Raspberry Pi B+: vonzóbb körítés – változatlan áron

Az új kiadás elődje alapjaira támaszkodik, de sokkal többet kínál nála, méghozzá ugyanazért az összegért.

Raspberry Pi B+: vonzóbb körítés – változatlan áron

A RaspBerry Pi B már jó ideje jelen van a piacon: az apró hobbiszámítógép az elmúlt két év alatt hatalmas népszerűségre tett szert, ami nem is csoda, hiszen egy sokoldalú, rengeteg féle projektre felhasználható termékről van szó.

Most a fejlesztők úgy gondolták, ideje egy újabb terméket piacra dobni, ám a friss jövevény még nem tekinthető következő generációs RaspBerry Pi-nek – mindössze a RaspBerry Pi B felturbózott változatáról, a RaspBerry Pi B+-ról van szó. Az újdonság ugyanúgy 35 dollárba kerül majd, mint az eredeti RaspBerry Pi B modell, ám ezért az összegért mostantól sokkal nagyobb értéket kapunk, mint korábban. A pici nyomtatott áramköri lapon továbbra is a Model B-ből megismert BCM2835-ös alkalmazásprocesszor teljesít szolgálatot, sőt, a rendszermemória mérete sem változott, így továbbra is 512 MB-nyi RAM-mal gazdálkodhatunk.

Balra a régi, jobbra az új modell látható

A nyomtatott áramköri lapot alaposan átszabták, így az új modell teljesen máshogy néz ki, mint elődje. Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a GPIO tüskesor alaposan meghízott: 26 helyett immár 40 érintkező áll csatasorban, de az első 26 lábkiosztása nem változott, így a RaspBerry Pi B+ tökéletesen kompatibilis maradt az elődmodellel, ami a meglévő projektek szempontjából rendkívül fontos. Hasonlóan szembetűnő változás, hogy az SD memóriakártya-olvasót egy helytakarékosabb, kompaktabb microSD memóriakártya-olvasóra cserélték, plusz a korábbi két USB 2.0-s port mellé még két USB 2.0-s port is érkezett, így már 4 USB 2.0-s portot lehet beosztani.

A nyomtatott áramköri lap elrendezése vonzóbb lett, mint korábban, de ezzel együtt a rendszer fogyasztása is csökkent, ugyanis a lineáris feszültségszabályzók helyett kapcsoló üzeműek kerültek a PCB-re – utóbbival 0,5 watt és 1 watt közötti fogyasztást sikerült megtakarítani. Jó hír, hogy az audió vezérlő dedikált, alacsony zajú tápegységet kapott, ami jobb hangminőséget garantál, mint a korábbi megoldás. Extraként négy furat is került a nyomtatott áramköri lapra, így az apró számítógép könnyebben rögzíthető.

A RaspBerry Pi B modell gyártása továbbra is folytatódik, ameddig csak igény lesz rá, de ezzel együtt már a RaspBerry Pi B+ modell is elérhetővé vált kereskedelmi forgalomban, méghozzá elődjével azonos, 35 dolláros áron.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward