Részletezte a TSMC első embere, milyen vírustámadás érte a céget

Az elmúlt napok folyamán WannaCry zsarolóvírus támadta meg a TSMC gyártósorait felügyelő számítógépeket, így egy időre le kellett állítani a termelést. Hétfőn szerencsére minden visszaállt a normál kerékvágásba.

Részletezte a TSMC első embere, milyen vírustámadás érte a céget

A TSMC számos nagyvállalat számára készít különböző chipeket, így elég jelentős piaci szereplőnek minősül. Itt készülnek egyebek mellett az Nvidia grafikus processzorai, az Apple SoC egységei, de a Qualcomm és az AMD is igénybe veszi a bérgyártó szolgáltatásait, így ha az üzemekben fennakadás történik, az elég sok termék érkezésére lehet hatással.

Galéria megnyitása CC Wei, a TSMC elnök-vezérigazgatója Márpedig az elmúlt hét végén kellemetlen problémába futottak a vállalat illetékesei, ugyanis egy eszköz telepítése során zsarolóvírus került a számítógépes rendszerbe. Vírustámadásokra már korábban is sor került, ám eddig még egyetlen esetben sem veszélyeztette a támadás a termelést, most azonban néhány gyártósornak is le kellett állnia hosszabb-rövidebb időre. Ez természetesen kiesést jelent mind termelésben, mind pedig árbevételben. Az incidenst a jól ismert WannaCry egyik variánsa okozta, ami egyes üzemegységeket leállásra kényszerített, beleértve a legfontosabb gyártósorokat is, amelyek 12 hüvelykes szilícium ostyákat készítenek.

A TSMC első embere, CC Wei egy sajtótájékoztató alkalmával elmondta, a megfertőzött rendszerek a gyártásban és az automatizációban vettek részt, de egyéb felszereléseknél is jelentkezett a hiba – az összes rendszer patchek nélküli Windows 7-es operációs rendszert futtatott. Wei megnyugtatta az aggódó érintetteket, sem vásárlói adatok, sem pedig termeléssel kapcsolatos információk nem szivárogtak ki a támadás kapcsán. A hibát viszonylag hamar sikerült elhárítani, így hétfőn már ismét csatasorba állhatott az összes gyártósor és minden egyéb érintett eszköz.

A vezetőség eleinte úgy látta, a kiesés miatt a harmadik negyedéves teljes árbevétel 3%-kal csökkenni fog az incidens miatt, ám tegnap CC Wei már úgy nyilatkozott, hogy a teljes árbevétel-kiesés 2%-nál kisebb lesz. A támadás miatt keletkezett költségek mind a bruttó árrést, mind pedig a profitot érinteni fogják. Wei szerint az eset miatt csúszást szenvedő bizalmas megrendelések a negyedik negyedév során lesznek teljesítve.

A fiaskót követően magasabb szintre emelik a felszerelés biztonságát, így a jövőben remélhetőleg nem fordul elő hasonló eset.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap