Star Wars - az Új Köztársaságon belül jött létre az Első Rend

Nem csak erről derült ki néhány érdekesség, hanem arról is, hogyan tért át Ben Solo a sötét oldalra.

Star Wars - az Új Köztársaságon belül jött létre az Első Rend

Az Első Rend felemelkedéséről nagyon keveset tudunk meg a Star Wars új trlógiájában, gyakorlatilag a történet már úgy indul, hogy egy jelentős erőről van szó, amelyikkel szemben szinte tehetetlen az Új Köztársaság. A filmek a későbbiekben sem tesznek kísérletet arra, hogy megmagyarázzák, miként tudott létrejönni és ekkora tényezővé válni az Első Rend, így leginkább a könyvek felé kell fordulnunk, ha erről többet meg szeretnénk tudni.

A dolog ott kezdődik, hogy a második Halálcsillag elleni sikeres támadást, majd a Jakkunál elszenvedett vereséget követően a Birodalom megmaradt hadereje elmenekült az ismeretlen régiókba, és mint az kilencedik filmből kiderül, az Exegol bolygón kezdett bele nagyüzemű ipari tevékenységbe.

Azonban nem mindenki menekült el, hiszen nem is mindenkinek volt erre feltétlenül oka.

Évtizedeken keresztül a Birodalom uralkodott a galaxisban, így ennek megfelelően a belső világok felett is, és Palpatine gyakorlatilag a teljes politikai elitet kicserélte, így az Új Köztársaság számára szinte lehetetlen feladat volt, hogy a Birodalom minden maradékát kigyomlálja. Ennek megfelelően az Első Rendnek számos támogatója akadt az Új Köztársaságon belül, akik annak rendje és módja szerint belülről kezdték fúrni a rendszert.

Míg a katonai erőt az ismeretlen régiókban építették újra, addig az Új Köztársaságon belül a politika adta az eszközt: az Első Rend támogatói elkezdték nyomás alá tenni a rendszert annak érdekében, hogy az váljon a korábbi Köztársaságnál központibb, erősebb hatalommá. Ez aztán komoly vitákat eredményezett a rendszerek között, és sokan kiléptek az Új Köztársaságból attól tartva, hogy elveszítik függetlenségüket. Végül ezek a kilépett rendszerek alapítottak egy koalíciót Első Rend néven.

Ezen kívül a Köztársaság maga nem is feltétlenül volt népszerű ekkor már, hiszen sokan még mindig őket és a jediket vádolták a Klónháborúk alatti pusztítással, főleg, hogy erre később Palpatine még rá is erősített, és aktívan igyekezett átírni történelmet.

És, hogy eközben hogy sikerült megszerezni Han és Leia gyermekét a sötét oldal számára? Nos, a filmek alapján úgy tűnik, hogy ehhez szinte elég volt Luke elbaltázott cselekedete, amikor fénykardot rántott az éppen alvó Ben Solóra. Luka víziója azonban nem volt véletlen azzal kapcsolatban, hogy Benre sötét jövő várhat, akkorra már ugyanis a fiú aktív kapcsolatban volt Snoke-kal, aki ugyebár valójában Palpatine kiterjesztése volt.

Mint kiderült, Ben eleve egy magányos és sokat gyötrődő alkat volt, aki nem tudott senkihez fordulni a problémáival: Luke figyelmét nagyon megosztotta a sok tanítvány és a jedi rend újraépítésének terhe, Leia az Új Köztársaság politikai teendőivel volt elfoglalva, Han pedig a galaxist járta mindenféle küldetésen. Jedi tanács pedig ugyebár nem létezett, mint az előzmény trilógiában, így Ben tőlük sem tudott segítséget kapni.

Mindez megágyazott annak, hogy a fiú receptív legyen Snoke üzeneteire és csábítására, és áttérjen a sötét oldalra, ami valójában egy jóval hosszabb folyamat volt, mint amilyennek a filmek alapján tűnik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap