PCIe alapú gyorsítókártya formájában is elérhetővé vált az első Ampere GPU

Az A100-as GPU az SXM4-es verziónál még 400 W-os TDP kerettel dolgozhatott, a PCIe alapú változatnál azonban már 250 W lesz a limit. A teljesítmény azonban mégsem esik radikálisan.

PCIe alapú gyorsítókártya formájában is elérhetővé vált az első Ampere GPU

Az Nvidia picivel több, mint egy hónapja mutatta be A100-as gyorsítóját, amely az A100-as, vagyis az Ampere sorozatot erősítő legnagyobb GPU köré épül. Akkoriban a GPU még csak SXM4 formátumban vált elérhetővé, ám most a PCI Express 4.0-s csatolófelülettel ellátott bővítőkártyákat fogadó rendszerekhez passzoló változat is megjelent.

Galéria megnyitása

A kétslotos bővítőkártya formájában érkező újdonság szokás szerint maximum 250 W-os TDP kerettel dolgozhat, ami az SXM4-es változatnál rendelkezésre álló 400 W-os TDP kerethez képest jelentős visszalépés, ám a teljesítmény mégsem csökken drámai módon. Lényegében arról van szó, hogy az A100-as gyorsítókártya PCIe formátum köré épülő változata az SXM4-es verzió teljesítményének 90%-át tudja hozni, az alacsonyabb TDP keret pedig nem jár órajel-csökkentéssel, illetve az A100-as GPU különböző funkcióinak csorbításával sem. Ez komoly fegyvertény, hiszen a TDP keretet ezzel egy időben elég jelentősen, 38%-kal csökkentették annak érdekében, hogy a PCIe formátum követelményei tarthatóak legyenek.

Változik viszont az NVLink típusú összekötők száma, ugyanis míg az SXM4-es változatnál 12 ilyen linket lehetett munkára fogni, addig a PCI Express alapú változatnál már csak 6 link állhat rendelkezésre, így a sávszélesség is felére eshet vissza – igaz, ezzel kapcsolatban hivatalos tájékoztatást nem adott az Nvidia. Ennek köszönhetően ebben az esetben már csak két ilyen kártyát lehet majd összekapcsolni.

Galéria megnyitása

Az új gyorsítókártya árazásával kapcsolatban nem érkezett információ, csak annyi derült ki, hogy a termék szállítása rövidesen megkezdődik, így az A100-as gyorsítókártya a nyár folyamán több szerverkonfigurációban is feltűnhet a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap