Rekordokat döntött az AMD legutóbbi pénzügyi éve és negyedéve

A vállalat 2020-as pénzügyi éve, illetve az év negyedik negyedéve igen komoly rekordokkal zárult, vagyis van ok az ünneplésre.

Rekordokat döntött az AMD legutóbbi pénzügyi éve és negyedéve

Az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése már nyilvános, nemrégiben pedig az AMD számai is napvilágot láttak, amelyekből az derül ki, hogy mind az egész éves, mind pedig a negyedik negyedéves teljesítmény rekorddal zárult – kifejezetten jól teljesített az elmúlt pénzügyi év folyamán a vállalat. Ebben szerepük van az egyre versenyképesebb processzoroknak és APU egységeknek, valamint az új generációs játékkonzolokhoz fejlesztett speciális APU egységeknek is, de valamelyest a Radeon RX 6000-es sorozat tagjai is hozzájárultak a sikerhez, igaz, ezekből a termékekből sajnos még mindig nem készül annyi, mint amennyire szükség lenne, azaz a hiány fennáll.

Galéria megnyitása

Amennyiben a 2020-as pénzügyi év negyedik negyedévét helyezzük nagyító alá, az látszik, hogy az egy évvel ezelőttihez képest óriási mértékben, 53%-kal nőtt a teljes árbevétel, így az 3,24 milliárd dollárt tett ki. Ennek megfelelően a profit is emelkedett, méghozzá igen tekintélyes mértékben, 948%-kal, így az 1,78 milliárd dollárra rúgott. A bruttó árrés ebben az időszakban 1 százalékponttal, 44-ről 45%-ra emelkedett.

Galéria megnyitása

A teljes pénzügyi év eredményeit nézve szintén impresszív számok tárulnak elénk, ugyanis 45%-kal nőtt éves szinten a teljes árbevétel, ami 9,8 milliárd dollár lett. A profit szintén óriási mértékben emelkedett: az adóelőnyöket is szem előtt tartva 2,49 milliárd dollárt zsákolhatott be a cég, ami az említett előnyök nélkül csak 1,4 milliárd dollár lett volna – utóbbi is komoly előrelépés lenne éves szinten.

A 2020-as pénzügyi év negyedik negyedévére visszakanyarodva az egyes részlegek teljesítményét is érdemes megvizsgálni. A nagyobb bevételt produkáló Computing and Graphics divízió negyedéves szinten 18%-os javulást tud felmutatni, azaz 1,96 milliárd dolláros teljes átbevételt könyvelhetett el. Az sajnos nem derül ki, hogy az egyes termékcsaládok pontosan hogyan teljesítettek, az viszont nem titok, hogy a RYZEN processzorok esetében összességében csökkent az átlagos értékesítési ár, ami a növekvő mobilprocesszor-eladásoknak köszönhető. A videokártyák esetében viszont pont fordított a helyzet, ott a Radeon RX 6000-es család érkezésének köszönhetően nőtt az átlagos értékesítési ár.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg, ahova egyebek mellett az EPYC szerverprocesszorok és az új generációs játékkonzolokba szánt SoC egységek is tartoznak, éves szinten rendkívül komoly, 176%-os növekedést mutatott fel. Azt nem részletezték, hogy az óriási növekedés melyik termékkategória képviselőinek köszönhető, de erősen valószínű, hogy az egyedi SoC egységekből befolyó növekvő bevétel is szerepet játszott a mérleg rendkívül pozitív alakulásában.

A 2021-es pénzügyi év első negyedévében 37% körüli növekedésre számít a pénzügyi részleg teljes árbevétel terén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap