Néha visszautaznál az időben, hogy hangulatosan játszhass retro konzolokon? Van rá megoldás.

Sokan felteszik maguknak a kérdést amikor a mai játékokra néznek, hogy ők változtak meg vagy a világ? Egy program az időutazás segítségével segíthet megtalálni a választ.

Néha visszautaznál az időben, hogy hangulatosan játszhass retro konzolokon? Van rá megoldás.

Kilencvenes születésűként személy szerint olyan régóta vagyok a videojátékok rajongója, hogy emlékezni sem emlékezhetek arra, mi volt az első találkozásom egy számítógépjátékkal. Egyetlen egy kép rémlik, ami talán az első élményem is volt, valami pixelkandallós menüje vagy játékmenete lehetett egy jellegzetesen nyugis zenével (ha valaki tud tippet adni mi lehetett ez a játék, kisegíthet.)

Első konzolunkból csak egy kapcsolóra emlékszem és utólag visszakerestem, ez talán egy Atari 2600-as lehetett, de valami történhetett vele, így anyagi helyzetünket tekintve a cseregép nem lehetett más, mint egy jó öreg sárgakazettás „Nintendo”, ami nagyon sokáig ki is szolgált engem. Mármint a „márka”, ugyanis ezek évente elromlottak és volt vagy 6-7 belőle az idők folyamán nekem is. Egy működő sárgakazis SEGA utánzat például most is itt pihen a szekrényem mélyén.

Akárhogyan is nézzük, ezeknek a szobáknak, konzoloknak és televízióknak megvolt a maga hangulata, amit manapság a mostani eszközökkel nehezebb átélni. (Ehhez még a most divatos „Mini” újrakiadott konzolok sem elegendőek). Ha te is részese voltál egy korai konzol vagy PC-s érának, akkor bizonyosan te is nosztalgikusan gondolsz vissza ezekre az időkre, amik valamilyen szinten hiányoznak a hétköznapjaidból. Ha néha-néha, akár csak pár óra erejéig visszavágynál ebbe a korszakba, akkor van egy jó hírem, ez egyáltalán nem egy lehetetlen mutatvány, hála a lelkes emulátor készítőknek és egy NeoZeroo nevű fejlesztőnek. NeoZeroo célja nem más, mint hogy a Virtuális Valóság segítségével újra egy hangulatos szobát teremthess magadnak, ahol a régi kedvenc videojátékaiddal játszhatsz a jó öreg színes televíziódon keresztül.

Az EmuVR jelenleg béta állapotban van és folyamatosan fejlődik. A program segítségével saját magad rendezheted be, tapétázhatod vagy poszterezheted ki a szobádat, amiben ráadásul egyszerre több konzolt futtathatsz, pontosan annyit, amennyit a PC hardvered elbír.

A televíziók nem csak egyszerű megjelenítőként vannak jelen. Elethű karcok tarkítják őket és emulált, a CRT-re jellemző megjelenéssel bírnak. A konzolokat megfoghatod, a kazettákat, CD-ket belehelyezheted ezekbe, kábelekkel vacakolhatsz, pont, mint a régi szép időkben. A program a remek textúráknak és fényeffekteknek hála fotorealisztikusan adja vissza a 80-as és 90-es évek hangulatát, tényleg ott leszel és átéled újra a 30 évvel ezelőtti élményeidet és ezzel együtt félelmetesen többet nyújt, mint egy mai számítógép monitorja a régi játékok futtatása közben. Az internetes multiplayer része erősen fejlesztés alatt áll, de már látszik rajta, hogy nagyszerű lehetőségek vannak benne. Egyelőre csak a közös játék működik, de az idő előrehaladtával már látni is fogjátok egymást, ahogy a tv előtt ülve gémeltek.

Hiányzik a Windows 95? Az egér és billentyűzet támogatásnak köszönhetően a DOS mellett akár régi Windows operációs rendszereket is emulálhatsz gond nélkül, amik természetesen futtatni tudják a kor játékait.

A napokban érkezett legújabb frissítés pedig új szintre emeli a retro élményt, hiszen a Light Gun Updatenek hála többek között újra elővehetjük a klasszikus Time Crisis-t, House of the Dead-et, Duck Huntot vagy Wild Gunman játékainkat, egyszerre.

Az EmuVR ingyenes és ez így is fog maradni a megjelenés után is és kompatibilis a legtöbb PC VR szemüveggel. Az emulátorok hardveréhsége miatt viszont soha nem lesz elérhető a program mobil VR szemüvegeken, így Oculus Questre és Go-ra senki ne keresse PC összeköttetés nélkül. A bétába bárki bekerülhet, aki ír egy email-t a készítőnek ezen az oldalon keresztül és utána csatlakozik a zárt discord csoporthoz, ami a legfrissebb letöltési linkeket tartalmazza. A támogatott emulátorok és VR eszközök ezen a linken találhatóak meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap