Súlyos TRIM bugtól szenvednek egyes Samsung SSD-k?

A bugot egy keresőszolgáltató mérnöke fedezte fel.

Súlyos TRIM bugtól szenvednek egyes Samsung SSD-k?

Egy friss beszámoló alapján úgy tűnik, gond van egyes Samsung SSD meghajtók TRIM támogatásával. A hibát egy keresőszolgáltatást nyújtó vállalat, az Algolia egyik mérnöke vette észre, hosszas vizsgálódásáról pedig egy blogbejegyzés is született, ami részletezi, hogyan derült fény a problémára, milyen bajokat okozott, illetve mely SSD meghajtó típusokat érintette.

Az Algolia szakembere a rengeteg teszt és mélyreható vizsgálódás után arra a megállapításra jutott, hogy a hibajelenség forrása egyértelműen a Samsung SSD meghajtók TRIM implementációjában található bug. Ez a TRIM bug elég kellemetlen dolgokat csinál: az érintett SSD meghajtóknál véletlenszerűen nullákkal tölti fel az egyes 512 bájtos adatblokkokat, ami a fájlok sérüléséhez vezethet. Nagyobb fájloknál "csak" adatkorrupció lép fel, kisebb fájlok azonban teljesen felülíródhatnak.

A szakember a hiba feltárásához részletes vizsgálatokat folytatott, így egyebek mellett a Linux RAID implementációját, a kernelt és a fájlrendszert is ellenőrizte. Azokban a szerverekben, amelyekben Samsung helyett Intel gyártmányú SSD meghajtók dolgoztak, nem jelentkezett hasonló probléma.

A vizsgálatok alapján az alábbi Samsung SSD meghajtók lehetnek érintettek:

•Samsung MZ7WD480HCGM-00003 (model SM843TN)

•Samsung MZ7GE480HMHP-00003 (model PM853T)

•Samsung MZ7GE240HMGR-00003 (model PM853T)

•Samsung SSD 840 PRO Series

•Samsung SSD 850 PRO 512GB

Amennyiben az Algolia mérnökének állításai helytállóak, az elég komoly probléma. A Samsungnak a 840 EVO-s firmware probléma után nem hiányzott egy újabb gond, de a szoftveres csapatnak úgy látszik bőven lesz munkája.

A Samsung illetékesei egyelőre még nem reagáltak a problémára, minden bizonnyal elemzik a helyzetet. Ahogy az ügyben bármilyen hivatalos információ érkezik, azonnal jelentkezünk vele, addig azonban érdemes egészséges gyanakvással tekinteni a beszámolóra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward