Samsung Flashbolt HBM2E: szupergyors memórialapka érkezik

Az adatátviteli sávszélesség harmadával nőtt, a kapacitást pedig megduplázták a vállalat mérnökei.

Samsung Flashbolt HBM2E: szupergyors memórialapka érkezik

A Samsung a GPU Technology Conference (GTC) alkalmával egy új, magas sávszélességet biztosító HBM2-es memórialapkával jelentkezett, ami a Flashbolt HBM2E nevet kapta, célja pedig az, hogy még nagyobb memória-sávszélességet kínálhasson a következő generációs szuperszámítógép-fürtök, a mesterséges intelligenciával foglalkozó gyorsítók, valamint a videokártyák számára.

Az új lapka azért különleges, mert a piacon elsőként biztosít 3,2 Gbps-os adatátviteli sebességet érintkezőnként, vagyis 33%-kal gyorsabb, mint az előző generációs HBM2-es megoldások, ami nem egy elhanyagolható előny. Noha ez már önmagában is komoly fegyvertény lenne, a Samsung tartogat még egy meglepetést az érdeklődőknek: az új HBM2E-es chip nem 8 Gb-es, hanem 16 Gb-es memórialapkákat használ, vagyis az előző generációs HBM2-es chipekhez képest kétszer nagyobb kapacitást ér el, ami kétszer több VRAM használatát teszi lehetővé az egyes eszközökön.

A Samsung példája szerint az említett fejlesztéseknek és gyorsulásoknak köszönhetően egyetlen ilyen HBM2E chip segítségével nem kevesebb, mint 410 GB/s-os memória-sávszélességet lehet elérni, a VRAM kapacitása pedig ezzel egy időben 8-ról 16 GB-ra növekszik – és ez az érték „csak” 1024-bites memória-adatsínre vonatkozik. Ha ezt a chipet 4096-bites adatsínre ültetnénk, akkor a négy chip segítségével már 1,64 TB/s-os adatátviteli sávszélességre, valamint 64 GB-nyi VRAM kapacitásra tehetnénk szert. Ha pedig egy-egy ilyen chipben 8 helyett csak 4 darab 16 Gb-es lapka kaphatna helyet, az költséghatékonyabbá tehetné a jelenlegi VRAM szintek elérését.

Az új lapka komoly jelentőséggel bír ugyanis sokat profitálhatnak belőle a következő generációs adatközpontok, a mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó rendszerek, valamint a felsőkategóriás videokártyák is. A vállalatnál id=":6o.co" class="tL8wMe EMoHub"persze továbbra is azon dolgozik majd a fejlesztőcsapat, hogy a prémiumkategóriás DRAM kínálatot további új, nagy teljesítményt kínáló, nagy kapacitással büszkélkedő, ugyanakkor alacsony energiafelhasználás mellett működő termékekkel bővíthessék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap