Szigorított az Apple az App Store felülvizsgálati elvein

Az Apple már szabályozza a kriptonvalutákkal kapcsolatos applikációkat és keményen bünteti azokat, akik visszaélnek felhasználói adatokkal.

Szigorított az Apple az App Store felülvizsgálati elvein

Az Apple a múlt héten szép csendben jelentős változásokat vezetett be az App Store felülvizsgálati elveiben. A módosításokkal egyértelműen a felhasználók fognak jól járni, miután az alkalmazásbolt kínálata még tisztábbá válhat, mert kevesebb olyan program lesz, ami visszaélésre alkalmas.

Több változást is eszközölt az Apple az App Store felülvizsgálati elveiben, de kettő kapott mostanáig igazán nagy figyelmet ezek közül. Az egyik dolog, hogy az Apple is beszáll a bányászalkalmazások elleni harcba, ami napjainkban egyre sűrűbben előkerülő téma. A másik pedig a felhasználói adatok kezelése, ami folyamatosan felszínen levő probléma lett az elmúlt hónapokban, a Facebook botránya óta valóban komoly figyelem irányul erre.

Szigorú megkötések közé szorultak a kriptovalutás appok

A kriptovaluták bányászatára, mozgatására vonatkozóan eddig semmilyen konkrét információ sem volt az App Store felülvizsgálati irányelvei között, most viszont rögtön öt is megjelent. Az újonnan bevezetett szekció kimondja, hogy csak olyan kriptovaluta pénztárcákat lehet közzétenni a piactéren, amik a pénz fejlesztőjétől származnak. Létrehozhatóak bányászappok, de csak olyanok, melyek kvázi felügyelik a bányászatot, szóval a kriptovaluta előállítása nem a készülékeken, hanem távol történik. Publikálhatóak olyan szoftverek, amik a fizetést vagy a kereskedést segítik, lehetővé teszik, hogy kriptovalutát váltson át vele a fiók tulajdonosa, de csak maga a váltó készítheti ezeket el, nem származhatnak harmadik féltől. Az ilyen alkalmazások mögött csakis elfogadott pénzügyi intézmények állhatnak, továbbá teljesen jogszerűen kell működniük. És a kriptovalutával foglalkozó appok nem kínálhatnak olyan lehetőségeket, hogy fizetnek virtuális pénzzel különböző tevékenységekért cserébe a felhasználóiknak.

Galéria megnyitása

A bányászat szabályozásának bevezetéséhez valószínűleg az adta meg a kezdő lökést az Apple számára, hogy Calendar 2 néven futó szoftver tavasszal olyan funkciót vezetett be a prémium előfizetéssel rendelkezők számára, hogy bányászatra használhatták a készülékeit, és ezzel gyakorlatilag pénzt kereshettek a rendelkezésre álló teljesítmény kihasználásával. Persze ez azzal járt együtt, hogy a gépek nagyon hamar lemerültek és jelentősen felmelegedhettek a folyamatos magas terhelés miatt. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy ezek egyike sem járul hozzá a készülékek hosszú élettartamához. Az Apple hamar eltávolította a Mac App Store-ból a Calendar 2-t, a mostani szabályozás mellett pedig már nem is kerülhetne be a program a piactér kínálatába.

A Calendar 2 nyilvánosan tette, amit tett, de az új felülvizsgálati elvek révén olyan alkalmazások is eltűnhetnek az App Store kínálatából, melyek rejtve, a felhasználók tudta nélkül bányásztak, és a fejlesztőnek biztosítottak extra hasznot. Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e visszhangja ennek, vagy nem kapnak nagy figyelmet azok a programok, amik ilyen „funkcióval” rendelkeztek, és ezért törlésre kerülnek.

Kemény büntetés jár a begyűjtött adatok megosztásáért

Az Apple a korábbinál sokkal szigorúbban veszi az adathozzáférés szabályozását a frissített App Store felülvizsgálati irányelvek bevezetésétől kezdve. A cupertinói alakulat azt szeretné elérni, hogy a programok ne érhessenek el szükségtelenül sok információt, és mostantól egész egyszerűen kitilthatja majd azokat a partnereket az Apple, akik nem a szabályoknak megfelelően kezelik a rendelkezésükre álló adatokat. A Bloomberg szerint kifejezetten annak szeretne elébe menni az Apple, hogy az iOS-re készített alkalmazások által begyűjtött névjegyzékekkel visszaélhessenek, értékesíthessék ezeket a fejlesztők.

Az új felülvizsgálati irányelv nagyjából úgy szól, hogy az alkalmazások és szolgáltatások készítői nem hozhatnak létre adatbázisokat a névjegyzékben szereplő információkból, és nem oszthatják meg vagy adhatják el az általuk kezelt adatokat. Továbbá tilos a felhasználói adatok komplex profillá alakítása is. És amennyiben egy programnak tényleg kellenek ezek az információk, akkor a telepítés során muszáj a fejlesztőknek pontos tájékoztatást adniuk arról, hogy mire is lesz használva az adat – ha több dologra is kell, akkor mindenről egyenként kell tájékoztatóval szolgálni. Amennyiben valaki nem tartja be az új szabályokat, azonnal kitiltható.

Galéria megnyitása

Ebben az esetben a Facebook márciusban kirobbant botránya sarkallhatta változtatásra az Apple-t. A Cambridge Analytica fiaskója sokba kerül a Facebooknak, és minden bizonnyal az cupertinóiak nem szeretnék magukat kitenni egy hasonló esetnek, éppen ezért önszántukból meghúzták a nadrágszíjat. És időközben megjelent az új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) is, ami szintén hozzájárulhatott ennek a módosításnak a létrejöttéhez.

Ennek a változásnak a kapcsán egy névtelen Apple fejlesztő elárulta a Bloombergnek, hogy a vállalat nem igazán képes megfelelően felügyelni azoknak az adatoknak a sorsát, amikhez hozzáférhetnek a fejlesztők alkalmazásai. És pusztán a névjegyzékből rengeteg olyan információ olvasható ki, ami érzékenyen érintheti akár az emberek mit sem sejtő ismerőseit is.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward