Stanley Kubrick tette fájdalmassá a Mátrix folytatásainak forgatását

Mármint egy általa írt könyv, hogy egészen pontosak legyünk. De vajon miért?

Stanley Kubrick tette fájdalmassá a Mátrix folytatásainak forgatását

Bátran mondhatjuk, hogy az 1999-ben bemutatkozott Mátrix ott lehet minden idők legfontosabb filmjei között. Nem csak a kiválóan megírt, mély történetével, az akció és a sci-fi kiváló vegyítésével, de a technikai megoldásaival is olyat mutatott, ami előtt leesett a nézők és a teljes iparág álla.

Azt is bátran mondhatjuk, hogy a két folytatás messze nem ütötte meg az első rész színvonalát. Persze, a mozipénztáraknál sikeresek voltak, sokan szerették is őket, de valahogy nem tudtak felnőni az eredeti műhöz. Az Újratöltve és a Forradalmak egyben készült el, egy kivételesen hosszú, 276 napon át tartó forgatás alatt, ami alatt a stáb folyamatosan érezte a vállukra nehezedő nyomást és a megfelelési kényszert.

Azonban az operatőr Bill Pope szerint, aki mindhárom filmet forgatta, más problémák is akadtak. Mégpedig Stanley Kubrick.

Bill Pope nem vesz részt az éppen készülő új Mátrix-filmben, azonban az Újratöltve és a Forradalmak forgatására úgy emlékszik vissza, mint ami teljesen elcsigázta a lelkét és az agyát - nem csak neki, hanem a stáb nagy részének. Mindezt pedig az 1999-ben elhunyt legendás rendező, Stanley Kubrick egyik könyvének tudja be, amit akkor a Watchowski-testvérek nagy megszállítottsággal olvastak.

"Minden, ami az első filmnél nagyon jó volt, az teljesen rosszá vált a két folytatásban. Többé nem voltunk szabadok. Az emberek figyeltek minket, hatalmas volt a nyomás. A szívem mélyén nem szerettem egyiket sem, úgy éreztem, hogy más irányba kellene elmennünk. Sok volt a belső feszültség és a személyes probléma, és ha őszinte akarok lenni, ez látszik a filmen" - kezdte, majd jött a lényeg.

"Egyikünknek sem ez volt a legjobb pillanat a karrierjében. A Wachowski-testvérek elolvasták ezt az átkozott könyvet Stanley Kubricktól, amiben azt írja, hogy a színészek addig nem tudnak természetes alakítást nyújtani, amíg teljesen le nem fárasztod őket. Szóval csináljuk meg a 90. felvételt is ugyanahhoz a jelenethez! Ki akarom ásni Stanley Kubrickot és megölni!" 

Stanley Kubrickról tudni, hogy tényleg ezt az elvet követte a saját filmjeinél is: embertelen mennyiségű felvételre kötelezte a színészeit még a legrövidebb jelenetek esetében is. Ez persze azt jelenti, hogy az operatőrnek és a stábnak is végig kell szenvednie mindezt. Sokan vitatják ennek hatékonyságát, míg mások szerint egy jól működő kreatív megoldás volt.

Úgy látszik azonban, hogy ami működött a Ragyogásnál, az már nem működött a Mátrix folytatásai esetében. Be kell látni azonban, hogy Pope nem egészen korrekt, amikor Kubrick technikáját vádolja, hiszen (habár hosszasan lehetne vitatkozni arról, hogy mi volt jó és rossz a két filmben), azért alapvetően minden a forgatókönyvnél kezdődik, és az Újratöltve meg a Forradalmak már ezen a ponton számos sebből vérzik.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon a (most már) Lana Watchowski néven futó rendező megtartotta-e Kubrick technikáját a Mátrix készülő új részére is? Az mindenesetre biztos, hogy Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és Jada Pinkett Smith visszatér a korábbi részekről, tehát bíznak a direktorban (vagy csak túl vastag a boríték ahhoz, hogy vissza lehessen utasítani). Mellettük most már biztosnak látszik, hogy csatlakozott a stábhoz Neil Patrick Harris is, azonban Laurence Fishburne nem tér vissza, amiből sokan arra következtetnek, hogy egy fiatalabb Morpheus kap majd helyet a történetben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap