SuperMLC NAND Flash: a Transcend nagy ötlete

A SuperMLC NAND Flash memóriachipek tulajdonképpen átprogramozott MLC NAND Flash chipek, amelyek kettő helyett egy bitnyi adatot tárolnak.

SuperMLC NAND Flash: a Transcend nagy ötlete

Az SSD piacon a nagy és neves szereplők mellett olykor-olykor a kisebbekre is érdemes lehet odafigyelni, akik egy-egy érdekesebb technológiai megoldással és/vagy termékkel próbálják felhívni magukra a figyelmet. Remek példa erre a Transcend, illetve az általa kifejlesztett SuperMLC NAND Flash technológia.

A SuperMLC NAND Flash memóriachipek alapját tulajdonképpen „újraprogramozott” MLC NAND Flash memóriachipek adják, amelyek cellánként már nem kettő, hanem csak egy bitnyi adatot tárolnak – csak úgy, ahogy jóval drágább SLC NAND Flash típusú társaik. A megoldás gerincét egy speciális firmware-ből, illetve rendkívül jó minőségű, válogatott MLC NAND Flash memóriachipekből álló platform adja.

Ennek a megoldásnak előnye és hátránya egyaránt van: egyrészt az SLC módban üzemelő MLC NAND Flash memóriachipek akár négyszer gyorsabb folyamatos olvasási sebességet kínálnak, mint a tradicionális MLC NAND Flash memóriachipek, viszont adattároló kapacitásuk ezzel egy időben megfeleződik. Hasonló újraprogramozásra persze már korábban is volt példa, igaz, ez rendszerint kimerült egy nagyobbacska gyorsítótár létrehozásában.

A Transcend szakemberei szerint a SuperMLC NAND Flash memóriachipek cserébe rendkívül strapabíróak lesznek: élettartamuk során akár háromszor több írási/törlési ciklust viselnek el, mint normál módban üzemelő társaik – ez nagyjából 30 000 írási/törlési ciklust jelenthet.

Az SLC riválisnak szánt SuperMLC NAND Flash memóriachipek költséghatékonyabbak lesznek, mint a normál SLC NAND Flash memóriachipek, így vonzó alternatívát képezhetnek. A Transcend első körben az ipari konfigurációkba szánt SSD meghajtók piacát veszi célba az új technológiával, az első SuperMLC NAND Flash alapú meghajtók pedig már idén megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. A technológia sajátosságai miatt inkább kisebb adattároló kapacitású modellek érkezésére lehet számítani.

Az új NAND Flash memóriachipeket a 2,5 hüvelykes SSD510K, az mSATA MSA510, a lapos HSD510 és az M.2-es formátum köré épülő MTS460-as, valamint MTS860-as modellek esetében veti be először a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward