Óriási mértékben csökkentek a chipeladások

Az elemzések alapján eléggé gyengélkedik a piac, aminek az egyik oka az Intel processzorok hiányában keresendő.

Óriási mértékben csökkentek a chipeladások

A WSTS (World Semiconductor Trade Statistics), amely a chipgyártó tagvállatok által publikált chipeladási adatokból állító össze éves és negyedéves statisztikákat, egy meglehetősen érdekes eseményre hívta fel a figyelmet, ami az év első negyedévéhez kapcsolódik. Az elemzések alapján az év első negyedévében hatalmas mértékben, 15,5%-kal csökkentek a chipeladások az előző év negyedik negyedéves adataihoz képest, ami az elmúlt 35 év negyedik legnagyobb csökkenésének tekinthető. Az egy évvel ezelőttihez képest is elég nagy, 13%-os visszaesés mutatkozik a piacon, ami nem túl jó hír.

Galéria megnyitása

A WSTS szerint az első negyedéves forgalom 96,8 milliárd dollárt tett ki, ami az előző negyedéves 114,7 milliárd dolláros, illetve az előző éves 111,1 milliárd dolláros teljes árbevételhez képest igen látványos visszaesésként könyvelhető el. A háromhavi átlagos bevétel március folyamán 32,3 milliárd dollár volt, ami a februárihoz képest 1,8%-os csökkenést jelent, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 13%-kal alacsonyabb.

Galéria megnyitása

Az IC Insights elemzői szerint igazából a valódi árbevétel-csökkenés 17,6%-ot tett ki az első negyedév folyamán, azaz 2001 óta ez tekinthető a legnagyobb visszaesésnek, míg 1984 óta a negyedik legnagyobb csökkenésként könyvelhető el. 1984 óta egyébként csak 7 olyan eset történt, amikor a negyedévről negyedévre történő eladás-csökkenés meghaladta a 10%-os mértéket. Ezekben az években a teljes éves forgalom végül legalább 9%-kal csökkent.

Galéria megnyitása

Az elemzők szerint az év első negyedéve rendszerint a leggyengébb forgalmat hozza, ami a 36 éves megfigyelési időszak alapján átlagosan 2,1%-os átlagos csökkenést szokott hozni. Idén azonban ennél sokkal extrémebb mértékben csökkentek az eladások, ami az IC Insights elemzői szerint azt vetíti előre, hogy az éves eladások kétszámjegyű mértékben csökkennek majd. Ennek egyik oka az Intel processzorok hiánya, amelyek miatt visszaestek a PC eladások az utóbbi két negyedév folyamán. Ez a helyzet egyébként az év harmadik negyedévének végéig tart majd, legalábbis az Intelnél így látják.

Érdekesség egyébként, hogy Kínában és Európában március folyamán nőttek az eladások a februári szinthez képest, igaz, csak 1,3 és 0,6%-kal, de Európában éves szinten így is 6,8%-os csökkenésről beszélhetünk. Az összes többi régióban 9% feletti csökkenést könyveltek el – a legnagyobb esés Amerikában mutatkozott, ahol 26,6%-kal csökkentek az eladások.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap