Nextbit Robin – élet a felhőben

A Nextbit egy olyan koncepciót dolgozott ki, ami a felhős adattárolást teszi minden eddiginél egyszerűbbé.

Nextbit Robin – élet a felhőben

Napjainkban rengeteg okostelefon van a piacon, de nagyon kevés az olyan modell, ami valóban valamilyen újdonsággal próbál érvényesülni. Szinte minden konstrukció ugyanarról szól, nincsenek különleges szolgáltatások, technológiai megoldások. Nos, a Nextbit mobilja szerencsére egyáltalán nem ilyen, a Robin a felhős adattárolást forradalmasítaná a mai trendekhez igazodva.

A Robin esetében már a külső megjelenéssel is arra szeretné felhívni a vállalat a figyelmet, hogy ez a legkevésbé sem egy hétköznapi készülék. A Nextbit kifejezetten arra törekedik, hogy az adattárolás tekintetében új kapukat nyisson meg a felhasználók előtt. Ez az okostelefon intelligensen kezeli a felhasználó adatait, és szó szerint mindent igyekszik a felhőtárakba menteni. A rendszer úgy lett kialakítva, hogy a felhasználó a lehető legkevésbé vegye azt észre, hogy a fájlok java valójában nem is a készüléken lesz tárolva, hanem online kerül elmentésre. A háttértár 32 GB a Robin esetében, de ez lényegében csak egy átmeneti tároló az alkalmazásoknak és a fontosabb dolgoknak, ugyanis a képek, a videófelvételek, a zenék, dokumentumok és egyebek egy 100 GB-os felhőbe kerülnek. Biztonsági mentések is készülni fognak, így a programok is mentve lesznek az online tárhelyen, és bármikor vissza lehet őket állítani, ha időközben valamiért törölve lettek.

Az egész olyannyira automatizálva történik, hogy állítólag akkor sem fog zavarba jönni a Robin, ha például videózás közben megtelik a tárhely; ilyenkor magától törölni kezdi azokat a dolgokat, amik egyébként már el vannak mentve a felhőben, szóval nem vesznek el. Az alkalmazások úgy látják a felhőkben a fájlokat, mintha azok a mobilon lennének, így például akár az online tárhelyről is lehet csatolni képeket egy e-mailhez. Arról, hogy éppen mi a helyzet a felhőben, a telefon hátoldalán található értesítési LED-ek tájékoztatják a tulajdonost. Ha valaki eléri a 100 GB-os határt, az sem ütközik majd falakba, extra gigabájtokra is szert lehet tenni, de erről részletesebben egyelőre nem esett szó – vélhetően felárat kell majd fizetni a nagyobb tárkapacitásért.

Természetesen a Nextbit is tudja azt, hogy egy jó szolgáltatás önmagában nem elég, éppen ezért a hardverre is nagy figyelmet fordított a tervezés során. A Robin már a megjelenésével magára vonzza az emberek figyelmét, négyzetes kialakítása és a színvilága kifejezetten fiatalossá teszi. Egy 5,2 colos megjelenítővel megtoldva érkezik, ami 1920 x 1080 képpontot feszít a maroknyi felületre, így 424 PPI-s pixelsűrűséggel szolgál. Az előlapot uraló panelt alul és felül is egy-egy hangszóró szegélyezi, így a hangzásvilágra biztosan nem lehet majd panasz. Két kamerával lett ellátva a gép, előre egy 5, hátra pedig már egy 13 megapixeles tekint. A frontkamera képes lesz jó minőségű önarcképek készítésére a videóhívások bonyolítása mellett, a főkamera pedig villámgyorsan fog minden témára ráfókuszálni, ugyanis fáziseltéréses rendszerről beszélhetünk, és sötétben is jó munkát végez majd a kéttónusú segédfénynek hála. A Robinon szó szerint a létező legfrissebb Android fut, tehát már a Marshmallow van rajta jelen, ami valójában hivatalosan még nem is készült el, hanem a végső tesztelése folyik.

C-típusú USB csatlakozó került rá.

A sebességfelelős egy hatmagos Snapdragon 808 besorolású lapka, ami ugyan nem az abszolút csúcs, de megfelelő környezetben derekasan helytáll, jó példa erre az LG G4. A rendszer számára 3 GB-nyi memória biztosított, ami már szinte mindig elegendő lesz a problémamentes működéshez – sok applikáció futhat a háttérben gondtalanul. A kapcsolati képességeit figyelembe véve a telefon kínál 4G LTE hálózati modemet, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0 LE modult, NFC chipet és persze A-GPS vevőt is. A biztonságot szem előtt tartva a Robin el lett látva egy ujjlenyomat-olvasóval is. Az eszköz egy 149 x 72 x 7 milliméteres vonalakkal határolt házban lakik majd, ami menta vagy éjkék színekben tűnik majd fel. A kecses testbe sajnos csak egy 2680 mAh-s kapacitású akkumulátor fért bele, szóval az üzemidejét tekintve nem érdemes tőle maradandó attrakcióra számítani. Öröm az ürömben, hogy akad gyorstöltési eljárás, így legalább az nem fog hosszú időt igénybe venni, hogy újra feltöltődjön.

A Nextbit közösségi finanszírozás keretében hívná életre a Robint, ebben pedig a Kickstarter van a vállalat segítségére. A cél fél millió dollár összegyűjtése, ami igazából olyannyira nem magas összeg egy ilyen projekt esetében, hogy máris teljesítették, pedig még alig, hogy elindult a gyűjtés. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mikor kerülhet a boltok polcaira a készülék, de az előrejelzés szerint 2016 januárjában kelhet útra az első kész szállítmány. Az ára nagyon kedvező, 350 és 400 dollár között alakul a támogatási csomag függvényében, de az igazán élelmesek még 300 dollárért fizethettek be rá (az első ezer támogató).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward