Szállingóznak a GTX 465-ösök

A GeForce GTX 465-ös videokártya a tegnapi nap folyamán végre hivatalosan is hódító útjára indult, mint arról már beszámoltunk. A termék megjelenésével a Fermi architektúra a korábbinál alacsonyabb árkategóriába is betört, azaz mostantól szélesebb rétegnek lesz lehetősége DirectX11-es támogatással ellátott GeForce videokártya vásárlására.

Szállingóznak a GTX 465-ösök

A GeForce GTX 465-ös videokártya a tegnapi nap folyamán végre hivatalosan is hódító útjára indult, mint arról már beszámoltunk. A termék megjelenésével a Fermi architektúra a korábbinál alacsonyabb árkategóriába is betört, azaz mostantól szélesebb rétegnek lesz lehetősége DirectX11-es támogatással ellátott GeForce videokártya vásárlására.

Mivel a bemutató óta  már nagyjából eltelt egy nap, így most már a nevesebb gyártók közül szinte mindenki bemutatta saját megoldását GeForce GTX 465 témában. Egy-két kivételtől eltekintve a nagy többség referencia órajelekkel és referencia hűtéssel ellátott kártyákat mutatott be, de ezt már megszokhattuk: az igazán ütős, gyárilag tuningolt modellek, illetve az egyedi hűtéssel felvértezett példányok a hivatalos megjelenés után pár héttel érkezhetnek. Az alábbiakban a hír írásának pillanatában rendelkezésre álló információk alapján készítettünk egy táblázatot, ami segít eligazodni a friss kártyák kínálatában. A táblázat szélén piros, illetve zöld felirattal jelezzük, hogy tuningolt vagy gyári órajeleken üzemelő modellről van-e szó.

 

Hűtés tekintetében négy modell is van, amely szakít az Nvidia referencia megoldásával: az egyik a Gigabyte GTX 465-öse, amelyen egy négy hőcsőből és két darab 80 mm-es átmérőjű ventilátorból álló egyedi hűtő van jelen, míg a másik a Palit kártyája, amely egy az egyben a Gainward GeForce GTX 470 GOOD Edition két, egyenként 90 mm-es átmérővel büszkélkedő ventilátorral dolgozó egyedi hűtőjét örökölte (akárcsak a Gainward GTX465-ös kártyája természetesen). A Palit megoldása különleges abból a szempontból is, hogy a referencia modelleken található két DVI és egy mini HDMI port mellett még egy DisplayPort videó kimenetet is tartalmaz. A Galaxy egy egyedi, egy ventilátorral rendelkező hűtést helyezett el friss kártyáján, a ventilátor egy nyitható keretben foglal helyet, így könnyedén eltávolítható a mögötte felhalmozódott por.

Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az EVGA az egyetlen gyártó, aki már most kínál egy GeForce GTX 465 SuperClocked névre keresztelt modellt, amely gyárilag megemelt órajelekkel érkezik. A tuning mértéke csekély, egyedi hűtés sem jár a kártyához, és 20 dollárral drágább, mint a referencia változat.

Némi szerencsével GTX 470-et varázsolhatunk a GTX 465-ös modellekből

A szemfüles külföldi tesztelők egy meglehetősen furcsa lehetőségre hívták fel a figyelmet a friss termékekkel kapcsolatban. A kártyák egy része minden különösebb gond nélkül átalakítható GTX 470-es modellé, ugyanis a GTX 465 ugyanarra a PCB-re és ugyanarra a nyomtatott áramköri lapra épül, mint a GTX 470, sőt, még a GPU is azonos. A siker kulcsa több összetevőtől is függ: először is rendelkezésre kell, hogy álljon mind a tíz darab GDDR5-ös memóriachip a kártyán (1280 MB), másodszor pedig szerencsére van szükség, hogy ne hibás GTX 470-es GPU lapuljon a terméken. A memória chipek jelenlétéről egy egyszerű szemrevételezés után meggyőződhetünk, de ehhez sajnos le kell bontani a kártya gyári hűtését. A GTX 465 esetében BIOS-szinten tiltják le a fennmaradó memória mennyiséget, ha mind a tíz memória chip jelen van, mint ahogy a GPU egyes részeit is, ezért van lehetőség ezek engedélyezésére.

A trükkhöz BIOS frissítésre van szükség: a GTX 470-es videokártyának a BIOS-át kell megpróbálni feltenni a termékre, de mindezt csak saját felelősségre tehetjük. Egyrészt egy ilyen művelet után könnyedén ugorhat a garancia, másrészt, ha nincs szerencsénk, és hibás GeForce GTX 470-es GPU-ra épül a GTX 465-ös újdonságunk, akkor erősebb kártya helyett egy instabil, kvázi használhatatlan VGA lesz a próbálkozás jutalma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward