PS3-on futó Gears of War 3-at találtak

De vajon miért létezik ez a verzió, mikor a játék Xbox 360-exkluzív?

PS3-on futó Gears of War 3-at találtak

Egy több mint 8 órás videó került fel YouTube-ra, amin az látható, hogy a 2011-ben Xbox 360-ra megjelent Gears of War 3 egy PlayStation 3 konzolon fut. Ráadásul ezt nem valaki összemókolta egy emulátorral, hanem a buildet ténylegesen az Epic fordította le, és a játék jelentős része végig is vihető.

De vajon mi történhetett és miért? Hiszen a Gears of War 3 exkluzív cím volt Xbox 360-on, ráadásul annak megjelenése után három évvel az Epic eladta a franchise-t a Microsoftnak, mondván, elképesztő költségekbe kerül egy ilyen játék elkészítése, és nagyon sokat kell belőle eladni, hogy profitot termeljen.

A videót egy PixelButts nevű, önmagát egykori hackerként leíró úriember helyezte el a YouTube-on, és mint írja, tudomása szerint egyedül ő rendelkezik ezzel a builddel (mármint az Epicen kívül, gondolom). Hozzáteszi, nem tudja, hogy miért készült, csak annyit, hogy itt van és működik.

PixelButts azt mondta, hogy az adatok egy 2011-es hackertámadás során kerültek ki, amikor a rosszakarók feltörték az Epic és más játékstúdiók szervereit. Akkor az egyik hacker azt mondta, hogy már egy évvel a megjelenése előtt hozzá tudott férni a Gears of War 3 bizonyos részeihez. Később egyébként ennek a bizonyos hackernek az Epic meg is köszönte, hogy rámutatott a rendszereik biztonsági hiányosságaira.

Ezt követően 2017-ben már felbukkant egy rövid anyag arról, hogy a Gears of War 3 fut a PS3-on, azonban ezt a megszerzett adatokból rakták össze hackerek, és valahogy működésre bírták a Sony konzolján. Az új verziót azonban maga az Epic fordította, ugyanis annyi adat nem került ki, hogy gyakorlatilag a teljes játékot egy az egyben össze lehessen belőle rakni és futásra bírni PS3-on.

Az információk alapján úgy tűnik, hogy 2011 májusában szinte napi rendszerességgel fordította le újra és újra az Epic a Gears of War 3-at PS3-ra, azonban egy jó ideig nem lehetett tudni, hogy ez azért történik-e, mert előbb-utóbb kiadják majd a játékot a Sony konzoljára, vagy mert ennyire egyszerű az Unreal Engine 3 segítségével lefordítani egy Xbox 360-as anyagot a konkurencia gépére. 

Úgy tűnik egyébként, hogy a hacker közösség régóta tud ennek a verziónak a létezéséről, azonban amellett, hogy nem igazán tudták kitalálni, miért foglalkozott ezzel az Epic, akadt egy másik probléma is: nem tudták elindítani.

Nem olyan rég azonban kiderült, hogy ennek egy oka volt: az Epic által lefordított működik, csak éppen PS3 devkit kell hozzá, abban ugyanis dupla annyi memória található, mint a konzolban, így nem csoda, hogy a hagyományos PS3-on, sem pedig a PS3-as testkiteken nem ment.

Mindenesetre az anyag majdnem az elejétől a végéig kitolható, és a teljesítménye sem vészes, habár rendszeresen leesik 30 fps-ről a 10-20-as sávba. PixelButts azonban rájött, hogy ennek az Anya nevű női karakter az oka, akinek a haját ebben a formában nem igazán tudja megfelelően renderelni a PS3, és ez megüti a teljesítményt.

Habár hasonló eseteket jellemzően nem szoktak kommentálni a fejlesztők, meglepő módon az Epic ezt most mégis megtette, és a következőt mondták:

"A videóban látható anyag az Epic belsős Unreal Engine 3-as tesztelési folyamatainak a mellékterméke, amihez felhasználtuk a Gears of War 3-at és az Unreal Tournamentet is. Sosem szántuk ezt egy valódi terméknek a PlayStation 3-ra."

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap