Nem mindennapi különlegességek az OCZ-től

Az OCZ illetékesei egy, a CES rajtját megelőző konferencia alkalmával mutatták be a vállalat legfrissebb termékeit, amelyek között számos érdekes, különleges megoldást találunk. Hogy pontosan miket is? Nos, erről az alábbiakban rántjuk le a leplet.

Nem mindennapi különlegességek az OCZ-től

Az OCZ illetékesei egy, a CES rajtját megelőző konferencia alkalmával mutatták be a vállalat legfrissebb termékeit, amelyek között számos érdekes, különleges megoldást találunk. Hogy pontosan miket is? Nos, erről az alábbiakban rántjuk le a leplet.

Thunderbolt porttal ellátott Lightfoot külső SSD meghajtó

Az első érdekesség egy külső adattároló, ami jelen esetben NAND Flash alapokon nyugszik. A termék fém házzal érkezik – ami az OCZ Enxo dizájnjára hasonlít – és Marvell alapú SSD vezérlőt használ. A gyártó állítása szerint az újdonság 750 MB/s-os adatátviteli sebesség elérésére is képes, ami igen jól hangzik.

A Thunderbolt portra csatlakozó külső SSD meghajtó a hírek szerint 128 GB-os, 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatban kerülhet majd az üzletek polcaira. Az OCZ illetékesei sajnos nem árulták el, hogy az Lightfoot névre keresztelt újdonság mennyibe kerül majd, illetve azt sem, hogy mikor válik elérhetővé.

 

OCZ R4-es SSD meghajtó PCIe porttal és 16 darab SF-2200-as sorozatú SSD vezérlővel

A második különlegesség, ami nagyjából akkora, mint egy felsőkategóriás videokártya, már nem más, mint egy PCI Express x16-os bővítőhelyre illeszkedő SSD kártya. A termék speciális, hőcső alapú hűtéssel érkezik, és ez már egymagában arra enged következtetni, hogy a hűtés alatt egy igazi mini erőmű lapul.

A következtetés persze helyes is, ugyanis az OCZ R4-es SSD kártyája egy rendkívül komplex megoldás. A terméken nem kevesebb, mint 16 darab SSD alegység foglal helyet, amelyek mind-mind egy-egy, azaz összesen 16 darab SF-2200-as sorozatú SSD vezérlővel rendelkeznek. A 16 darab SSD egység együttesen egy hatalmas RAID tömböt formál. Az operációs rendszer ebből csak egy hatalmas adattároló kapacitást kínáló, félelmetesen gyors adattároló rendszert lát, ami egyetlen meghajtóként jelenik meg.

A rendszer vezérléséről egy VCA 2.0-s architektúra köré épülő processzor gondoskodik, amely SATA 6 Gbps-os csatolófelületeket biztosít az egyes SSD alegységek számára - mindegyiknek külön -, az adott rendszer alaplapjához pedig PCI Express 2.0 x16-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik. A gyártó állítása szerint az R4-es SSD kártya folyamatos adatátviteli sebessége a 6656 MB/s-os értéket is elérheti, ami félelmetesen hatalmas sebesség.

Az adattároló egység többféle változatban is elérhető lesz, amelyek között a jelek szerint 3,2 TB-os modell is lapul majd. Az árakról és a várható megjelenés időpontjáról ebben az esetben sem érkeztek információk.

Lencsevégen a második generációs Indilinx Everest SSD vezérlő

A vállalat mérnökei még csak nemrégiben – alig néhány hónapja – készültek el az első generációs Indilinx Everest SSD vezérlővel, ám a jelek szerint már gőzerővel készül az utód, a második generációs kiadás is. Az IDX4000M00-BC kódnévvel ellátott, második generációs Everest Indilinx SSD vezérlőchip a hírek szerint 550 MB/s-os olvasási- és 500 MB/s-os írási sebesség biztosítására lesz képes, véletlenszerű 4K-s írási feladat alkalmával pedig akár 90 000 I/O műveletet is el tud majd végezni egyetlen másodperc leforgása alatt. A vezérlő esetében jó hír, hogy javult a kisebb blokkok kezelésének teljesítménye.

Az első olyan SSD meghajtók, amelyek az Indilinx Everest 2 SSD vezérlő köré épülnek, várhatóan az idei év második negyedévében kerülhetnek forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward