Snapdragon 810 chipes BenQ telefon a láthatáron

A BenQ F52 villámgyorsnak ígérkezik, és még a frissességébe sem lehet majd belekötni, hiszen az Android 5.0 lesz rajta jelen.

Snapdragon 810 chipes BenQ telefon a láthatáron

Az első Snapdragon 810 besorolású lapkával szerelt okostelefon még a CES-en jelent meg az LG-nek köszönhetően, a Mobile World Congressen pedig már egészen sok olyan készülék bukkanhat fel, ami erre a chipre fog épülni. Ezúttal például egy, a BenQ márkajelzésével ellátott mobilról számolhatunk be, mely már a Qualcomm legújabb csúcslapkáját használja, és ott lesz az MWC-n.

Azokat sajnos rögtön a hír elején el kell keserítenünk, akiknek felcsillant a szeme a BenQ név hallatán. Sajnos ez az okostelefon csak használja a tajvani vállalat nevét, és valójában a kínai érdekeltségű Cheetah Mobile terméke. A felsőkategóriában rajthoz álló újdonságot az F52 azonosítóval illetik. A szerkezet előlapját egy 5,2 hüvelykes megjelenítő uralja, ami alatt ugyan egészen széles maradt a keret, az androidos kezelőszervek mégsem hardveresek, hanem a képernyőn tűnnek majd fel. A panel széles betekintési szögeket fog biztosítani, a pixelsűrűsége pedig 424 PPI-s, ami az 1920 x 1080 képpontos felbontás számlájára írható. A mobil igazán friss lett, hiszen az Android 5.0 operációs rendszer fut rajta, és még előre telepített alkalmazásokkal is számolni lehet. A Cheetah Mobile programozóinak keze nyoma azonnal felfedezhető a készüléken a használatbavételt kövezően. Az applikációk listáján jelen vannak a kínai vállalat által fejlesztett szoftverek, így például a Clean Master vagy a File Manager, de vannak még közösségi szolgáltatások, biztonsági alkalmazások (GP Security) és más egyebek (Battery Doctor) is a BenQ F52 kelléktárában. Ezeknek köszönhetően már a kicsomagolást követően egy egészen jól használható készüléket vehetnek kézbe a felhasználók.

Most pedig lássuk az F52 főattrakcióját, a színfalak mögött megbújó központi chipet. Ahogy az már a bevezetőben elhangzott, a tervezők választása itt a Qualcomm jelenleg elérhető legerősebb termékére, a Snapdragon 810 kategóriás MSM8994-re esett. Ez a SoC már az ARM big.LITTLE felépítését veszi alapul, és négy-négy Cortex-A57 és A53 processzormagot lendít mozgásba, melyek legfeljebb 2 és 1,5 GHz-es frekvencián üzemelhetnek. A grafikus feladatok felelőse itt egy Adreno 430 feldolgozó egység, ez pedig, ha minden erejét latba kell vetnie, 650 MHz-en pöröghet. A rendszermemória 3 GB-os méretben képviselteti magát, a háttértár meg 16 GB-os lett. Ez utóbbi természetesen bővíthető, így tetszőleges kapacitású memóriakártyával pillanatok alatt fentebb tornászható a rendelkezésre álló tárhely. A gép kapcsolati lehetőségeire még nincs teljes rálátásunk, de a 4G LTE modemről már lehullott a lepel. A kommunikációs modul kilences kategóriába sorolható a letöltési sebessége alapján, vagyis a sávszélessége elérheti akár a 450 Mbps-ot is.

A kamerarendszer kéttagú, és mind a kettő mellé jutott LED-es villanó is, ami azt feltételezi, hogy az okostelefont egy meglehetősen jó előlapi kamerával szerelhették fel. És ez így is van, hiszen egy 8 MPixeles, széles látószögű megoldás tekint előre, ami remek társnak ígérkezik az önarcképfotózásban és a videóhívások bonyolításában egyaránt. A főkamera pedig már 13 megapixeles fotók megörökítésére biztosít majd lehetőséget. Ezt a Sony szállítja, egészen pontosan a már sokat látott IMX214 szenzorról beszélhetünk. Arról már nem szólt a fáma, hogy a mozgóképfelvételek esetén mire lehet tőle számítani, de a Full HD támogatás garantálható mindkét kamera esetében, a hátlapi egység pedig már talán a 4K-s anyagokkal is boldogulni fog.

Egyelőre csak ennyit tudhattunk meg a készülékről, legközelebb az MWC-n derülhet ki róla több részletet. Ez az okostelefon a korábban csatasorba állított, középkategóriás BenQ B502 és B50 modellek kíséretében kerül majd kiállításra Barcelonában. Azt sajnos egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen árpolitikával karöltve debütálhat, de minden bizonnyal sokan örülnének neki, ha a költséghatékonyságot szem előtt tartó eszközök sorát gyarapítaná, és példának okáért a valamelyest hasonló kvalitású Xiaomi Mi Note Pro környékére igazítanák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward