Shop menü

SZÁMOLÓGÉPET KAPOTT AZ IPADOS, A WATCHOS PEDIG RENGETEG ÚJÍTÁST HOZ

Az Apple több fontos fejlesztést is bejelentett a watchOS és az iPadOS kapcsán a WWDC keretében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Számológépet kapott az iPadOS, a watchOS pedig rengeteg újítást hoz

A szokásosnál lényegesen intenzívebb és tömörebb WWDC megnyitón az Apple nem feledkezett meg az új iPadOS 18-ról és a watchOS 11-ről sem. Az okosórákon minden eddiginél több és jobb egészségügyi funkció áll majd a felhasználók rendelkezésére, az iPaden pedig megjött egy olyan funkció, amire már évek óta vártak a felhasználók.

watchOS

Az Apple az okosórákat sok esetben igyekszik egészségügyi fejlesztésekkel eladni, ebben az esetben sincs ez másként. A watchOS 11 keretében most bejelentette a cég a Training Load funkciót, ami megjeleníti majd egy ábrán, hogy menyire kemény edzéseken van túl a felhasználó. Figyelembe veszi majd a testedzések hosszát és azoknak az intenzitását, hogy meghatározza a terhelés mértékét, és diagramon mutatja az előzményeket. Ehhez az erőfeszítések mértékét is meg kell határozni egy új 1-től 10-ig tartós skálán, amit bizonyos esetekben automatikusan is képes lesz meghatározni a watchOS.

Galéria megnyitása

Az elképzelés szerint ez a funkció segíteni fog abban, hogy mélyebb betekintést engedjen a felhasználóknak a watchOS abba, hogy mennyire „nyomta keményen” az utóbbi időben. Össze lehet majd vetni a 7 napos és a 28 napos előzményeket, ami alapján a következő edzéseket már pontosabban határozhatja meg. Kiengedhet a felhasználó, ha túlságosan fokozottan sportolt, vagy magasabb tempóra kapcsolhat, ha azt látja, hogy kiengedett.

Galéria megnyitása

A fitneszeredményeket jegyző alkalmazásban az Apple Watch tulajdonosok már akár napi célokat is állíthatnak, megadhatják a hét minden napjára, hogy milyen mozgási célt akarnak elérni. Így a hétvégéken lehet csökkenteni a testmozgásra vonatkozó elvárást. Újítása lesz az is, hogy beállítható szünet. Egy jó széria így nem fog azért megszakadni, mert megbetegedik az ember, és egyszerűen képtelen teljesíteni a normál esetre kitűzött mozgáscélokat.

Galéria megnyitása

A testreszabhatóság az iOS 18-nál fontos szerepet kapott, és a watchOS-nél is van ilyen jellegű újítás. A személyes adatokat összegző lapon az emberek azokat az adatokat emelhetik majd ki, amiket maguk fontosnak vélnek. Nem lesz sok felesleges infó, mérőszám az előtérben. Az Edzés alkalmazás már több mozgástípus esetén fogja támogatni a GPS-es nyomkövetést, mint ahogy azt eddig biztosította. Focinál, sielésnél, golfozásnál egyaránt lesz már ilyen opció, de ez csak néhány példa, mert sokkal több testedzésnél lesz a jövőben útrögzítés.

Galéria megnyitása

Érkezik a Vitals app, melynek keretében az okosóra betekintést enged minden fontosabb egészségügyi értékbe. Ezen belül lehet majd azt látni, ha valamilyen értékek nem az ideális tartományban mozognak, ha pedig egynél több jelentősebb eltérést észlel a rendszer, akkor riasztást is küld az órát viselő személynek. Meg lehet nézni pillanatok alatt az átlagos előzményeket, amiből látszik, hogy valójában milyen mértékben kiugró a problémás adat. Adott esetben arról is tud tájékoztatást adni, hogy mi okozhatta a rossz értéket.

Galéria megnyitása

Az Apple frissítette a menstruációs ciklus követésére szolgáló appot, amiben lehet követni a terhesség stádiumát is. A terhességgel járó mindenféle tünet is feljegyezhető az alkalmazásban. Az Egészség alkalmazásban lesznek új figyelmeztetési lehetőségek, még a terhességgel kapcsolatosan is lesz új riasztás (tud figyelmeztetni az elesés kockázatára a terhesség veszélyes szakaszában).

Bevezetésre kerül a watchOS 11 frissítéssel a Live Activities, ami iPhone-on már korábban megjelent, és az okosórákon az Intelligens Pakli részét fogja képezni. Lesz továbbá egy biztonsági funkció, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználó a sportolás közben megossza másokkal a helyzetét. Élőben lehet majd követni az embert például egy esti futás alkalmával.

Galéria megnyitása

Jön egy új fordító alkalmazás is, ami nagy segítséget jelenthet majd az utazások, nyaralások alkalmával. Az Apple megoldotta, hogy az Intelligens Pakli révén a fordítót könnyebb is lesz elérni, mikor éppen szükség van rá. Tudja az eszköz, ha olyan helyen jár az ember, ahol idegen nyelven beszélnek, és az előtérbe helyezi a fordítót.

Galéria megnyitása

Az Apple korábban bevezette a dupla koppintás gesztust, a watchOS mostani frissítésével pedig még több alkalmazásban honosítja ezt meg. Sőt mi több, bevezetésre kerül az ehhez tartozó API is, így a jövőben már harmadik féltől származó alkalmazásokban is megjelenhet a dupla koppintás támogatása. A fejlesztők emellett a Live Activities és az Intelligens Pakli funkciókhoz is kapnak API eszközt, így ezek egyaránt szélesebb körben teret nyerhetnek a továbbiakban.

Galéria megnyitása

Érdekes módon most nincsenek új digitális számlapok, de megújult a fotós számlap funkció. A továbbiakban gépi tanulással képes lesz az eszköz ajánlatot tenni, hogy melyik fotót használja az óra tulajdonosa háttérnek. Ehhez a képek elrendezését, témáját fogja figyelembe venni. Továbbá több lesz az alakítási lehetőség is ezen a ponton, ami például azt jelenti, hogy a betűk, számok mérete szélesebb skálán állítható. A felsoroltakon túl pedig még lesznek egyéb kisebb fejlesztések, és az Apple Intelligence MI funkciók is elérik majd az okosórákat.

iPadOS

Galéria megnyitása

A 2024-es év legfontosabb újítása az iPadOS keretei között, hogy lesz végre számológép. Az Apple elkészített egy egészen komplex számológépet a táblagépek számára. Támogatja a számológép a Pencil tollat, és lehet majd komplett matematikai feladványokat írni a képernyőre (Math Notes), amit a készülék értelmezni fog, és megoldással szolgál. Sokáig kellett erre várni, de az Apple úgy volt vele a jelek szerint, hogy akkor már kitesz magáért, és az egyik legjobb kalkulátort hozza össze az iPadek számára.

Galéria megnyitása

A Jegyzetek alkalmazásban is lehetőség lesz a számológép néhány funkcióját elérni, a felírt képleteket érzékelni fogja az app és megoldja ezeket. Ugyancsak a Jegyzetek friss fejlesztése lesz a Smart Script, ez a normál kézírást képes lesz valós időben átalakítani egy kiválasztott betűtípussal írt digitális szöveggé, így nem okoz majd gondot másoknak a jegyzetek elolvasása.

Galéria megnyitása

Az iPadOS kapott egy új lebegő navigáció sávot, ami a különböző alkalmazásokban a grafikus felhasználói felület felett jelenik majd meg. Az Apple TV alkalmazásában például már elérhető lesz ez, és a lebegő kis sávot átmenetileg egy komplex oldalsávra is ki lehet bővíteni, ha erre van szüksége a felhasználónak. Sok alkalmazás új felületet kapott, és a cél az egységesebb megjelenés elérése volt az iPadeken átívelve.

Galéria megnyitása

Új dolog az is, hogy a SharePlay révén már szinte teljesen átadhatja a felhasználó a táblagépe kezelését egy távoli partnerének. Ez a távsegítség alkalmával nagyon jól jön majd, nem kell hívásban elmondani, hogy mit csináljon a készülékén a felhasználó, hanem a SharePlay kapcsolódást követően az illetékes átveheti a készülék kezelését.

Galéria megnyitása

Az iPadOS 18 természetesen egy sor olyan újítást megkap majd, ami az iOS 18 esetében is szóba került már. A kiemelkedő testreszabhatóság és a teljesen új Fotók alkalmazás egyaránt elérhető lesz egyebek mellett. A játékos mód is elérhető lesz az iPadeken a frissítést követően, így a szórakozást is új szintre lehet majd emelni a táblagépek előtt ülve.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére