Román szoftverkalózok áldásos hatása

Románia elnöke, Traian Basescu dicshimnuszokat zengett a szoftverkalózok munkájáról Bill Gates világkörüli Windows Vista bemutatóútja kapcsán.

Román szoftverkalózok áldásos hatása

A román elnök állítólag azt ecsetelte a szoftveróriás urának, hogy a szoftverek kalózpéldányai hogyan segítették elő a román technológia ipar fellendülését.

A Microsoft bukaresti globális technológiai központjának megnyitóján Basescu a Microsoft PR embereinek legnagyobb megdöbbenésére a következőket hangoztatta: „A kalózpéldányok elterjedése hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalabb generáció felfedezze a számítógépek világát. Alapjaiban ennek köszönhető a román IT ipar fellendülése.”

Az elnök még azt is hozzátette, hogy „a román IT ipar kreatív szellemi tőkéjét is a kalózpéldányok csiszolgatták még fényesebbre. Tíz évvel ezelőtt a Microsofttal és Bill Gatessel kötött barátság azóta világhírű IT iparrá fejlődött.” Gates nem válaszolt az elnök szavaira, de köztudott, hogy a Microsoft elkötelezett híve a szoftverkalózok elleni küzdelemnek, és azért harcol, hogy bíróság elé állítsa őket.

Az IDC piackutató cég állítása szerint a román IT szektor a követező néhány éven belül akár 16,8 %-os növekedést érhet el, 2009-re pedig 356 millió dollár bevételre is szert tehet. Az Európai Közösség egyik legújabb tagországában, Romániában a szoftverek 72 %-a kalózpéldány, legalábbis a Business Software Alliance (BSA) szerint. Ez az olyan cégeknek, mint a Microsoft évi 111 millió dolláros veszteséget jelent.

A szakértők szerint a román hatóságoknak szigorúbb intézkedéseket kellene tenniük a szoftverkalózkodás száműzése, és büntetése érdekében.  Az amerikai szerzőijog-védő szervezet, az International Intellectual Property Alliance azt nyilatkozta, hogy amennyiben a román rendőrség nem tudja bíróság elé állítani a kalózokat (akár forgalmazó, akár csak felhasználó), akkor az a rendőrség hírnevének megcsorbulásával is járhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward