MWC: Napelemes kijelzővel szerelt mobil a Kyoceránál

A Kyocera több újdonságot is bemutatott Barcelonában. A napelemes telefon mellett volt Windows Phone és testreszabható strapamobil is.

MWC: Napelemes kijelzővel szerelt mobil a Kyoceránál

A Kyocera nem mutatott be olyan újdonságot a Mobile World Congressen, amit kereskedelmi forgalomba szánnak, azonban ez távolról sem egyenlő azzal, hogy ne lett volna érdemes ellátogatni a standjukra. A vállalat prototípusokat állított ki Barcelonában, amelyek az elkövetkezendő hónapokban (években) végleges testet öltve, a boltok polcain landolhatnak. Kamerák kereszttüzébe került egy érdekes elsősegélycsomag, egy Windows Phone rendszerű telefon, egy testreszabható strapamobil, valamint egy olyan masina, aminek a kijelzője egyben napelem is.

Elsősegélycsomag

A Kyocera termékei jellemzően strapabíró példányok és kifejezetten kalandoroknak készülnek, akik sokat túráznak, hegyeket másznak, ezzel pedig veszélyeknek teszik ki magukat. Ezt szem előtt tartva gondolta úgy a vállalat, hogy készítenek egy elsősegélycsomagot, ami olyan eszközökkel is fel van vértezve, melyek jól jöhetnek egy baleset esetében. A csomagban van takaró, víz, kötszerek, valamint rádiókapcsolódást segítő eszköz, napelem és alacsony fogyasztású táblagép is. A rádiós kütyü képes besegíteni az okostelefon antennájának mikor nincs térerő, ezáltal ha akad 50 mérföldes körzetben hálózat, akkor ahhoz tud kapcsolódni a mobil. A napelemes töltő értelemszerűen akkor jöhet jól, ha már kezdi feladni az okostelefon akkumulátora, ami azért jobb esetben is 4-5 nap után bekövetkezhet. Végül ott a táblagép is, ennek az a legnagyobb trükkje, hogy E Ink technológiás megjelenítővel dolgozik, és van egy háttámlája is, így bárhol felállítható.

Testreszabható strapatelefon

A strapabíró okostelefonok rendkívül változatos megjelenésűek lehetnek. Vannak olyan példányok, amik rendkívül robusztusak, hatalmas gumírozott keretekkel ellátva, de akadnak kecsesebb, szemrevalóbb példányok is, melyek fémes burkolatot kaptak. A Kyocera éppen ezért úgy gondolja, hogy van igény egy olyan platformra, ami lehetőséget nyújt az egyedi megjelenés kialakítására. Itt lesz egy központi egység, az úgynevezett „mag”, ami maga a telefon, és erre lehet majd a különböző héjakat felszerelni külső csavarokkal.

Minden burkolatnak meg lesz határozva a strapabírósági mutatója, így ezt is figyelembe véve dönthetik el a vásárlók, hogy nekik mi lenne az ideális kompromisszum. Olyan gépek is építhetőek majd, melyek átvészelik az extrém hideget, esetleg egy extra antennával rendelkeznek a jobb térerő elérése érdekében, vagy éppenséggel erőteljesebb, dupla hangszóróval szolgálnak – az előbbi jól jöhet egy erdő mélyén, az utóbbi meg egy építkezésen.

Windows Phone 8.1

A gyártó bemutatott egy Windows Phone 8.1-et futtató referencia készüléket is. A Kyoceránál a Torque modell alapjára építették meg a Microsoft operációs rendszerét futtató készüléket. Arról egyelőre nem beszéltek bővebben, hogy milyen formán érkezhet a kereskedelmi forgalomba szánt modell, az viszont kiderült, hogy nem kell már rá olyan sokat várni. Egy illetékes elárulta a Mobile World Congressen, hogy nagyjából a Windows 10 érkezése környékén állhatnak elő a saját megoldásukkal, szóval elképzelhető, hogy azon már a legfrissebb rendszer fog szolgálatot teljesíteni.

Napelemes kijelző

Végül lássuk a Kyocera talán legérdekesebb újítását, aminek meghatározó szerepe lehet a jövő mobiljaira nézve. A japán szakemberek olyan okostelefont hoztak kalap alá, aminek a megjelenítője egy napelemet is magában foglal, szóval a telefon folyamatosan tölti magát, mikor a felhasználó például a kezében tartva sétál vele az utcán. A konstrukció még egyáltalán nem végleges, azonban már most is meglehetősen pozitív reményeket ébreszt. A jelenleg alkalmazott áttetsző szolár film mindössze 0,6 milliméter vastag, ám, ami itt az igazi kérdés, hogy mégis mire képes? Nos, jelenleg 2 órányi napozást követően 5 percnyi telefonálásra elegendő energiát tud magához venni ennek köszönhetően az okostelefon. Ez nevetségesen alacsony teljesítménynek hangzik elsőre, de gondoljunk csak bele, milyen jó is lenne, ha a telefon nyugalmi állapotban nem igazán merülne, arról pedig nem is beszélve, hogy egy félresiklott kiránduláson ez akár életet menthet. A réteg fejlesztője egyébként a Sunpartner, aki elmondta, hogy okosórától kezdve a 13 colos tábláig bármilyen méretben működik a Wysips Crystal.

Azt nem mondta el a Kyocera, hogy mi a végső céljuk, de most, hogy már van egy viszonylag jól működő rendszerük, megkezdhetik az eljárás optimalizálását, ez pedig talán már a művelet könnyebbik része egy ilyen újítás esetében. Remélhetőleg nem kell már sokat várni az első végfelhasználói célra szánt modellre sem, és más gyártók is felismerik a technológiában rejlő potenciált.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward