Összefogás a jelszavak hatékony és kényelmes kiváltásához

A különböző nagy és neves technológiai cégek egymással karöltve azon dolgoznak, hogy a jelszavak helyett idővel újfajta, kényelmesebb és hatékonyabb felhasználó-azonosítási metódusokat használhassunk

Összefogás a jelszavak hatékony és kényelmes kiváltásához

A FIDO (Fast Identify Online, azaz gyors online azonosítás) Alliance névre keresztelt szövetségben számos neves iparági képviselő van, célja pedig az, hogy a partnerekkel együttműködve olyan szabványokat fejlesszen ki, amelyekkel csökkenthető a jelszóhasználat szükségessége, illetve növelhető a felhasználók kényelme és biztonsága.

A gyenge jelszó gyenge védelemhez vezet

Manapság rengeteg jelszót kell fejben tartani: jelszavakkal óvjuk különböző internetes felhasználói fiókjainkat, de okostelefonunkat és asztali számítógépünket is jelszavak védik a kíváncsi szemek elől. A statisztikák szerint ráadásul még mindig nagyon sokan használnak egyszerű, könnyen kitalálható jelszavakat, illetve az is előfordul, hogy ezt az egyszerű jelszót vetik be minden felhasználói fiók és eszköz védelmére, ami biztonságtechnikai szempontból nézve több, mint aggályos. A jelszó alapú védelem erőssége ugyanis függ a jelszó komplexitásától, és attól is, hány helyen vetjük be ugyanazt a kódsort. Persze tény, hogy a sok-sok különböző jelszó megjegyzése komoly feladat, főleg, ha még bizonyos időközönként meg is változtatjuk őket, ahogy a szakemberek tanácsolják.

Itt az ideje, hogy visszaszoruljon a jelszóhasználat

A FIDO Alliance pont azért jött létre, hogy ezen a területen végre változás következhessen be. A szövetség tagjai azon dolgoznak, hogy olyan új szabvány készüljön, amely gondoskodik a felhasználó gyors, biztonságos és kényelmes azonosításáról. Az azonosítás biztonságtechnikai eszközökkel, illetve különböző webböngésző bővítményekkel történhet, olyan eljárások alkalmazása mellett, amelyeket a technológiai vállalatok beépíthetnek termékeikbe.

A szövetség hisz benne, hogy az új, szabványosított azonosítási technológia kifejlesztésével a különböző azonosítási technológiák – például a PIN kódok és a biometrikus adatok, illetve a másodlagos azonosítási technológiák – közötti együttműködés javulni fog, és ezek az eljárások ezzel együtt fejlődni is fognak. A léc meglehetősen magasan van, ugyanis egyidejűleg kell gondoskodni arról, hogy az eljárás biztonságos legyen és a felhasználók könnyen, kényelmesen alkalmazhassák.

Sokan dolgoznak a kihívás megoldásán

A feladat megoldásán több neves nagyvállalat is dolgozik, amik között a Lenovo, a MasterCard és az Infineon egyaránt jelen van, sőt, a szövetségbe idén áprilisban már a Google is belépett. A legújabb tag aki a napokban csatlakozott, nem más, mint a Microsoft. A cég komoly szerepet vállalhat a jelszóhasználat visszaszorításában, hiszen a Microsoft készíti a világ legnépszerűbb PC-s operációs rendszerét, a Windows-t, de emellett a mobil eszközök szegmensében is jelen van – igaz, utóbbi területen jóval szerényebb piaci részesedéssel bír.

A FIDO Alliance szabványosított felhasználó-azonosítási technológiája első körben a webböngészőkben és a webes alkalmazásokban tűnhet majd fel, de a szövetség azt is tervezi, hogy az Android, iOS és Windows Phone alapú táblák, illetve okostelefonok számára is kifejleszt néhány hatékonyan és biztonságos alkalmazható felhasználó-azonosítási eljárást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward