Sapphire Atomic HD 4890 Vapor-X: ütős

Sapphire Atomic HD 4890 Vapor-X: ütős

A Sapphire kínálatában hamarosan megjelenik egy nem mindennapi Radeon HD 4890-es kártya, amely az előzetes információk alapján egy igen-igen ütőképes modell lesz. Különleges termékkel már több AMD partner is jelentkezett: legutóbb a PowerColor jelentette be gyárilag tuningolt újdonságát, amelyet a gyártó egyenesen a világ leggyorsabb Radeon HD 4890-es modelljének titulál.

A Sapphire terméke erre talán még rá is tesz egy lapáttal: a gyártó a kék nyomtatott áramköri lapra épülő kártya esetében néhány kisebb változtatást eszközölt, de természetesen az egység hűtése sem maradt meg a referencia szinten. A Sapphire mérnökei Vapor-X hűtővel látták el a kártyát, így a gyárilag tuningolt termék hűvösen, és ami a legfontosabb, a referencia modelleknél halkabban üzemel.

No de hogy mitől különleges a Sapphire újdonsága? Nos, természetesen a tuning mértékétől. A gyártó mérnökei 1000 MHz-re emelték a kártya GPU-jának órajelét, az 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú memória chipek pedig 1050 MHz-en ketyegnek, ami 4200 MHz-es effektív órajelnek felel meg. Érdekesség, hogy a fentebb már említett PowerColor termékén 1100 MHz-en üzemelnek a ramok, ami 4400 MHz-es effektív órajelet jelent, viszont a GPU "csak" 950 MHz-es órajellel bír.  Összehasonlításképpen a referencia Radeon HD 4890-es modellek GPU-ja 850 MHz-en, a memória chipek pedig 975 MHz-en működnek. A Catalyst Control Center ATI Overdrive ablaka is érdekes tényt közöl: a GPU esetében a tuning limit a szokásos 1000 MHz-ről 1100 MHz-re lett emelve. Ahhoz, hogy ilyen órajeleket érhessen el a termék sőt, még stabilan is működhessen, a feszültségszabályzó áramkörök jelentősen át lettek alakítva. A kártya egyébként egy 8 tűs és egy 6 tűs tápcsatlakozó segítségével üzemel, így nem lehet gond a nagyobb energiaszükséglet sem.

A termék a jövő hét folyamán jelenik meg hivatalosan, ám a nem mindennapi videokártya szörnyeteg várható áráról egyelőre nem érkeztek hírek. Egy viszont biztos: A PowerColor kártyája nem sokáig volt a leggyorsabb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward