Sony VAIO Z: szénszálas ház, Thunderbolt dokkoló

Sony VAIO Z: szénszálas ház, Thunderbolt dokkoló

A Sony egy új, ultravékony, üzleti felhasználóknak szánt noteszgépről rántotta le a leplet, amely a VAIO Z nevet viseli és amely a MacBook Air-hez képest több érdekességet is kínál.

A VAIO Z 13,1 hüvelykes képátlójú kijelzővel és normál - nem alacsony feszültségű - mobil Sandy Bridge processzorral kerül forgalomba. Az 1,18 Kg-os súllyal, illetve 1,68 cm-es vastagsággal büszkélkedő újdonság szénszálas házzal érkezik és opcionálisan rendelhető hozzá egy külső Light Peak dokkoló egység is, amelyben külső videokártya helyezkedik el.

A friss noteszgép 13,1 hüvelykes képátlójú LCD kijelzője tükröződés-mentes bevonatot kapott, maga a megjelenítő pedig 1600 x 900 pixeles natív felbontás mellett üzemel, de igény esetén Full HD kijelzővel is kérhető a termék. A processzor szerepét egy 2,7 GHz-es órajelen ketyegő Core i7-2620M típusú központi egységre bízták, rendszermemóriából pedig 8 GB-nyi DDR3-as So-DIMM modult kapunk a Huron River platform köré épülő újdonsághoz. A videó vezérlő szerepét alap esetben egy Intel HD 3000-es sorozatú IGP tölti be, amihez HDMI és D-Sub videó kimenet is tartozik.

Az adatok tárolásáról egy 256 GB-os SSD meghajtó gondoskodik és a gépből nem spórolták ki a 3G-s modemet, a Bluetooth adaptert, az ujjlenyomat-olvasót, az 1,3 megapixeles webkamerát és a 802.11n típusú WiFi adaptert sem, legalábbis ha a legjobban felszerelt konfigurációt nézzük. A rendszer tápellátásáról egy lítium-polimer akkumulátor gondoskodik, amely egyetlen töltéssel akár hétórányi üzemidőt kínál. A gyártó opcióként extra akkumulátort is biztosít a termékhez, amely a notebooktól elkülönítve tölthető és a működő rendszerhez is gond nélkül csatlakoztatható. A beépített, felhasználó által nem cserélhető, valamint a pótakkumulátorral  együttesen összesen 14 órányi üzemidő érhető el, ami már bőven elegendő lehet egy hosszabb munkanapra is.

A fentiek után most következzenek az érdekességek. A Power Media Dock névre keresztelt kiegészítő egy kétfunkciós csatlakozón keresztül kapcsolódik a noteszgéphez, amely USB 3.0-s és optikai Light Peak csatlakozást is alkalmaz.

Ez a megoldás különbözik az Apple noteszgépeinél alkalmazott ThunderBolt technológiától, ugyanis a Sony konkrétan optikai csatlakozásról beszél, ami egyben USB 3.0-s port is. A port egyelőre csak a cég saját Power Media Dock-jával használható, de ez a jövőben változhat.

A Power Media Dock belsejében helyet kaphat egy DVD-író, vagy egy Blu-ray meghajtó, plusz egy 1 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriával felszerelt Radeon HD 6650M típusú videó vezérlő is, így összesen akár négy külső monitor kezelésére is képes a rendszer. A dokkoló ezen kívül két USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot, valamint Gigabites Ethernet csatlakozót is kínál és külső áramforrás segítségével üzemel.

 

Alap esetben a noteszgép csak egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot tartalmaz, plusz elöl még két memóriakártya olvasót, az egyik SD kártyákat fogad, a másik MemoryStcik-eket.

Ez így együtt túl szép, hogy igaz legyen? Nos, akkor nézzük az árakat, amelyek sokakat kijózanítanak majd. Az alap konfiguráció, amely Core i5-ös processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát és 128 GB-os SSD meghajtót tartalmaz, 2295 dollárba kerül, természetesen dokkoló nélkül. A dokkoló önmagában 640 és 840 dollár közötti áron kerül forgalomba attól függően, hogy milyen optikai meghajtót kérünk bele.

A Sony VAIO Z Európában várhatóan valamikor július folyamán kerül forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward