Régi sorozatokat támasztana fel a Square

Három játék térhetne vissza.

Régi sorozatokat támasztana fel a Square

Érdekes felhívást tett közzé a Square Enix indie fejlesztőknek szóló oldalán. A japán vállalat munkatársai a Collective-re várnak ötleteket régóta parkolópályán lévő, a 2009-ben felvásárolt Eidoshoz köthető címek újraélesztésére.

Hogy vajon a fénykorában is csak mérsékelten sikeres platformer, a komolyabb rajongói bázis nélküli Gex megmozgatja-e bárki fantáziáját, az jó kérdés. Az viszont több mint örömteli, hogy tizennégy hosszú év után a Playstation korszak egyik legegyedibb hangulatú akció-kalandjátéka, a természetfeletti elemekkel megspékelt Fear Effect is kap egy esélyt arra, hogy ismét régi fényében tündököljön.

A leginkább megdöbbentő a három játékból azonban vitathatatlanul az Ion Storm 2001-ben megjelent CRPG-je, az Anachronox. A kritikusok által szinte egyöntetűen remeknek ítélt humoros és bájosan abszurd, sci-fi környezetben játszódó program annak idején csúfosan megbukott a grafikus motor gyengesége, és a végleges verzióban benne maradt bugok miatt. De, annyi más alkotáshoz hasonlóan az évek során valóságos kultusz alakult ki körülötte, és idővel egyre többen fedezték fel, hogy mi mellett is mentek el a kétezres évek elején. Tom Hall, a játék designere évek óta tervezi, hogy egyszer befejezi a számos kérdést nyitva hagyó alkotást, így remélhetőleg élni fog a lehetőséggel.

A finanszírozás a tervek szerint a többi, Collective programban részt vevő játékhoz hasonlóan közösségi forrásból történik majd. Így a Square Enix egyetlen yent sem kockáztat, csak a marketing-munkálatokat, és a terjesztést vállalja magára, némi jutalék fejében.

Ha tehát az alkotás bukik, annak nincsenek komolyabb anyagi következményei, hiszen a játékokat alighanem digitálisan terjesztik majd, aminek a fizikai hordozókhoz képest alig van költségvonzata, és a reklámkampányt is olcsón meg lehet oldani. Ha pedig a produktum sikert arat, a kiadó némi haszonhoz jut, ami legyen bármilyen kicsi is, hosszú ideje tetszhalott címek esetében több, mint a semmi. Amennyiben a cég sikerrel jár, nem kizárt, hogy más kiadók is fontolóra veszik majd hasonló feltételek mellett a porosodó címeik kiadását néhány vállalkozó szellemű független fejlesztőnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward