mutatja be a cég, de ha a tempó változatlan marad, akkor már nincs messze a rajt sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap