Solo – Szerelmek, álmok, csalódások

A játék gyengéden végigkísér minket egy mélységesen személyes utazáson.

Solo – Szerelmek, álmok, csalódások

73 %
{{ average }} %
  • Válaszolj mindenre őszintén!
Szerzői értékelés
Szerző
73
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Az ötfős kis madridi stúdió, a Team GothamSolo címűjátéka(melynek elkészültét a spanyol oktatási és kulturális minisztérium is támogatta) első látásra amolyan gyerekeknek való, cuki platformernek tűnik, a valóságtól azonban mi sem áll távolabb. Persze nem az aranyos látványvilág tekintetében, hiszen az megvan, de a projekt témája a hozzá szükséges tapasztalatok miatt kifejezetten felnőttekhez szól, és egy mélyen bensőséges, privát utazásra hív.

A Solot megfuttatták a Kickstarteren is, és bár a kért pénz összejött, a végeredmény csak nagyon kevéssel volt a vonal felett. Emiatt a csapat nem tudott minden ötletet beépíteni, amit papíron kidolgoztak, ennek ellenére – saját bevallásuk szerint – büszkék az eredményre, és erre meg is van minden alapjuk.

Galéria megnyitása

Az egész kaland lényege az, hogy rávegyék a játékost, zárja ki a környezetét, és befelé figyeljen, saját érzéseire reflektáljon, a Solonak egyfajta önfelfedezős jelleget adva.

A dolog remekül működik: már a kezdésnél megadhatjuk, milyen nemű karakterrel szeretnénk lenni, illetve a szeretett lénynél is beállítható ugyanez, bármilyen kombinációban, nem zárva ki semmilyen preferenciát, ami nagy piros pont. Néhány kérdésre kell még ezután válaszolnunk, fel is hívják rá a figyelmet, hogy saját élettapasztalatainknak megfelelően érdemes megadni az adatokat, hiszen így tényleg személyes élménnyé válik a játék.

Egy színpompás, cuki kis állatokkal benépesített szigetcsoporton utazunk majd át, és egy percig sem fogunk unatkozni, a nagyjából öt órányi történet után pedig jó érzésekkel távozunk innen, néhány emlékezetes pillanattal a tarsolyunkban, és talán kicsit többet megtudva saját magunkról is.

Persze nem arra kell gondolni, hogy egy teljesen személyre szabott játékot kapunk, hiszen ezt felettébb nehéz lenne megvalósítani.

A Team Gotham elmegy addig, ameddig lehet: a Solo szerelmi-érzelmi életünk tapasztalatairól tesz fel kérdéseket, valamint arról, milyen hatással voltak ezek az életünkre.

A téma meglehetősen kényes, de a szövegeket jól írták meg, tényleg van bennük releváns tartalom. A válaszok általában több különböző formában jelennek meg, és itt lehet, hogy nem találunk olyat, amitökéletesen leírná a saját emlékeinket, így csak a hozzá legközelebb állóra tudunk hagyatkozni. Teljesen szubjektív, kinek milyen mélyre jutnak le az elhangzottak, így valószínűleg lesz, aki kevésbétartja majd átütőnek a végeredményt, míg mások sokkal jobban beleélik magukat, ha a szkript jobban fedi azt, ami velük történt.

Ajátékmenet maganagyjából minden sziget esetében ugyanaz. Különböző fejtörőket oldunk meg a továbbjutás érdekében, például totemeket aktiválunk, magaslatokra mászunk fel különböző dobozok egymásra pakolásával, ejtőernyővel jutunk el máshogy hozzáférhetetlen pontokra.

Gyorsan hozzá lehet szoknia mechanikákhoz, melyek kellemes, de nem különösebben érdekfeszítő szórakozást nyújtanak. Kapcsolatba léphetünk az állatkákkal, megsimogathatjuk őket, aminek nagyon örülnek, vagy beszélgethetünk pár szót néhány emlékalakkal – a Team Gotham által megalkotott univerzum van annyira magával ragadó, hogy lekössön minket, még akkor is, ha igazi kihívást nem nyújt. Akár gitáron is játszhatunk, vagy szelfiket készíthetünk, amiket aztán megoszthatunk a Twitteren.

Galéria megnyitása

A szándékosan gyerekes látványvilág a kirobbanóan élénk színekkel, a ragyogó kékekkel, zöldekkel és sárgákkal, valamint a viszonylag egyszerűen felvázolt karakterekkel nyilvánvalóan nem fog arra késztetni minket, hogy háttérképek százait készítsük, de tökéletesen hozzásimul a témához, keretbe fogja a történetet. A mellé járó halk, lágy zene tovább erősíti azt az érzésünket, hogy a fejlesztők nagyon óvatosan, tisztelettel, gyengéden kezelik a témát, nem felzaklatni akarnak minket, hanem arra ösztönöznek, hogy jobban megismerjük önmagunkat.

A Soloról szinte kizárólag pozitív dolgokat tudok elmondani, és nagyon örülök, hogy ilyen játékok is léteznek. A figyelem és törődés, amivel a Team Gotham a témát feldolgozta, illetve saját történetünk megjelenítése az egyetemes emberi érzelmekre alapozott kérdések segítségével magával ragad minket, még akkor is, ha éppen nem minden részlet fedi az általunk megélt valóságot. A rejtvényelemek ugyan egyszerűek és ismétlődőek, de itt nem is ez a lényeg: ha jobban érezzük magunkat, miután felálltunk a gép elől, a Solo máris elérte célját.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Solo – Szerelmek, álmok, csalódások

Solo – Szerelmek, álmok, csalódások

Solo – Szerelmek, álmok, csalódások
Szerzői értékelés
73
%
Elbűvölő platform-rejtvényjáték, melyben saját magunkat ismerhetjük meg egy kicsit jobban.
A fejlesztők rendkívül finoman, gyengéden dolgozták fel a témát. Az általuk megalkotott univerzum, a színpompás látvány és a cuki kis állatkák még teljesebbé teszik az élményt.
A szkript kötöttségéből adódóan nem biztos, hogy a történet teljesen fedi saját életünket. A rejtvényekben szinte semmi kihívás sincs.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap