Shop menü

PERBE FOGTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB DRAM GYÁRTÓIT

A vád szerint mesterségesen fogták vissza a termelést, hogy az árak emelkedjenek, a profitjuk pedig szárnyalhasson.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Perbe fogták a világ legnagyobb DRAM gyártóit

A DRAM piacon 2016 óra komoly drágulás ment végbe. 2017 folyamán nem kevesebb, mint 47%-os emelkedés mutatkozott a memóriaárakban, ami kirívóan magas érték – ekkora növekedésre az elmúlt 30 év folyamán még nem volt példa. Pont ez lett gyanús egy ügyvédi irodának, a Hagens Berman-nak, amely a megkárosított vásárlók nevében csoportos pert indított az említett cégek ellen az Egyesült Államok Észak-Kaliforniai Körzeti Bíróságán. A csoport azon amerikai vásárlók érdekeit képviseli, akik 2016. július 1-e és 2018. február 1-e között vásároltak memóriamodult, illetve olyan eszközöket, amelyekben DRAM lapul. További érdekesség egyébként, hogy ebben az időszakban az említett cégek profitja jelentősen, több mind a duplájára nőtt, hála a DRAM árak 130%-os emelkedésének.

Ezt a helyzetet a Hagens Berman állításai szerint iparági háttér-megállapodások idézték elő, amelyek a piac 96%-át birtokló szereplők között köttettek. A Samsung, a Micron és az SK Hynix a vádak szerint együttműködtek abban, hogy mesterségesen megemelkedjenek a memóriaárak, ugyanis összehangolták a termelőkapacitásaikat, így a szükségesnél kevesebb memóriachip készült, ami óriási dráguláshoz vezetett.

A Hagens Berman ügyvédei szerint a fenti lépéssel az érintett vállalatok megszegték az 1890-es Sherman-féle trösztellenes törvényt (Sherman Antitrus Act). Egy hasonló csoportos pert korábban már egyébként megnyert ez az ügyvédi iroda: 2006-ban szintén a DRAM árak mesterséges emelése ellen perelték a gyártókat, majd végül nyertek is. Akkoriban 300 millió dollárnyi kártérítést sikerült kiharcolniuk az érintett vásárlók számára, a Samsung és az SK Hynix pedig bűnösnek bizonyult, így együttesen 731 millió dollárnyi büntetéstszabtak ki rájuk. Hogy az új ügynek mi lesz az eredménye és meddig kell várni a bírói döntésre? Az elkövetkező hónapok folyamán kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére