Radeon HD 6900-asok új nyomtatott áramköri lappal?

Radeon HD 6900-asok új nyomtatott áramköri lappal?

Az AMD a legfrissebb hírek szerint kisebb változtatásokat eszközöl majd a Radeon HD 6900-as sorozat tagjainak nyomtatott áramköri lapján (PCB). A tervekről a Swiftech rántotta le a leplet, ugyanis a gyártó illetékesei bejelentették, hogy elhalasztják a Radeon HD 6900-as videokártyákhoz készített folyadékhűtő megoldásaik piacra dobását, mivel az AMD a közeljövőben átalakítja a sorozat tagjainak a nyomatatott áramköri lapját.

A Radeon HD 6900-as sorozat tagjai korábban késve jelentek meg, ugyanis a Texas Instruments által készített egyik alkatrészből (vezérlő-MOSFET vagy más néven DrMOS) nem készült annyi, amennyire a start miatt szükség lett volna, így az AMD-nek szükségmegoldás után kellett néznie, így a VRM áramkör megépítéséhez végül nem TI-féle, hanem egy, a Volterra által készített vezérlőt alkalmaztak mind a Radeon HD 6950, mind pedig a Radeon HD 6970 esetében. A Volterra által készített vezérlő nem mondható egy olcsó megoldásnak, így az AMD-nél úgy döntöttek, hogy lecserélik azt egy kedvezőbb árú termékre, ami nem más, mint az eredetileg kiszemelt TI DrMOS megoldás. A Texas Instruments most már elegendő mennyiségben tudja előállítani a szóban forgó alkatrészt, így az AMD mérnökei mindkét Radeon HD 6900-as sorozatú videokártya esetében átalakítják a tápellátó áramkört (VRM), hogy alkalmazható legyen a Texas Instruments DrMOS vezérlője.

[bold]Az új VRM áramkör mellé fizikailag letiltott shaderek is járnak?

[/bold]

Az olcsóbb VRM összetevő alkalmazása még nem minden. Egyes jól értesült források szerint a PCB átalakítás fájó pont lesz mindazoknak, akik arra számítanak, hogy a kiszemelt Radeon HD 6950-es videokártyából egy egyszerű BIOS frissítéssel és néhány apró művelettel Radeon HD 6970-es modellt varázsolnak majd. Az AMD ugyanis valószínűleg fizikai tiltást alkalmaz majd a shaderek esetében, azaz a Radeon HD 6950-es modelleknél a GPU-ban található „felesleges” SM tömböt egyszerűen lézeres átvágással teszik majd használhatatlanná a gyártás során, így már nem lehet majd tovább trükközni az átalakítással.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward