Sandy Bridge alapú Celeron processzorok érkeznek

Az Intel tegnap rántotta le a leplet a Z68-as lapkakészletről, majd nem sokkal ezután a gyártók is bemutatták Z68-as alaplapjaikat. Az ASRock, ASUS, Gigabyte és MSI deszkákról korábban már külön hírek keretén belül beszámoltunk. Most újabb érdekes hír érkezett az Intel háta tájáról: a vállalat LGA-1155-ös tokozású, Sandy Bridge architektúra köré épülő Celeron processzorok piacra dobására készül.

Sandy Bridge alapú Celeron processzorok érkeznek

Az Intel tegnap rántotta le a leplet a Z68-as lapkakészletről, majd nem sokkal ezután a gyártók is bemutatták Z68-as alaplapjaikat. Az ASRock, ASUS, Gigabyte és MSI deszkákról korábban már belül beszámoltunk. Most újabb érdekes hír érkezett az Intel háza tájáról: a vállalat LGA-1155-ös tokozású, Sandy Bridge architektúra köré épülő Celeron processzorok piacra dobására készül.

A rendkívül olcsó, belépő szintet megcélzó újdonságok között az egymagos Celeron G440-es, valamint a két processzormaggal ellátott G530-as és G540-es modelleket találjuk, amelyek áraiknak megfelelően igen karcsú specifikációkkal érkeznek, de legalább cserébe olcsóak. Az új Celeron processzorok - ahogy azt már sejthettük - nem rendelkeznek sem Hyper-Threadyng, sem pedig CPU TurboBoost támogatással, viszont a bennük lapuló második generációs Intel HD Graphics egység esetében azért él a TurboBoost szolgáltatás.

A friss központi egységek alacsony magórajelen ketyegnek és mindössze 2 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A G440-es modell, amely ugye egyetlen processzormaggal bír és így egyetlen programszálon képes dolgozni, 1,6 GHz-es órajelen ketyeg, a termék integrált GPU-ja pedig 650 MHz-es órajelen üzemel, ami a TurboBoost technológia jóvoltából 1 GHz-re is felugorhat, ha a terhelés ezt indokolja. Ez utóbbi processzor 35W-os TDP-vel kerül forgalomba.

A kétmagosok közül a G530-as modell már 2,4 GHz-en ketyeg, a benne elhelyezett második generációs Intel HD Graphics IGP órajele pedig alap esetben 850 MHz-es, de ez a TurboBoost technológiának köszönhetően 1 GHz-re növekszik terhelés hatására. A termék 65W-os TDP-vel bír.

A három új Celeron processzor közül a leggyorsabb példány a G540-es, amely  szintén két processzormaggal érkezik, de ezek már 2,5 GHz-es órajelen ketyegnek. Ettől a különbségtől eltekintve a termék specifikációk tekintetében megegyezik majd G530-as társával, azaz IGP-je 850/1000 MHz-es órajelen üzemel attól függően, hogy aktív-e a TurboBoost szolgáltatás, a processzor TDP-je pedig 65W-os lesz.

A három újdonság 100 dollár alatti végfelhasználói áron kerülhet forgalomban, ám azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor kerülhetnek forgalomba, egyelőre nem állnak rendelkezésre információk. A pletykák szerint valamikor az idei év harmadik negyedévében jelenhetnek meg a termékek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward