Színes kijelzőt kapott a Pebble Time okosóra

A Time még mindig bírni fogja egy hétig töltés nélkül, és már akár beszélgetni is lehet vele.

Színes kijelzőt kapott a Pebble Time okosóra

A Pebble nagyjából egy évvel a Steel bemutatását követően lerántotta a leplet az első színes megjelenítővel felvértezett készülékéről, a Time-ról. A Pebble Time továbbra sem enged az üzemidőből, ami komoly pozitívum a neve mellett. Az újdonságnak közösségi finanszírozási projektet indított a vállalat, és elképesztő érdeklődés fogadta a masinát.

Az elődök: balra a Pebble, jobbra a Pebble Steel.

A Pebble mostanra egészen komoly céggé nőtte ki magát, és minden bizonnyal a pénznek sincsenek szűkében, ám ennek ellenére a Kickstarteren mutatták be a legújabb okosórájukat. Erre az az egyszerű magyarázat van, hogy itt a vállalat már inkább a reklámért tért vissza a gyökerekhez, oda, ahonnan 2012-ben a Pebble elindult a hódító útjára, és azóta is folyamatosan tör előre. Annak idején az első okosórájuk rekordot döntve, 10 millió dollárnyi „adományt” gyűjtött össze, és csaknem 70 ezer ember finanszírozta a létrejöttét. Most pedig egyetlen nap alatt elérték a 8 millió dolláros összeget, és már most 10 millió felett vannak. Eredetileg egyébként nevetségesen alacsonyra tették a lécet, „mindössze” 500 ezer dollárért indult a Kickstarteres kiírás, amit félóra alatt el is ért a weboldal mutatója.

No, de lássuk, mit is nyújt a jövendőbeli vásárlóknak a Time. A Pebble mostani okosórájának legnagyobb újítása egyértelműen az, hogy egy színes megjelenítőt kapott. A cég vezetése továbbra sem enged az energiapazarló LCD és OLED megoldásoknak, így ezúttal is egy e-papír technológiás panelről van szó, ami az eddigi Pebble órákéhoz hasonlóan fog működni, csak már színekkel megtoldva. Sajnos gazdag színvilágról továbbra sem beszélhetünk, és a felbontás is alacsony maradt. Bár sokat javult a kijelző képfrissítési rátája, azért ilyen téren is némi kompromisszumot kell kötni. Mivel ez jobbára úgy viselkedik, mint a Pebble és a Pebble Steel szürke árnyalatos e-papír panelje, a fogyasztási mutatója is nagyjából ugyanolyan. Ez azt jelenti, hogy a Pebble Time is használható lesz egész héten egyetlen töltéssel, nem szükséges 1-3 naponta töltőre csatlakoztatni, mint a legtöbb konkurensét.

Honnan ered a Time megjelölés? Nos, a vállalat ezzel a keresztnévvel egyértelműen a szoftveres oldal legjelentősebb változtatására szeretne utalni. A Pebble itt egy új koncepcióra tért át: ha már egy karóráról van szó, úgy gondolták, miért ne lehetne minden időrendben megtekinthető? Ennek a gondolatmenetnek a végén született meg az idővonalat (timeline) alkotó felhasználói felület, ami úgy fogja rendezni a felhasználó értesítéseit (üzenetek, naptárbejegyzések, stb...), hogy azok között kronológiailag lehessen vissza, vagy akár előre utazni. Így minden reggel tudja majd az eszköz tulajdonosa, hogy milyen teendői lesznek a kora délutáni tárgyalást megelőzően, mikorra kell menni az iskolába a gyerekekért, vagy meg kell-e állni a boltban hazafelé, hogy a vacsora rendben elkészülhessen. Az idővonal felépítéséhez a szükséges információkat a Time a hozzá kapcsolódó okostelefonról igyekszik majd összegyűjteni. (Az idővonalas felhasználói felület nem kizárólag a Pebble Time sajátja lesz, idővel a többi készülék is meg fogja ezt kapni firmware frissítés formájában.)

A készülék teljesen kompatibilis az eddig megjelent alkalmazásokkal; ez nagyon jó hír, hiszen mostanra több mint 6500 applikáció sorakozik a Pebble mögött, így sokfajta képességgel ruházható fel. A Time rendelkezik már beépített mikrofonnal, ami azért jó, mert így válaszolni is tudnak a felhasználók a beérkező üzenetekre, vagy hangos jegyzeteket rögzíthetnek menet közben. Mivel még ez sem érintőkijelzős, akárcsak a többi Pebble, ez az egy módja van a szövegbevitelnek – de végre már van rá mód (!). Az új eseményekre és egyéb értesítésekre egy halk vibrációs motor igyekszik majd felhívni a viselője figyelmét. A Time-ban is minden megvan ahhoz, hogy az alapvető fitneszkarperec feladatait el tudja látni. A benne foglalt szenzorokkal nyomon követheti a felhasználója lépéseit, valamint a testmozgás intenzitását, a hozzá tartozó mobilos alkalmazás pedig ezeket az adatokat is igénybe véve, komplett diagramokat állíthat fel az edzésekről.

Az óra szürke vagy fekete kerettel ellátva lesz megvásárolható, maga a test és a gyárilag hozzá mellékelt szilikon szíj pedig fekete, piros vagy fehér színt ölthet magára. A Time tervezésekor a dizájnerek olyan házat rajzoltak, ami rugalmas lesz a szíjak tekintetében. Ennek a lépésnek köszönhetően a karórát bármilyen szabványos, 22 milliméter széles pánttal meg lehet majd toldani, így mindenki az ízlésének megfelelő megoldás mellett dönthet. Az is lényeges szempont volt a szerkezetnél, hogy bírja a mindennapos használattal járó megpróbáltatásokkal, ezért kiváló szigeteléssel látták el a szakemberek. A Pebble Time valamelyest korlátozottan ugyan, de ellenáll a víznek, por pedig valószínűleg egyáltalán nem tud majd káros mennyiségben belejutni. Akárcsak a korábbi órák, ez is minden olyan készüléket támogat, amin az iOS 8 fut, beleértve a korosodó iPhone 4s-t is, és az Android 4.0 vagy frissebb operációs rendszerű okostelefonok többségével is problémamentesen együtt fog működni.

A Pebble Time a Kickstarteren indított kampány keretében a villámkezűeknek már akár 160 dollárért megvásárolható volt, de még most is be lehet rá nevezni 180 dolláros összegért cserébe. Ez még mindig jobb, mint a 200 dolláros ajánlott fogyasztói ár, ugyanis ennyibe fog kerülni a megjelenését követően. Az eszköz forgalmazása májusban veheti kezdetét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward