Shop menü

RENGETEG EMBERT TESZ UTCÁRA A PORSZÍVÓINNOVÁCIÓBAN ÉLEN JÁRÓ DYSON

A vállalat az angliai dolgozók harmadának int búcsút, a váratlan bejelentés miatt még a hatóságok is dühösek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Rengeteg embert tesz utcára a porszívóinnovációban élen járó Dyson

A Dyson egy világszerte elismert vállalat, nagyon sok érdekes fejlesztést vonultat fel, és általában olyan eszközöknek az új szintre emelésére koncentrál, amik egyébként nem különösebben nagy figyelmet kapnak a mai rohanó világban. Porszívók, hajszárító, kézszárítók, légtisztítók, ezekben nincsen párja a Dysonnak, ha innovatív újításokról beszélünk.

Az Egyesült Királyságban született meg a Dyson, de már Szingapúrban van a központja. Ettől függetlenül Angliában egészen sok embernek adott munkát a vállalat, de most úgy döntött, hogy ezen a téren is változásra van szükség. Egy hatalmas átszervezés keretében lapátra kerül a brit munkavállók közel harmada.

3000-3500 ember dolgozik a Dyson kötelékében az Egyesült Királyságban, és nagyjából ezer dolgozótól fog a cég búcsút venni.

Összesen mintegy 15 ezer embert foglalkoztat nemzetközi szinten a cég, de most arról nem esett szó, hogy más régióban lesznek-e még további leépítések. Ha csak az angoloknál küldenek el dolgozókat, akkor nagyjából 7 százalékra tehető a leépítés aránya, de még várunk további információkat az akció kapcsán.

A Dysont mindenki elsősorban a porszívóknak köszönhetően ismeri, de a legtöbb ember számára a vállalat termékei nem az elérhető kategóriába tartoznak. Szinte minden esetben innovatív újításokkal próbálja az emberek figyelmét felkelteni a cég, és kifejezetten sok kutató és fejlesztő mérnök dolgozik a kötelékében.

Rengeteg szabadalmaztatott megoldása van a Dysonnak, néha pedig egészen sokkoló konstrukciókkal is hajlamos előrukkolni. A Dyson Zone fejhallgatóval mi is foglalkoztunk például, erről sokan azt gondolták, hogy csak egy áprilisi tréfa, de a cég tényleg megvalósított egy olyan headsetet, amire egy aktív légszűrős arcmaszkot lehet csatlakoztatni, ami megszűri a város piszkos levegőjét.

Galéria megnyitása

Az sajnos nem derült ki, hogy miért kezdett a Dyson leépítésbe, a cég csak a szokásos terelő magyarázattal szolgált. Elvileg átszervezéseket kellett végrehajtani, és ennek keretében szűntek meg pozíciók, de azért azt látni kell, hogy Anglián belül ez egyáltalán nem egy puszta átszervezéssel természetesen együttjáró létszámcsökkentésnek érződik. Közel a dolgozók harmadának kell menni a cég szülőföldjén.

„Gyorsan növekedtünk, és mint minden vállalat, időről időre felülvizsgáljuk globális struktúránkat, hogy felkészüljünk a jövőre. Ennek megfelelően változtatásokat javasolunk a szervezetünkben, ami elbocsátásokat eredményezhet” – mondta a Dyson vezérigazgatója, Hanno Kirner.

Hozzátette, hogy az innovációnak nem mehet a kárára a változás, erre nagyon ügyelnek. „A Dyson egyre élesebb és keményebb versenynek kitett globális piacokon van jelen, ahol az innováció és a fejlődés üteme csak gyorsul. Tudjuk, hogy mindig vállalkozó szelleműnek és agilisnak kell lennünk – de ezek nem újak a számunkra.”

Az egyik érintett régió vezetése is megszólalt az ügyben. Nehezményezik, hogy nekik a Dyson nem jelezte, hogy mire készül, márpedig emiatt akár egy kisebb munkaerőválság is kialakulhat, plusz bizonyos szervek túlterhelődhetnek. Több százan fognak munka nélkül maradni hosszabb-rövidebb időre a cég közponjtai közelében. A városvezetések úgy érzik, hogy erre fel kellett volna készülniük, de így esélyük sincs megfelelően reagálni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére