Shop menü

SPACEX: JÖVŐRE JÖN A STARLINK REPÜLŐS INTERNETSZOLGÁLTATÁSA

A repülőkön való stabil internetelérést is biztosítaná a vállalat, így már szó szerint jelen lenne földön, vízen és levegőben is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
SpaceX: Jövőre jön a Starlink repülős internetszolgáltatása

A SpaceX azzal a céllal alkotta meg a Starlinket, hogy egy globális internetszolgáltatást biztosítson, és folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több helyen lehessen elérni. Ráadásul egy ideje már nemcsak az a cél, hogy a területi lefedettsége növekedjen, hanem hogy olyan helyeken is lehessen használni, ahol nem, vagy nehézkesen, gyenge minőségben lehetett eddig internethez hozzáférni.

Van már olyan opció, ami direkt lakóautóknak, buszoknak, kamionoknak szól, továbbá hajókon is bevethető. Van külön üzleti felhasználók számára biztosított opció, most pedig itt a Starlink Aviation. Az Aviation egy olyan megoldás, amit repülők számára alakított ki a vállalat fejlesztői csapata. Ha minden jól megy, akkor ezzel gondtalan internetezési élményt lehet majd élvezni a kisebb-nagyobb repülők fedélzetén, így hasznosabban tölthető el az az idő, amit a repülésre szán az ember.

Galéria megnyitása

A Starlink fejlett műholdrendszere a tervek szerint az Aviation szolgáltatás keretei között akár 350 Mbps-os sávszélességet lesz képes elérni repülőgépenként. Tehát itt úgy kell számolni az elhangzottak alapján, hogy lesz majd minden gépnek egy internetelérési pontja, és annak a maximális tempóján osztozhatnak majd az utasok.

A 350 Mbps egy egész gépnek nem hangzik túl soknak, hiszen ma már egy átlagos háztartásban sem meglepő az 1 Gbps-os sávszélesség. De valójában jól kihasználva 350 Mbps-os sebességből rengeteg készüléken lehet egyszerre videohívásokat bonyolítani, a YouTube esetében például a mezei Full HD videók nagyjából 8 Mbps-os kapcsolatot igényelnek a folyamatos lejátszáshoz, egy videóhívásnál pedig még ekkora sávszélességre sincs szükség.

Galéria megnyitása

Azt is elmondta a Starlink, hogy az Aviation esetében törekedni fognak a 20 ms-os késleltetés biztosítására. Ez is egy olyan érték, ami ha tényleg megvalósul, akkor még az online játékok során is elegendőnek bizonyulhat. Nem lesz akadálya annak, hogy VPN-t használjanak a repülős internetszolgáltatás mellett az utasok, ami főleg az üzleti ügyeket intézők számára lehet elsődlegesen fontos. De manapság már általánosan is egyre többen alkalmaznak VPN-t, ezért is emelhette ki a dolgot külön a cég.

Galéria megnyitása

A Starlink Aviation globálisan üzemelni fog, függetlenül attól, hogy a szárazföldi és a tengeri lefedettség milyen. Akárhol haladjon a repülő az útja során, megfelelő sávszélességet kapnak majd az utazás során. Egy speciális antennát alkottak a tervezők, ami kívülről igazából alig látszik majd. Az Aero Terminal nevű eszköz integrálva lesz a kép tetejére, és csak egy kicsi púpot lehet majd ebből észlelni. Ez elvileg elektronikusan irányított lesz menet közben, és így fogja azt elérni, hogy minden eddiginél megbízhatóbb, redundánsabb és gyorsabb internetezési opciót nyújt.

Galéria megnyitása

Vannak már olyan rendszerek, melyek repülők internetelérését biztosítják, de ezek szinte kivétel nélkül földi sugárzással mennek, és akkor is lehet örülni, ha a sebességük meghaladja a 10 Mbps-ot. A műholdas alternatívákból nem sok akad, és azok sem közelítik meg a Starlink által ígért szintet, jellemzően 30-100 Mbps között tudnak teljesíteni. A Starlink azért is jobb esélyekkel indul, mert a legtöbb ilyen műholdrendszernél magasabban keringenek a berendezései.

Galéria megnyitása

Eddig egy tesztrepülésről lehet tudni a Starlink repülős internetelérést illetően, annak a keretében állítólag már stabil 100 Mbps-ot tudott nyújtani. Több társasággal is egyeztet már egy ideje a Starlink, konkrét szerződéseket is sikerült nyélbe ütnie az idei évben, és 2023-ban mindenképpen elkezdené a szolgáltatást. Ehhez az FCC jóhávagyása is szükséges egyébként, és a szükséges kérvényeket korábban beadta a SpaceX, szóval ez már sínen lehet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére