Shop menü

STEELSERIES NOVA PRO - LÁTVÁNYOS FEJLŐDÉS

Kis lépés egy fejhallgatónak, nagy lépés a SteelSeries-nek.
Haigli Árpád
Haigli Árpád
SteelSeries Nova Pro - Látványos fejlődés

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A gaming még mindig töretlen sikernek örvend, a technika fejlődése pedig ezt csak még jobban elősegíti. A SteelSeries már jó ideje jelen van a gaming piacon, az új Nova Pro fejhallgatójukkal pedig új szintre léptek az Arctis vonalon.

A doboz a gyártóhoz híven ismét csak narancssárga borítást kapott, amiben megtaláljuk magát a fejhallgatót, illetve egy szövetzsákot, amiben hordozhatjuk majd. Emellett található még a csomagban egy jack és két USB-C kábel, valamint egy pop filter. A végére pedig egy igazi különlegesség, a GameDAC Gen 2, ami egy erősítő, beépített equalizer-rel.

A fejhallgató külsejét illetően szerintem nagyot lépett előre a SteelSeries, érdemes a Pro névre. Nagyon minőségi lett a termék, jó érzés kézbe fogni és használni. Az anyaghasználat remek, a felső részt fémmel erősítették meg, illetve ez visszaköszön az eszköz két oldalán is, egy-egy kerek fém díszítő elemen, amin a gyártó logója is látható.

Szerencsére a fülpárnák már nem kerekek, hanem oválisak, így remekül illeszkednek a fülre. Műbőrből készültek, és kellően puhák is - bár hosszas viselés után meleg volt egy kicsit a fülem a nyárvégi kánikulában. Ezen felül a kihúzható szárakkal állíthatjuk az eszköz méretét, valamint a fejpántot is négy különböző állásba lehet helyezni. Szerintem ez egy remek megoldás, a szövet pánt remekül eloszlatja a nyomást a fejemen, így több órányi játék után sem volt kényelmetlen viselni.

Egy felső kategóriás termékhez híven itt már nem találunk színkavalkádot, aminek én kifejezetten örülök, nincs egyetlen neon csík sem, vagy bármilyen rikító színű elem a fejhallgatón.

A Nova Pro bal oldalán helyezkedik még el a 3,5mm-es jack bemenet, ugyanis egy vezetékes eszközről beszélünk, bár van vezeték nélküli modell is belőle. A mikrofon kihúzható a fejhallgatóból, így csak akkor lesz elöl, ha tényleg szükségünk van rá. Ahogyan azt korábban említettem, pop-filter is jár mellé, amivel kiszűrhetjük a nem kívánt hangokat. Arra viszont nem gondolt a gyártó, hogy ezzel a kiegészítővel együtt már nem visszatolható a mikrofon az eszközbe, így azt mindig le kell majd vennünk. Ezen felül találunk még egy mikrofon némító gombot, valamint egy hangerőszabályzó görgőt is a fejhallgató oldalán.

Itt azonban nincs vége a történetnek, ugyanis még hátravan a GameDAC Gen 2. Hozzánk a PC/PS4/PS5 verzió érkezett, de van természetesen Xbox is. Az előlapon található egy monokróm kijelző, amiről leolvashatjuk az egyes információkat, emellett található egy érintő gomb, ami a visszalépésre szolgál, valamint egy tekerő gomb, amivel az egyes értékeket tudjuk állítani, és a menüpontok között lépkedni.

Mire jó a GameDAC?
Rengeteg mindent állíthatunk a GameDAC segítségével, többek között a hangerőt, a bemeneti forrást, a mikrofon hangerejét, választhatunk előre beállított audio profilok közül, vagy az equalizer segítségével teljesen a saját tetszésünkre szabhatjuk a hangzást. 

Adja magát a dolog, de azért hozzátenném, hogy mivel egy erősítőről beszélünk, így ha ehhez csatlakoztatva használjuk a fejhallgatót, akkor nem a számítógép hangkártyáját fogja használni, így sokkal erőteljesebben és jobban fog szólni. Ez tényleg elképesztő volt, mintha egy másik fejhallgatót használtam volna, meglátszott, hogy mennyivel több kraftot kap így az eszköz.

Galéria megnyitása

Most pedig beszéljünk a hangzásról, amiben szintén csak nagyot fejlődött a SteelSeries.

Egy szóval úgy tudnám jellemezni, remek!

44 mm-es driverek állnak rendelkezésre, amitől egy nagyon kellemes, telt hangzást kapunk, illetve jól elkülöníthetőek a vokálok a különböző hangszerektől. A Nova Pro leginkább a közép, és felső tartományokban tündököl, a basszus sosem volt igazán az erőssége, ezt inkább mondanám átlagosnak. A hangerőre pedig mint már mondtam nem lehet panaszunk, különösen az erősítővel használva.

Játék szempontjából előnyös, hogy tökéletesen kihallani a közepeket, a vokálokat. Nagyon hasznos, hogy minden lépést hallani, főleg ha az az ellenfélé. Multiplayer FPS játékokhoz kifejezetten tudom ajánlani, zenehallgatásra viszont ilyen áron inkább egy másik fejhallgatót javasolnék.

Az eszköz támogatja a Hi-Res, 24 bites, 96kHz-es audiót is, ami szép teljesítmény, ezt nem is vitatom. Viszont az emberi fül 20 Hz és 20 kHz közötti tartományt képes hallani, így a Hi-Res audio kicsit már túlzásnak hathat, amit csak az igazán vájt fülűek képesek értékelni, illetve igen specifikus helyzetekben tud hasznos lenni. Persze ez nem vesz el semmit a füles képességeiből, sőt éppen hogy hozzáad, viszont az ilyen marketing kifejezéseket érdemes mindig fenntartással kezelni.

A mikrofonja teljesen átlagos, de minden esetben jól hallható voltam a játékostársaim számára, tiszta és érthető. Ami viszont kiemeli a mikrofont a középosztályból, egészen a csúcs közelébe, az az alkalmazás – a SteelSeries GG, illetve azon belül is a Sonar.

Galéria megnyitása

Ez a menüpont kifejezetten az audio testreszabására lett megalkotva. Külön állíthatjuk, hogy mennyire legyen hangos a játék és a chat a többi játékossal. A mikrofont mesterséges intelligencia segítségével zajszűréssel is fel lehet ruházni, valamint testre szabni minden egyes paramétert.

Ezt pedig nem csak a saját, de a játékostársainkkal is meg tudjuk tenni. Ezen felül itt is megtaláljuk az equalizer-t, amiben teljesen szabad kezet adnak, hogy beállítsuk a nekünk legjobban tetsző hangzást. 

A spatial audio segítségével a térbeli hangzást lehet személyre szabni, hogy az egyes hangokat milyen közelről halljuk - ez egy Resident Evil-nél például teljesen megváltoztathatja a játékélményt.

Galéria megnyitása

Összességében egy igazán jól összerakott, minőségi, és kellemes hangzással bíró fejhallgatót rakott össze a SteelSeries. Bátran tudom ajánlani bárkinek, aki egy jó vezetékes fejhallgatót keres, mivel nem igazán tudok rá rosszat mondani, habár közel 100 000 Ft-ért kicsit túlárazottnak tartom. Ha lehetne kapni GameDAC nélkül is, 70 000 Ft körül, akkor nekem instant get lenne, így viszont érdemes körülnézni a piacon, ebben az árkategóriában.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Kiváló minőségű fejhallgató, kiegyensúlyozott tulajdonságokkal, kicsit drágán.
Remek, telt hangzás
Hasznos alkalmazás
Kényelmes fejpánt
Enyhén túlárazott
Gyengébb basszus
Problémás pop-filter elhelyezés

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére