Nvidia Tesla gyorsítókártyák akár ARM alapú környezetbe is

Az Nvidia bejelentette, Tesla sorozatának tagjai immár 64-bites ARM processzor(okat) használó szerverekben is alkalmazhatóak, hála az ARM64 támogatásnak.

Nvidia Tesla gyorsítókártyák akár ARM alapú környezetbe is

Az Nvidia a Lipcsében zajló 2014-es International Supercomputing Conference alkalmával egy meglehetősen fontos bejelentést tett, ami az ARM alapú szerverekben gondolkodó üzleti felhasználók számára lehet különösen érdekes.

A bejelentés értelmében a Tesla sorozatú gyorsítókártyák végre ARM64-es támogatást is kaptak, azaz gond nélkül használhatóak 64-bites ARM processzorokra támaszkodó szerverekben is. A 64-bites ARMv8-as processzorok jóvoltából a HPC konfigurációk végre elegendő számítási teljesítménnyel rendelkeznek, és elegendő mennyiségű rendszermemória megcímzésére képesek ahhoz, hogy be lehessen őket fogni HCP feladatokra. A HPC szegmensben az Nvidia Tesla gyorsítókártyái ismert, illetve elismert szereplőnek számítanak, de eddig – megfelelő támogatás hiányában – csak az x86-os HPC konfigurációk piacán tudtak labdába rúgni. A friss lépéssel az Nvidia az ARM szegmensben is megvetheti a lábát, így ha az ARM alapú szerverek végül leigázzák x86-os társaikat, a gyártó abból is tud profitálni.

Amellett, hogy a gyártó bejelentette az ARM64 támogatás érkezését, egyúttal bejelentette az első Tesla ARM64-es fejlesztőplatformokat is. Az első ilyen platform a Cirrascale műhelyében készül és az RM1905D típusjelzést viseli. Az 1U formátumú rack formájában érkező rendszerben egy pár Applied Micro X-Gene processzor teljesít szolgálatot, méghozzá egy pár Tesla K20-as gyorsítókártya társaságában. Ezzel egy időben az E4 is lerántotta a leplet saját megoldásáról, amely az EK003-as típusjelzést viseli. Ez a konfiguráció 3U formátumú házban foglal helyet, ugyancsak két X-Gene processzor és két Tesla K20-as gyorsítókártya társaságában.

A Tesla K20-as gyorsítókártyákat aligha kell bemutatni, az X-Gene processzorok azonban némi magyarázatra szorulnak. Az Applied Micro műhelyében kifejlesztett processzorok egyenként 8 darab ARMv8-as processzormaggal rendelkeznek, amelyek 2,4 GHz-es magórajelen ketyegnek. Ugyan az Apple Cyclone processzora már bezsebelte az első ARMv8 alapú megoldásnak járó előkelő címet, az Applied Micro terméke valamiben mégis első lett: az X-Gene processzorok az első olyan ARMv8 alapú megoldások, amelyek megfelelő PCI Express támogatást kínálnak ahhoz, hogy Tesla sorozatú gyorsítókártyákkal is együtt tudjanak működni.

Ide kapcsolódik, hogy az Nvidia a CUDA 6.5-ös fejlesztőcsomagot is bejelentette, ami ARM64-es támogatással egészíti ki a CUDA oldal repertoárját. Az egyelőre nem derült ki, hogy a CUDA 6.5-ös fejlesztőcsomag pontosan mikor lesz elérhető, de talán jól tippelünk, ha úgy gondoljuk, július közepén mutatkozik be, amikor a fejlesztőplatformok szállítása is megkezdődik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward