Shop menü

NEM CSÚSZIK TOVÁBB A STALKER 2, DE A MICROSOFT VISSZAFIZETI AZ ELŐRENDELÉSEKET

A fejlesztők szerint ez csak a Microsoft saját szabályzata miatt van így.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Nem csúszik tovább a STALKER 2, de a Microsoft visszafizeti az előrendeléseket

A STALKER 2 fejlesztése sosem tűnt egyszerűnek. Mindenféle jogi viták és csapatátalakulások után úgy tűnt, hogy az ukrán GSC Game World végre nyugodtan elkezdhetett dolgozni a játékon, és a rajongók valószínűleg azt követően nyugodhattak meg igazán, hogy kiderült, a Microsoft valamilyen formában finanszírozza a fejlesztést és a játék az első naptól kezdve elérhető lesz Xbox Game Passon.

Amikor úgy tűnt, hogy a STALKER 2 fejlesztésre végre sínre került, és közel lehet a megjelenés, kitört az orosz-ukrán háború.

A GSC Game World irodája Kijev központjában található, amit a háború első heteiben elég aktívan lőttek és bombáztak az oroszok, így természetesen elég sokan aggódva kérdezték a fejlesztőket, hogy a mi a helyzet? A készítők pedig erre egy videóval reagáltak, ami nem festett éppen pozitív képet a helyzetről.

Mint mondják, a háború mindent megváltoztatott, az életükért és a családukért kell küzdeniük, a játék fejlesztése pedig nyilvánvalóan partvonalra került. Ezt követően az is kiderült, hogy a játék címét megváltoztatták: az eredeti STALKER 2: Heart of Chernobyl helyett STALKER 2: Heart of Chornobyl lesz, az orosz helyett tehát az ukrán elnevezést alkalmazzák.

A következő időszak némileg bizonytalanul telt, de később Pavel Dobrovsky cseh újságíró és a Vortex arról számolt be, hogy a GSC Game World áttelepült Prágába, és onnan folytatja a fejlesztést. Azt is közölték, hogy a helyi fejlesztői közösség segített a stúdiónak a költözésben. A költözés tényét a GSC Game World sosem erősítette meg hivatalosan. Most pedig ott tartunk, hogy az Xbox Store elkezdte értesíteni az előrendelőket, hogy visszatérítik a pénzüket azzal az indokkal, hogy a "STALKER 2 megjelenése egy jövőbeli, meg nem erősített dátumra csúszott". Ezzel párhuzamosan a további előrendelési lehetőséget le is állította a Microsoft.

A GSC Game World erre azt a magyarázatot adta, hogy korábban simán csak 2023-ra tolták a megjelenést, konkrétabb dátum nélkül, és mivel a Microsoft belsős szabályzata alapján ilyen konkrét dátum nélküli játékokra nem enged előrendelést, így a már meglévő előrendeléseket is visszatérítették. A stúdió szerint mindez nem jelenti azt, hogy a 2023-as célhoz képest még későbbre tolódott volna a megjelenés. Mindez nem érinto a Steam, Epic Store és GoG előrendeléseket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére