Rajtra kész a TSMC 5 nm-es gyártása, teljes kihasználtsággal indulhat

Valószínűleg az Apple fogja kihasználni a TSMC kapacitásának jelentős részét.

Rajtra kész a TSMC 5 nm-es gyártása, teljes kihasználtsággal indulhat

Az utóbbi időben szárnyal a TSMC, és a jelek szerint nagyjából tudja azt a menetrendet tartani, amit korábban kijelölt. Már tavaly szeptemberben lehetett olyan híreket hallani, hogy 2020 márciusára bevetésre kész lehet a vállalat 5 nanométeres gyártása. Jelenleg úgy tűnik, hogy az 5 nm valóban elkészült és bevetésre vár, a következő hónapban pedig el is indulhat, méghozzá a teljes kapacitását kihasználva.

Egy a TSMC-hez közel álló forrás számolt be a pozitív fejleményekről, miszerint a tajvaniak kiváló tempóval haladnak a fejlesztéseket tekintve, és minden gond nélkül elkezdhetik a termelést a legújabb gyártástechnológia kihasználásával. Korábban a TSMC hivatalosan csak annyit mondott egyébként, hogy az év első felében szeretné elindítani az 5 nm-es gyártását, és a jelek szerint ezt minden gond nélkül tudja teljesíteni. Áprilisban már nagy mennyiségben készülhetnek a végfelhasználásra szánt 5 nm-es lapkák.

A DigiTimes úgy tudja, hogy a TSMC-nek nem lesz nehéz partnereket találni arra, hogy kihasználja az 5 nanométeres sorokat. Lényegében már most le van foglalva a teljes induló kapacitása. Ebből fakadóan pedig nem lenne meglepő, ha belátható időn belül már arról szólnának a hírek, hogy újabb bővítésben gondolkodik a vállalat. Az első termékek, amik 5 nm-en készülhetnek, jellemzően az okostelefonokba szánt, felsőkategóriás rendszerchipek lesznek. Valószínűleg az Apple tart majd igényt az 5 nanométeres gyártósoroknak a jelentős részére, az Apple A14 ugyanis már ezen fog készülni, de a Huawei is erre tervezi a Kirin 1020 lapkát.

Galéria megnyitása

A TSMC számár az 5 nm-es gyártás létrehozása és elindítása azért igazán fontos, mert ez a második kör, amikor már EUV (extreme ultraviolet lithography) eljárást is használ. Ezt a tajvaniak sokáig kerülgették, még a 7 nm esetében össze tudták hozni az első eljárást az EUV nélkül, de később megalkották az EUV technológiával kombinált 7 nanométeres gyártást is. Ez nem hozott hatalmas előrelépést, de arra mindenképpen jó volt, hogy sok tapasztalatot tudott gyűjteni a TSMC, amiket most fel is használhatott.

A korábbi adatok alapján az 5 nm-es gyártástechnológiának már jelentősebb előnyei lesznek. A tranzisztorsűrűség az aktuális eljáráshoz képes nagyjából 1,84-szeresére növekedhet, miközben a lapka fogyasztása 30 százalékkal csökkenhet, vagy adott esetben 15%-kal gyorsulhat. A rendszerchipek esetében a partnerek mindennemű javulást örömmel vesznek majd, az egészen biztos, hiszen a hatékonyság emelkedésével lehet javítani az üzemidőn, a méret csökkenésével pedig rugalmasabbá válhat a tervezés.

Galéria megnyitása

A TSMC számára az okozza az utóbbi időben a legnagyobb kihívást, hogy a partnerei igényeit kielégítse. A vállalat több alkalommal is „kénytelen volt” úgy bővíteni a gyárait, hogy azzal előre nem számolt. Ugyanakkor afelől nincs kétségünk, hogy a tajvaniak számára ennél kedvezőbb nem is lehetne a helyzet, hiszen a kapacitásbeli bővítés valószínűleg hamar megtérül minden esetben.

A TSMC az utóbbi időben közel 7 milliárd dollárt költött arra, hogy bővítse a kapacitásait, és ebből a szempontból nézve az 5 nanométeres gyártásba nem is kellett radikálisan sokat fektetnie. Iparági információk szerint 2,5 milliárd dollárt emészt fel az idei évben a TSMC eddigi legfejlettebb gyártósorának a kiépítése, a termelés beindítása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap