Zsinórban ötödik évét zárja rekord pénzügyi eredménnyel az Intel

A 2020-as pénzügyi év összességében remek eredményeket mutat, ám egyes részlegeknél visszaesés látszik, aminek több oka is van.

Zsinórban ötödik évét zárja rekord pénzügyi eredménnyel az Intel

Véget ért a 2020-as pénzügyi év utolsó negyedéve, illetve a teljes év is, így ideje összegezni, hogyan zárult a pandémia által sújtott időszak, ami sok-sok nehézséget okozott világszerte. Annak ellenére, hogy a COVID-19 hatalmas bizonytalanságot okozott számos piaci szegmensben, az Intel egészen jól teljesítette legutóbbi pénzügyi évét, méghozzá annyira jól, hogy ez lett zsinórban az ötödik olyan pénzügyi év, ami rekordokkal zárult. Mielőtt azonban megvizsgálnánk a teljes pénzügyi év alakulását, előtte érdemes rápillantani a negyedik negyedéves eredményekre, ugyanis azok is tartogatnak érdekességeket.

A 2020-as pénzügyi év utolsó negyedéve kereken 20 milliárd dolláros teljes árbevétellel zárult, ami az egy évvel ezelőttihez képest 200 millió dolláros visszaesést jelent, de így is ez volt a legerősebb negyedév az egész pénzügyi évben, ahogy az várható volt. Érdekesség, hogy a profit éves szinten 15%-ot csökkent, így most „csak” 5,9 milliárd dollárra rúgott, aminek több oka is van. A csökkenésben szerep jutott a pandémia miatt létrejött piaci torzulásoknak, ugyanakkor a növekvő adóterhek is sokat elvittek a profitból, hiszen a korábbi 14,4% helyett most 21,8%-os adót kellett megfizetni. Ezzel együtt a bruttó árrés csökkenése, a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek növekedése, valamint a 10 nm-es gyártástechnológia felfuttatása szintén extra kiadást okozott, ezek tehát mind-mind csökkentették a profitot.

Galéria megnyitása

Az utóbbi negyedé nagy nyertese a Client Computing Group volt, amely éve szinten 9%-os növekedést produkált, azaz 10,9 milliárd dolláros teljes árbevételt ért el. Ez az eredmény részben annak köszönhető, hogy a noteszgépek forgalma éves szinten 30%-kal emelkedett, ami bőven elég volt arra, hogy az asztali platformok piacán mutatkozó 6%-os csökkenést, valamint a noteszgépek átlagos értékesítési árának csökkenését is ellensúlyozza. A noteszgépek átlagos értékesítési ára azért csökkent, mert a vásárlók az olcsóbb modellek és a Chromebookok felé fordultak, amelyekben olcsóbb processzorok dolgoznak, ezeken pedig kevesebb a haszon is.

A Datacenter Group, amelynek jó ideje komoly figyelmet szentel a vállalat, ezúttal 16%-os csökkenést produkált, vagyis a teljes árbevétel 6,1 milliárd dollárt tett ki. Ez annak köszönhető, hogy a platformokból kevesebb fogyott, valamint az átlagos értékesítési ár is csökkent. A hatások mögött a versenyképes piaci helyzet, valamint felhőszolgáltatásokat nyújtó partnerek felől mutatkozó csökkenő igény húzódik meg. Az Ice Lake-SP processzorok biztosan javítani fognak a részleg teljesítményén, de ezeket a termékeket még csak nemrégiben kezdték el nagyobb volumenben gyártani, így idő kell ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a részleg mérlegére.

Az IoT, a Non-Volatile Memory, valamint a Programmable Solutions részlegre hasonló hatások vonatkoztak, így ezek az előző év utolsó negyedévéhez képest mindannyian csökkenést mutattak.

A teljes képet nézve igen szép eredmény rajzolódik ki: a 2020-as pénzügyi év egészében éves szinten 8%-os emelkedés jött össze teljes árbevétel tekintetében, valamint a működésből befolyó bevétel is ekkora mértékben nőtt, ám a profit már 1%-os csökkenést mutat. Utóbbiban komoly szerepe volt a bruttó árrés 2,5%-os csökkenésének is.

Galéria megnyitása

Az egyes csoportokat vizsgálva azt láthatjuk, hogy mind a Client Computing Group, mind pedig a Data Center Group növelte teljes árbevételét, sorrendben 8 és 11%-kal. A klienspiacon a noteszgépek fellendülő forgalma hozta a növekedést, míg az asztali platformok iránti kereslet csökkent a 2019-es évhez képest. Az adatközpontok szegmensében a 11%-os növekedést egyszerűen az okozta, hogy 11%-kal több lapkát szállítottak le 2020-ban, mint 2019 folyamán.

Az adatközpontok szegmensében az év egy részében a pandémia miatt megnőtt rendelések segítettek a növekedésben, ugyanis mind a felhő alapú szolgáltatások, mind pedig a kommunikációs szolgáltatások terén fejlesztésekre volt szükség ahhoz, hogy a partnerek állni tudják a sarat a megnövekedett igényekkel szemben, az üzleti és a kormányzati megrendelések azonban csökkentek az év folyamán. Azt még érdemes megjegyezni, hogy az átlagos értékesítési árak mindkét időszakban, azaz éves és negyedéves szinten egyaránt csökkentek, ennek pedig a fokozódó piaci verseny az oka.

A Mobileye részleg remek évet zárt, csak úgy, ahogy a Non-Volatile Solutions Group is: előbbi 10, utóbbi 23%-os növekedést ért el. A Mobileye esetében a növekvő autóipari megrendelések, míg a Non-Volatile Solutions Groupnál az új üzleti termékek piacra dobása jelentett előrelépést.

Az IoT és a Programmable Solutions Group esetében sajnos csökkenés mutatkozott: előbbieknél csökkent a kereslet a termékek iránt, ami 21%-kal gyengébb árbevételt eredményez, míg utóbbiaknál az 5G-re történő átállás miatt esett a kereslet, így a teljes árbevétel is csökkent, méghozzá 7%-kal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap