Szülői felügyeletre használható programmal állt elő a Microsoft

A Family Safety sokoldalú eszköz arra, hogy a gyerekek tevékenységét a felnőttek távolról is kordában tarthassák és követhessék.

Szülői felügyeletre használható programmal állt elő a Microsoft

A szülői felügyelet az okostelefon szerencsére már egyáltalán nem új dolog. Vannak olyan fejlesztések ezen a fronton, amelyek közel 10 éves múltra tekintenek vissza. Van gyárilag ilyen megoldása a két nagy mobilplatform fejlesztőjének, az Apple-nek és a Google-nek is, most pedig a Microsoft is előrukkolt egy megoldással.

A Family Safety névre keresztelt szolgáltatás a fiatal generációk online biztonságáért fog felelni, és az aktivitásukat megfelelő mederben fogja tartani, ha minden jól megy. A Microsoft által létrehozott eszköz ugyanis a szülők részére olyan megoldásokat nyújt, amikkel kontroll alatt tudhatják a gyermekeket, és megóvhatják őket a káros tartalmaktól.

A szolgáltatás minden héten szolgáltatni fog a felnőtteknek jelentéseket arra vonatkozóan, hogy az adott időszakban milyen aktivitása volt a csemetének. Ezeket az applikációban és e-mailben is meg lehet majd kapni. A jelentésekben szerepelni fog, hogy mennyi időt töltöttek a fiatalok az okostelefonok nyomkodásával, mennyi volt a kijelző idő. Mely applikációkat használták, és azokkal mennyi időt töltöttek el, és milyen oldalakat kerestek fel a telepített böngésző programokon keresztül.

Galéria megnyitása

Ezeknek a jelentéseknek fontos szerepe lesz abban, hogy a szülők hogyan konfigurálják majd be a programokat.

Mint minden szülői felügyeleti fejlesztésnél, ennél is lehet majd korlátozni az eszközhasználatot, méghozzá többféle módszerrel, különböző frontokon. Meghúzhatja az ember a határt arra vonatkozóan, hogy mennyi időt nyomkodhatja a gyerek az okostelefonját, de lehet beállítani arra is szűrőt, hogy az interneten milyen honlapokat tekinthessen meg. És egyebek mellett még azt is tudja majd szabályozni a szülő a Family Safety keretében, hogy a helyadatot mikor oszthatja meg a fiatal.

Galéria megnyitása

Lehetőséget nyújt majd a Family Safety az appok esetében is külön azt megadni, hogy egy-egy alkalmazást mennyi ideig lehessen használni napi szinten. A hét minden napjára más limit is megadható, így a hétvégéken például lehetnek lazábbak a korlátozások. Ha az ember úgy látja, hogy nem a gyereknek való program is van a mobilon, és azt használja a csemete, akkor azt teljesen le is lehet tiltani. Van nyomkövetés is, amivel bármikor azonnal megnézhető, hogy a felvett családtagok éppen hol vannak.

Galéria megnyitása

A csemetéknek lesz arra lehetősége, hogy extra időt kérjenek a szülőktől, ezt a felnőttek okostelefonja értesítéssel fogja jelezni. Pillanatok alatt meg lehet majd adni a plusz mobilozással tölthető időt, ha úgy látja az ember, hogy az indokolt, és tényleg szükséges lehet valamilyen oknál fogva, amennyiben nincs így, a kérés azonnal elutasítható. A különböző alkalmazásboltokon keresztüli kiadásokat, vásárlásokat pedig minden esetben a szülőknek kell majd nyugtáznia.

Galéria megnyitása

A Family Safety elérhető Androidon, és még iOS-en is. Sőt mi több, a Microsoft kezdetlegesen a Windows és az Xbox esetében is elérhetővé tette, de ezeken a felületeken csak a Microsoft Edge böngészőre terjed ki egyelőre a felügyeleti lehetőség. Idővel a szolgáltatás folyamatosan újabb lehetőségekkel bővülhet majd, és egyre több dologra terjedhet ki.

A szülői felügyeleti szolgáltatások kapcsán általában meg kell azt említeni, hogy ezt a felnőtteknek mindenképpen érdemes körültekintően bevetni. Annak érdekében, hogy ne a kívánt eredmény ellenkezőjét érjék el, fontos, hogy meg kell beszélni a fiatalokkal, hogy erre miért van szükség. Ha a gyermek úgy érzi, hogy a személyes szabadságának a korlátozására van a szolgáltatás, akkor azon lesz, hogyan tudja majd megkerülni azt, és feszélyezetten érezheti majd magát.

A Microsoft valószínűleg azért is hozta létre a Family Safety szolgáltatást, hogy a hamarosan érkező okostelefonján már ezzel biztosítsa a szülői felügyeletet. Hiszen a redmondiak a következő hónapokban mutatják majd be a Surface Duót, ami az első saját hardverük lesz Android operációs rendszerrel. A Microsoft egy rendkívül komplex programcsomaggal tudja majd kínálni az eszköz, ami igazából enélkül is eléggé izgalmas lesz, hiszen egy olyan hajtogatós koncepciót valósít meg, amilyet korábban még nem láthattunk.

A Microsoft Family Safety már mindenki számára elérhető Androidon és iOS-en is. Ezt mindenképpen a hivatalos forrásokból érdemes telepíteni. Az első visszajelzések alapján az iPhone-os közönség jól fogadta, 4,6 csillagot kapott eddig átlagosan, az androidos fronton viszont csak 3,5 ponton nyitott.

Microsoft Family Safety: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap