Notebook alapozó

Legújabb cikkünkben áttekintjük mikre érdemes odafigyelni notebook vásárlásnál

Notebook alapozó

Bevezetés, méret és súly

Bizonyára sok leendő notebook tulajdonos számára okoz gondot, hogy melyik gépet válassza, hiszen a kínálat óriási, így nehéz az elvárásainknak leginkább megfelelőre ráakadni. Mostani cikkünk pont ezért alapozó jellegű: a következő oldalakon átvesszük a fontosabb jellemzőket és tulajdonságokat, amikre érdemes lehet figyelni a döntésnél, aztán merészkednénk pár tippet és tanácsot is adni.

[bold]Méret és súly

[/bold]A notebook méretét legkönnyebben kijelzője átlójának a méretével jellemezhetjük, lévén mindegyik gép igyekszik a lehetőségekhez képest illeszkedni monitorához, hogy minél kisebb legyen a holt tér. Napjainkban a kijelzők jelentős része szélesvásznú 16:10-es képaránnyal rendelkezik. Bár évekkel ezelőtt még a 4:3-as arány uralta a piacot, mostanában egyre nehezebb ilyen kijelzővel szerelt gépet találni, és ha valaki ilyet szeretne, készüljön fel rá, hogy az drágább is lesz mint az ugyanolyan képátlójú 16:10-es. Ennek két oka van: az egyik, hogy egyre kevesebb ilyen panelt gyártanak (sok gyártó már egyáltalán nem is készít), a másik, hogy a 4:3-as monitor felülete nagyobb valamennyivel. A 16:10-esek legkomolyabb előnye viszont pont a szélességükben rejlik (a notebookoknál), ugyanis így nagyobb terület marad a billentyűzetnek, ami főleg kisebb átmérőnél nagyon komoly előnyt tud jelenteni.

A legkisebb (10-12”) notebookokat szokás szubnoteszeknek hívni. Súlyuk általában felülről közelíti az 1Kg-ot (a legkönnyebb 750 gramm környékén van), tehát elmondható, hogy cipelésük hosszú távon sem okoz problémát. A két kg-ot megközelítő példányok már nagyon nehéznek mondhatóak ebben a kategóriában. A kis belső hely miatt precízebb tervezést kívánnak ezek a gépek, főleg a hűtőrendszernél, ha erős processzort pakolnak bele. Talán többek között erre vezethető vissza az, hogy méretük nem arányos az árukkal: a szubnoteszek ugyanis igen drágák tudnak lenni. Cserébe a legkevesebbet fogyasztó, kis helyen elférő gépeket kapjuk, amik megfelelő akkumulátor mellett nagyon sokáig képesek húzni.

Érdekességképpen még itt érdemes kitérni a Tablet PC-kre. Érintőképernyővel rendelkező apró jószágok (súlyuk 1 kg alatt van), melyeket könnyen kézbe vehetünk, mintha csak egy nagyobb PDA-val rohangálnánk. Billentyűzet, optikai meghajtó csak külsőleg csatlakoztatható rájuk, a „leggyengébb” hardverrel rendelkeznek, mert a fogyasztás itt elsődleges szempont. Az előnyük a PDA-kal szemben, hogy notebook alkatrészekre épülvén bármilyen rendszert telepíthetünk rájuk, így rengeteg program áll rendelkezésre.

Persze cserébe nem férnek el a mellényzsebben.

A legjobban elterjedtek a 14-15”-es példányok. Ár, felszereltség és súly tekintetében óriási eltérések lehetnek, a választék itt a legnagyobb. Ezek között találhatóak a legolcsóbb notebookok, gyengébb felszereltséggel és pár erőmű, azokhoz illő árral. Súlyuk kettő és négy kiló közé tehető, egy 14-estől elvárható, hogy minél közelebb legyen a kettőhöz, a 15-ösöktől pedig, hogy ha lehet ne lépjék át a három kilót. Körülbelül ugyanis ide tehető az a határ, ami már a hordozhatóság kárára megy. Nem is gondolná az ember, de egy önmagában (minden tartozéka nélkül) 3-4 kg-ot nyomó notesz vállon cipelgetése a városban nehéz lehet. Ha nem viszünk vele semmi mást (iratainkat, könyveket stb.) akkor még csak-csak, de ha figyelembe vesszük ezeket a súlynövelő tényezőket akkor beláthatjuk, hogy például egy sorban állásnál nem túl kellemes élmény.

Asztali-gép helyettesítőknek is szoktuk nevezni a 17-20”-es gépeket. Hordozásuk csak autóval kényelmes, vállon nem ajánlott. A legnagyobb 20”-es példányok azon kívül, hogy óriásiak, súlyuk elérheti a 9-10Kg-ot (!!). Miért lehetnek jók mégis? Mert ha például ugyanazt a gépet szeretnénk használni munkahelyen és otthon, vagy akár a nyaralóban, akkor a kocsiba téve jóval könnyebb őket szállítani mint a kismillió kábellel rendelkező asztali társaikat, plusz közöttük találhatjuk meg a legnagyobb izomzattal büszkélkedő példányokat. Persze ennek ára is van: használat közben leszívják Paksot, így ne számítsunk egetrengető akkumulátoros üzemidőre.

Hálózat és csatlakozási pontok

Notebookunk mit sem érne ha elzárkózva a külvilágtól, remeteként élné életét, így szüksége van hálózati és egyéb csatlakozási felületekre. Szerencsére napjainkban egy RJ45-ös port (vezetékes Ethernet LAN) megléte már alapnak számít, eltérés már csak abban mutatkozik, hogy 100 Mbites vagy Gigabites a mögötte lévő vezérlő.

A Wireless (vezeték nélküli) LAN térhódításának hála már ilyen vezérlőt is találunk a legtöbb gépben, de sajnos még nem az összesben, így érdemes lehet odafigyelni rá: még ha jelenleg nem is fontos mindenhol, hosszútávon igencsak jól jöhet.

Ami szinte minden esetben csak opcionális az a Bluetooth kapcsolat. Jól jöhet, ha például BT-vel rendelkező mobiltelefonunkkal vagy PDA-nkal szeretnénk összeköttetést létesíteni vezeték nélkül. Ezeken kívül csak pár speciális felhasználási területe van (például BT-s egér csatlakoztatása), így ha valakinek az említettek nem szükségesek, akkor nem fontos figyelni meglétére.

Amit biztosan megtalálunk minden notebookon, az pár USB kapu. A legáltalánosabb csatlakozó digitális fényképezőgép, egér, pendrive, nyomtató, stb. csatlakoztatására.

Az IEEE 1394 port már nem található meg minden gépben, de elég elterjedtnek mondható. Digitális videokamera csatlakoztatásához lehet rá szükségünk.

Hasznos része lehet a gépnek egy memóriakártya-olvasó, mellyel az összekötő kábel nélkül is kezelhetjük MP3 lejátszónk, fényképezőgépünk, mobiltelefonunk stb. adathordozóját. Számos kártyafajta létezik, így ha szükségesnek találjuk az olvasót, akkor nézzünk utána támogatja-e azt a típust amivel mi rendelkezünk (pl. SD, MMC, MS, mini SD).

A soros (RS-232, például routereknél konzolkapcsolatokhoz), párhuzamos (pl. régi nyomtatók csatlakoztatásához) és Irda (infra, pl. mobilokhoz) portok már kihalóban vannak, így ha valakinek szüksége van valamelyikükre, akkor vagy vásárolhat egy USB portra csatlakoztathatót, vagy jelentősen leszűkítheti ezzel a kört vásárlásnál, megkönnyítve ezzel a döntést.

Ha notink képét szeretnénk megjeleníteni TV készülékünkön is akkor hagyományos készülék esetén figyeljünk arra, hogy a gép rendelkezzen egy S-Video/RCA video, vagy HDTV esetén D-Sub/DVI kimenettel. E két utóbbi szükséges ahhoz is, hogy másodlagos monitort csatlakoztassunk gépünkre. (Figyelem: az, hogy _egyszerre_ lekezel e két monitort a gépünk, az integrált grafikus megoldástól függ!)

Végül pedig, két fajta bővítőkártya létezik notebookokhoz: a régebbi PCMCIA és az újabb PCI-E-re épülő, Express card. Előbbire jelenleg még nagyobb a választék, de az utóbbi a jövő.

Teljesítmény és akkumulátoridő

A három legfontosabb tényező, ami gépünk teljesítményére kihatással van, az a processzor, a memória és a VGA. A gép fogyasztása és az akkumulátor ereje pedig behatárolja, hogy meddig lesz majd képes körülbelül elmenni külső tápellátás nélkül.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, vegyük sorba mire lehet érdemes odafigyelni.

Intel processzor esetén fontos tudni, hogy a Celeronok jelenleg fixen egymagosak, és némileg kasztrált változatai nagytestvéreiknek: kevesebb cache-sel (belső memóriával) rendelkeznek és nem támogatják az Intel SpeedStep technológiát, melynek lényege, hogy működés közben képes változtatni a processzor órajelét és tápfeszültségét, ezáltal csökkentve annak fogyasztását. Tehát például a Core Soloból készült Celeron valamivel lassabb annál, és fix az órajele. Cserébe viszont jóval olcsóbb. A jelenleg legerősebb Intel mobil család a kétmagos Core2Duo-ra épül.

Az AMD-nek is megvannak a gyengébb processzorai, ezeket Sempronnak nevezik. A kisebb cache méret ezekre is igaz, ám az Intel Celeronokkal ellentétben a Sempron képes önmaga szabályozására, így kevesebbet fogyaszthatnak mint azonos órajelű Celeronos társaik, teljesítményben viszont nincsenek óriási eltérések. A legerősebb AMD processzorok jelenleg az X2-es család tagjai.

Egyik gyártó felett sem törnénk szívesen pálcát, de talán elmondható, hogy jelenleg a legerősebbek mobil fronton a Core2Duo-k míg az AMD processzorai jobb ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek, főleg az olcsóbb régiókban. Arra érdemes odafigyelni, hogy a notiban ne asztali gépbe való processzor legyen, hanem tényleg notebookba szánt darab (Mobile Sempron, Celeron M például).

A memóriára egy bizonyos szintig a minél több, annál jobb igaz. 256MB-al egy XP mellett el lehet lenni, amíg nem teszünk sok dolgot egyszerre, de ez csak a létminimum. Ha csak böngészésre és irodai alkalmazásokra használjuk gépünket, akkor 512MB elég lehet, de ha például Vista operációs rendszert szeretnénk használni vagy játszani akkor az 1GB ajánlott.

A grafikus alrendszerekről elmondható, hogy akinek általános felhasználásra kell annak bőven elég szolgáltatást nyújtanak az integrált megoldások (Ati X200, Intel GMA 9x0), míg játékra vagy 3D-s tervezéshez már kicsit több kakaóra van szükség. A választék igen széles az alsókategóriás 7300Go/X1400tól egész a csúcskategóriás chipekig. Természetesen ezeknek ára van, és nem csak a pénztárcánkra nézve. A komolyabb VGA-k sokat fogyasztanak és melegszenek, így általában a nagyobb gépekben kaptak helyet, és komoly terhelés mellett hamar lemerítik az akkumulátort.

És ha már az akkumulátornál járunk, itt az ideje, hogy beszéljünk is róla egy kicsit. A gyártók az aksi kapacitását mAh-ben (milliAmper*óra) adják meg. Ettől az értéktől és a notebook fogyasztásátől függ, hogy meddig bírja ki az akkumulátorral. Például egy 4000 mAh-es akkumululátor 500 mA-t 8 órán keresztül képes nyújtani (4000/500). Sajnos mivel a notebook fogyasztása változó, így konkrét értékeket csak tesztekből tudhatunk meg. Néhány gyártó (például az MSI), a honlapján is feltüntet MobileMarkkal mért értékeket.

Ergonómia, extrák és szubjektivitás

Az ergonómiához ugyanúgy hozzátartozik a noti mérete és súlya, mint az, hogy mennyire kényelmes a használata. A Tablet PC-ktől eltekintve minden notebook ugyanarra a sémára épül, így csak az a kérdés marad, hogy mennyire jó billentyűzettel és „egérrel” rendelkezik. Például már 15”-es notebookból létezik olyan, amely majdnem teljes billentyűzettel rendelkezik, ergo van rajta numpad is. Bizonyos esetekben ez fontos lehet (például sok szám bevitelénél), de a legtöbb esetben elég gyorsan megszokhatóak a kisebb billentyűzetek.

Régebben probléma volt a gombok kis mérete, manapság ez már nem jellemző. A nagyobb gond általában az egeret helyettesítő touchpad, vagy az IBM/Lenovo noteszeken pluszban található pöcök jelenti. Ezekkel nem mindenki képes megbarátkozni, ám sok helyzetben a külső egér használata nehézkes lenne (például vonaton), így előbb-utóbb mindenképpen meg kell. Nem lehetetlen küldetés, csak idő kell hozzá, de érdemes beszerezni egy mini rágcsálót is azoknak, akiknek problémát jelent hosszútávon.

Amikor mérlegelünk két notebook között, melyek nagyon hasonló paraméterekkel rendelkeznek és egy árkategóriában vannak, akkor marad az extrák „elemzése”.

Extrák tekintetében a gyártók nagyon találékonyak, láttunk már a gép mellett egeret, hordtáskát, webkamerát, jó szoftverkörítést, törlőkendőt, pendrive-ot, stb. Ezek mind-mind opcionális dolgok és nagyon hasznosak tudnak lenni.

A végére maradt egy nem elhanyagolható tényező: a szubjektivitás. Hiszen ha már ennyit költünk, az sem utolsó szempont, hogyan néz ki vásárlásunk tárgya. A választék nagysága miatt biztosan tud mindenki találni magának megfelelő gépet melyre büszke lehet. Itt jöhet még szóba akár a márkahűség is, elvégre ha valaki elkötelezett híve egy márkának, aligha fogja túl komolyan venni a többiek ajánlatát (pedig azért érdemes lenne sokszor).

Egy utolsó dolog: a gép belsejének hűtése kisebb-nagyobb zajjal jár. Mindenkinek más, hogy mit tart hangosnak, de ha van teszt az adott gépről valahol, akkor érdemes lehet elolvasni, néhány gép eléggé hangos tud lenni (szerencsére egyre kevesebb az ilyen).

Pár tanács

Most, hogy nagyjából végigvettük mikből is épül fel egy notebook, itt az ideje, hogy válasszunk. Mielőtt elkezdenénk barangolni a webshopban és a gyártók oldalain, érdemes eldönteni három dolgot:

-  Először is azt, hogy mire szeretnénk használni a gépet. Ez ugyanis körülbelül behatárolja, hogy milyen erős gépre van szükségünk. (Vigyázzunk az „Ó csak játékra kell!” kijelentésekkel, a játékok igénylik a legerősebb gépeket)

-  Másodszor, hogy milyen nagy keretünk van rá. Ezt valamennyire rugalmasan kell kezelni, elvégre pont annyiért úgy sem találunk gépet, de jó, ha van egy határvonal előttünk.

-  Harmadszor pedig, hogy mekkora gépet szeretnénk. Az első kettő egy kicsit be is határolja ezt a döntést. Ha csak irodai munkára, böngészésre szeretnénk egy gépet akkor választhatunk akármekkorát, csak a pénztárcánk szabja meg a határokat (hisz ne feledjük, a szubnoteszek nem olcsóak).

Ha ezeket eldöntöttük, akkor listára fel! Ideje belevetni magunkat a kínálatba. Állítsunk fel magunknak egy fontossági sorrendet. Mi az, amit feltétlenül tudnia kell gépünknek (például kezelje a vezeték nélküli hálózatokat) és mi az amiben esetleg hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni.

Meglátogatva a webshop notebook részlegét láthatjuk, hogy jobb oldalt, rengeteg szempont szerint szűkíthetjük a kört (ár, méret, gyártó stb.). Ajánlatos csak azokat kiválasztani, amikben biztosak vagyunk. Még így is valószínű, hogy rengeteg marad a listában, ekkor érdemes gyártónként megnézni a minket érdeklő példányokat. Felkeresvén a gyártók honlapját esetleg olyan információkat is találhatunk, melyeket a webshopban nem.

A szimpatikus gépeket érdemes egyenként megtekinteni, mert láthatjuk, hogy például a garancia eléggé gyártófüggő. Van, amelyik gépre 1, van amelyikre akár 3 év garanciát is kaphatunk. A gép méretétől függően figyeljünk oda annak tömegére, és arra hogy a gép kiegyensúlyozott legyen (például egy nagyon erős processzor mellé nem árt megfelelő mennyiségű RAM is, kivétel, ha tervezzük a későbbi bővítést)

Használjuk az összehasonlítás opciót a webshopban, sokkal átláthatóbbá teheti az egyes gépek közötti különbségeket (maximum három gépet képes egyszerre összehasonlítani)

Tartsuk szem előtt, hogy böngészésre, irodai alkalmazásokra, filmnézésre (kivétel az 1080p-s filmek) elegek a leggyengébb processzorral szerelt gépek is, ezekhez nincs szükség erőművekre. Ha feleslegesen veszünk egyet, akkor lehet, hogy egy melegedő zajládát kapunk. Inkább foglalkozzunk a gép egyéb paramétereivel (legyen rajta VGA kimenet, legyen benne BlueTooth ha kell stb.)

Asztali gép helyettesítőnél ugyanazok a szempontok érvényesülhetnek mint nagyobb társaiknál, lehet kapni notebookot megfelelően nagy merevlemezzel, sok RAM-mal, stb.

Játékra való notinál érdemes minimum egy GF 7400/Radeon X1400-ban gondolkozni. Jelenleg a jelölések nem kuszák, a minél nagyobb szám, annál erősebb VGA érvényesül, csak arra figyeljünk oda, hogy ezek a vezérlők nem csak a központi memóriát használják, hanem van dedikált RAM-juk. Nézzünk utána, hogy ez megfelelő nagyságú legyen. (Az említetteknél bőven elég pl. 128 MB).

Gondolkozzunk el rajta, hogy adott képernyőmérethez megfelelő-e nekünk annak felbontása. Van, hogy kisebb kijelzőn igen nagy felbontással találkozhatunk és akkor bizony nem árt ha jó a szemünk, továbbá a nagyobb felbontás erősebb VGA-t is igényel ha játékra lesz a gép és natív felbontásban szeretnénk játszani.

Ellenőrizzük, hogy az optikai meghajtó megfelel-e nekünk, ugyanis nem minden gépet szerelnek DVD-íróval. Ha extrém kívánságaink vannak, még olyan notebook is van, amely BluRay meghajtóval van szerelve.

Ha nincs operációs rendszer a géphez, de szeretnénk vásárolni egyet az nem gond, de ne felejtsük el beleszámolni a költségekbe.

A megfelelő hordozó megkönnyíti életünket, mindenképp gondoskodjunk róla, hogy legyen miben cipelnünk gépünket.

Vannak extrák, melyek igen hasznosak lehetnek. A beépített webkamera plusz mikrofon kombó jól jöhet, ha sokat beszélgetünk neten keresztül.

Tisztában vagyunk vele, hogy ebben az összefoglalóban nem adhattunk mindenre választ, de reméljük sikerült egy kicsit tisztábbá tenni a képet. Ha bármiben az Önök segítségére lehetünk, kérjük ne habozzanak kérdezni! A cikk témájában vagy fórumunkon állunk rendelkezésükre!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward