Play Store: Tavaszi nagytakarítás és frissítés

A Google az Androidhoz tartozó alkalmazásboltot több tízezer feleslegesnek vélt applikációtól tisztította meg, és útnak indította a Play Store 4.0-t.

Play Store: Tavaszi nagytakarítás és frissítés

A Google az elmúlt hetek során az eddigi legnagyobb tisztogatást hajtotta végre az alkalmazásboltjának sok éves fennállása során. A különböző törlésre került programok között akadt jó néhány olyan, amit maga a fejlesztője távolított el a rendszerből, de a döntő többség kihullásáért a Google felel.

Összesen több mint 60 ezer applikációnak mondtak búcsút. Ez csaknem a teljes felhozatal 10 százalékát jelenti. Az eltávolított "termékek" valószínűleg keveseknek fognak hiányozni, hiszen főleg spameknek ítélt csengőhang és zeneletöltőkről beszélhetünk - amelyeknek nagy része kétes fejlesztők keze munkáját dicsérik -, avagy hosszú ideje kihasználatlanok.

A legnagyobb figyelmet azok az applikációk érdemelték ki, amik nem felelnek meg teljes mértékben a piactér Google által meghatározott általános szerződési feltételeinek. Ezek az automatikus feltöltési eljárásnak köszönhetően jelenhetnek meg a rendszerben, mivel a Google csak ezt követően ellenőrzi a behatóan az alkalmazásokat. Persze ennek is szigorú előfeltételei vannak, senki ne gondolja, hogy csak úgy röpködhet bármi a Store-ba, de nyilván vannak olyan vizsgálatok, amire nem lehet szűrőt létrehozni. A törlésről szóló információk nem hivatalosak, és a Google sem kommentálta őket, így a részletekről sem tudunk beszámolni. Ennek fényében nem ismert például, hogy milyen szintű beavatkozást eszközöltek a keresőóriásnál, hiszen joguk van, akár a felhasználók telefonjáról is törölni a veszélyes programokat.

A gyökeres takarítás egyébként a frissítéssel egybekötve történt, vagyis az elmúlt hónapokban különösen nagy figyelmet kapott a Play Store a vállalat berkeiben. Erről már korábban is esett szó, így akiket érdekelnek a pontos részletek, erre fáradjanak.

A Play Store 4.0 nem hoz hatalmas változásokat, de mivel a felhasználói felületet szabták át, így a tulajdonosok biztosan észreveszik, ha már megkapták a legújabb variánst. A frissített app szinte minden készülékre elérhető lesz, ami nagy pozitívum - az Android 2.2 megléte a telepítés egyetlen meghatározó feltétele. A megújult Play Store gyorsabb, gördülékenyebb használatot garantál, és az Android 4.0-ba sokkal jobban bele fog olvadni a megjelenését tekintve.

A piactér kliense éppen úgy fog feltűnni, mint a rendszerfrissítések, vagyis ki kell várnunk a sorunkat. Nem kell "megijedni", ha még nem frissült, heteket is igénybe vehet a teljes művelet. Persze ha a .APK kiterjesztésű fájlt letöltjük, akkor azonnal kipróbálható, illetve használatba vehető a Play Store 4.0.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward