Sony: Megérkezett az Xperia SP és az L

Az Xperia L a középkategóriában, az Xperia SP pedig majd a felsőkategória küszöbén próbál érvényt szerezni magának, és jelek szerint ehhez meg is van bennük minden.

Sony: Megérkezett az Xperia SP és az L

Az Xperia termékcsalád egyszerre két új taggal bővült. A készülékek debütálása hivatalosan nem volt előre bejelentve, de több pletyka is szárnyra kapott az érkezésükkel kapcsolatban az elmúlt néhány hétben. Ettől függetlenül a specifikációik homályosak voltak és az árazással kapcsolatosan sem tudhattunk semmit, de most kitisztult a kép.

Az Xperia SP és az Xperia L árban viszonylag közel állnak majd egymáshoz, de a készülékek között nem sok közös tulajdonságot fedezhetünk fel. Először nézzük talán, mik is a közös nevezők: Az Xpiera L és az Xperia SP hasonló színvilággal fog a boltokba kerülni, a megszokott fekete és fehér ház mellett a vörös lesz kiválasztható. Mindkét okostelefonon az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszer fog dolgozni a Sony egyedileg átalakított felhasználói felületével. Továbbá a tulajdonságok közé tekintve ugyanazt az Exmor RS, 8 megapixeles, HDR felvételek készítésére képes kamerát üdvözölhetjük és éppen annyi, 8 GB microSD-vel bővíthető tárhelye van mind a két félnek.

Az Xperia L egy 854 x 480 képpontos (FWVGA) felbontású, 4,3 hüvelykes előlapi panelt kapott, ami ISP technológiával és a Bravia Engine képjavító rendszerrel igyekszik megfelelni az igényeknek. A panelt karcálló üveg mögé rejtették, de a Sony nem tett említést Gorilla Glassról vagy egyéb különlegességről. A videóhívásaink bonyolításáért egy VGA kamera felel majd, míg ha 720p HD videókat szeretnénk csinálni, a főkamerához kell nyúlni. Valamint az előlapnál maradva, felfedezhetünk egy állapotjelző LED-et is, ami sokak örömére különböző árnyalatokban villanhat fel az esemény függvényében, melyről értesíteni szeretne minket.

A borítás alatt egy Qualcomm MSM8230 chip dolgozik, ami a két 1 GHz-es órajelű Krait maggal és az Adreno 305 grafikus processzorral biztosan megfelelő teljesítményt fog nyújtani. Ehhez kapcsolódik még 1 GB-nyi rendszermemória, így ebből fakadóan sem lehetnek problémáink. A kapcsolati képességei között 3G HSDPA modememet, 802.11 b/g/n Wi-Fi-t, Bluetooth modult, GPS vevőt és NFC lapkát is találunk. Az 1900 mAh-s telepből táplálkozó eszköz valószínűleg alapból is jól bírja majd, de STAMINA módban még tovább húzhatja egyetlen feltöltést követően.

A Xperia SP némi felárért jóval komolyabb központi egységet és nagyobb megjelenítőt hoz. Ennek a központjában már egy MSM8960T dolgozik, amely szintén a Qualcomm mérnökeinek keze munkáját dicséri, csak a Krait magok párosa itt már 1,7 GHz-en pörög és az IGP szerepét is az izmosabb Adreno 320 tölti be. A SoC 1 GB-os operatív memória társaságát élvezi majd. A kijelzője 4,6 colos képátlóval és immáron 720p HD felbontással operál, továbbá a Bravia Engine 2 eljárást is megkapta a tökéletesség érdekében.

Előre egy VGA képek közvetítésére alkalmas kamera került, míg a hátlapi megoldás 1080p-s videókat lesz képes rögzíteni. A meglehetősen nehéz, 155 grammos Xperia SP-t egy 2370 mAh-s akkumulátor tartja életben, valószínűleg egészen sokáig, és itt is lehetőség van STAMINA módba kapcsolni, hiszen ez a Sony szoftveres sajátossága. LTE hálózatokon így közel 19 órányi beszélgetésre nyílik lehetőségünk, ami eléggé lenyűgöző. A 4G modemen felül van GLONASS műholdakkal szót értő GPS vevő, MHL támogatás a microUSB-n keresztül, NFC chip, Bluetooth és persze WLAN is.

A Sony Xperia SP lesz tehát a drágábbik modell, ezért cserébe a vállalt 420 eurót fog kérni. Ezzel szemben az Xperia L ajánlott kiskereskedelmi ára 299 euró körül alakulhat majd. A mobiltelefonok megjelenésére pontos dátumot még nem tűztek ki, mindössze az év második negyedévét jelölték meg; reményeink szerint még tavasszal befuthatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward