Szupergyors adattárolót építhetünk az ASUS frissített bővítőkártyájával

A második generációs kiadás hűtés és tápellátás terén is fejlődött az előző modellhez képest.

Szupergyors adattárolót építhetünk az ASUS frissített bővítőkártyájával

Az ASUS a HYPER M.2 X16 CARD első generációs változatát még 2017 folyamán mutatta be, a termék azóta nem frissült egészen mostanáig, ugyanis a napokban elkészült a HYPER M.2 X16 CARD V2, ami néhány apró, de meglehetősen fontos frissítést kapott. Az alapvető koncepció természetesen nem változott: a PCI Express 3.0 x16-os slotba illeszkedő bővítőkártya továbbra is négy darab M.2-22110-es bővítőhellyel várja az M.2-es SSD kártyákat, de közülük is csak azokat, amelyek PCI Express csatolót és NVMe protokollt használnak – SATA 6 Gbps-os modellekhez nem jó. Az M.2-es slot egyébként a 22110-es mellett a 2280-as, a 2260-as, illetve a 2242-es formátumú M.2-es SSD kártyákat is fogadja.

Galéria megnyitása

A PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületet használó bővítőkártya minden egyes SSD számára PCI Express 3.0 x4-es sávszélességet kínál, külön PCIe switchet azonban nem kapott, így az alaplap feladata a PCI Express 3.0 x16-os slot sávjainak 4+4+4+4 rendszerű felosztása. Erre a 2016 óta gyártott HEDT platformok minden esetben képesek, de a klienspiaci termékek közül is sok támogatja a funkciót, ahogy az az ASUS hivatalos tájékoztatójából is kiderül. A listán csak az ASUS által gyártott alaplapok szerepelnek, egyéb termékekkel ugyanis nem igazán tesztelték a terméket, legalábbis hivatalosan. A fontos tudnivalókat ez az oldal foglalja össze. Lapkakészletek terén Intel fronton az X299, a Z390 és a Z370 szerepel a támogatott megoldások között, míg AMD fronton az X399, X470, B450, X370 és B350 típusú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal működhet együtt a bővítőkártya. Az elérhető sávszélesség esetenként attól is függ, milyen processzor, illetve APU egység foglal helyet az adott alaplapban.

Galéria megnyitása

Az Intel platformjainál egyébként a VROC (Virtual RAID on CPU) támogatás is rendelkezésre áll, amellyel – hivatalosan – kizárólag Intel alapú SSD kártyákból álló bootolható tárhelyet hozhatunk létre. A processzor PCI Express sávjait használó rendszer egyébként azért is előnyös, mert a PCH alapú RAID konfigurációkkal ellentétben itt nem kell tartani a 32 Gbps-os DMI sávszélesség-limittől, így a több kártyából álló RAID alapú tárhely könnyedén csúcsra járatható.

Galéria megnyitása

A HYPER M.2 X16 CARD V2 felépítés terén nagyon hasonlít az első generációs modellre, de tápellátás terén sokat fejlődött, így az egyes M.2-es SSD slotok számára egyenként 14 W-nyi teljesítményt kínál, vagyis még a leggyorsabb, magasabb TDP kerettel dolgozó M.2-es SSD kártyákat is képes kiszolgálni. A nyomatott áramköri lapot módosították egy picit annak érdekében, hogy az apró ventilátor hatékonyabban át tudja szellőztetni a szálcsiszolt alumínium fedlappal ellátott kártyát, ez pedig az M.2-es SSD-k üzemi hőmérsékletére is jótékony hatást gyakorol. A kártya hátulján, a PCI slotba illeszkedő takarólemezen négy darab LED kapott helyet, amelyek az egyes slotok aktivitásáról adnak információt, valamint egy ventilátor kapcsolót is elhelyeztek itt.

A 202 milliméter hosszú, 96 milliméter széles és 13 milliméter magas bővítőkártya már elérhető kereskedelmi forgalomban, kínálatunkben pedig elég régóta kapható, ára jelenleg 16 690 forint.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap