Mushkin SSD-k különböző formátumokban – SF-3700-zal is

A Mushkin rengeteg új SSD-t mutatott be, amelyek között USB alapú megoldások is lapultak.

Mushkin SSD-k különböző formátumokban – SF-3700-zal is

USB 3.0-s adattárolók kicsiben és nagyban

A Mushkin standján több érdekes USB-s adattároló is feltűnt. Az érdeklődők például megcsodálhatták a Ventura Ultra sorozat legfrissebb tagját, amely immár 480 GB-os adattároló kapacitást használ. A Ventura Ultra családban eddig 60 GB-os, 120 GB-os és 240 GB-os modellek lapultak, amelyek USB 3.0-s csatolófelületen csatlakoztak gépünkhöz, és SandForce SF-2281-es SSD vezérlőt használtak.

Az SSD szintű teljesítményt biztosító pendrive-ok 39 000 I/O művelet elvégzésére képesek véletlenszerű írási-, illetve olvasási feladatok alkalmával, ami SSD-s mércével nézve nem túl combos, de a pendrive-ok között igencsak figyelemreméltó. Az új, 480 GB-os modell immár 128 Gb-es NAND Flash lapkákat használ és társaihoz hasonlóan az UASP módot is támogatja, ami jelentősen javítja az adatátviteli sebességet.

Az SF-2281-es SSD vezérlő már nem egy mai darab, mégis meglehetősen szép teljesítményt biztosít: a Ventura Ultra pendrive-ok akár 450 MB/s-os olvasási- és 445 MB/s-os írási tempó elérésére is képesek. Az újdonságok a profi IT-s szakemberek számára meglehetősen vonzóak lehetnek, de azok az átlagfelhasználók is örömmel fogadhatják őket, akik egy szupergyors USB 3.0-s pendrive-ra vágynak, amire akár operációs rendszer is telepíthető. Az sajnos nem derült ki, hogy a Ventura Ultra sorozat legújabb, 480 GB-os tagja mennyibe kerül majd, de a 240 GB-os modell már feltűnt az árlistákon, méghozzá 299 dolláros árcédulával.

Mushkin Ventura Ultra és Atom (Fotó: AnandTech)

A komoly adatátviteli sebességeket kínáló 480 GB-os Ventura Ultra pendrive mellett egy szerényebb sebességekkel gazdálkodó, sokkal kompaktabb pendrive sorozat is jelen volt a vállalat standján, amely az Atom nevet viseli. Az Atom pendrive-ok 8 GB-os, 16 GB-os és 32 GB-os kiszerelésben érkeznek és alig lesznek nagyobbak, mint egy USB port. Az apróságok 19,8 x 16,5 x 7,5 milliméteres mérettel büszkélkednek és annyira kompaktak, hogy nyugodtan a notebook USB portjában hagyhatóak, szállítás alkalmával sem okoznak majd galibát.

Hogy adatátviteli sebességek tekintetében mire számíthatunk? Az AnandTech rögtönzött gyorstesztje alapján 5 MB/s körüli átlagos írási-, és 80 MB/s körüli átlagos olvasási tempóra, ami összességében nem hangzik rosszul.

Az Atom pendrive sorozat árazásával kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos információ, de a 8 GB-os példány már feltűnt egy-két webáruházban, így kiderült, hogy a termék 10 dollárba kerül.

Jönnek az új SSD meghajtók, illetve SSD kártyák is

Az USB alapú megoldások kétségtelenül érdekesek és hasznosak, ám a felhasználók többségét mégsem ezek, hanem a 2,5 colos, illetve a különböző kártyaformátumok köré épülő megoldások érdeklik. Szerencsére a Mushkin az említett szegmenseket is célba veszi majd néhány új SSD meghajtóval, amelyek mindannyian SF-3700-as vezérlőre támaszkodnak majd. Az SF-3700 az SF-2281 utódjaként száll harcba a piacon.

Fotó: AnandTech

A 2,5 hüvelykes formátummal érkező, SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD meghajtók a Helix sorozatot erősítik, de ez a család M.2 2280 PCIe típusú SSD kártyákat is tartalmaz majd. Az M.2-es formátumú Helix SSD kártyák adattároló kapacitása 512 GB-ig terjed, a 2,5 colos Helix SSD-k között azonban már 2 TB-os modellel is találkozhatunk.

Fotó: AnandTech

Ezzel együtt az Atlas család is bővül: érkeznek az Atlas II-es SSD meghajtók, amelyek immár 128 Gb-es Micron NAND Flash memóriachipeket alkalmaznak, így kiegészítő alaplap nélkül, egyetlen PCB használatával is kínálhatnak 512 GB-os adattároló kapacitást. A Mushkin ezzel együtt a Scorpion II-es SSD kártyákat is piacra fogja dobni idén: ezek a termékek PCI Express 2.0 x4 csatolófelületet használnak és akár 2 TB-os adattároló kapacitással is rendelkezhetnek. A Scorpion II-es és a 2,5 colos Helix modellek esetében teljesítménnyel és strapabírósággal kapcsolatos okok miatt eMLC NAND Flash opció is elérhető lesz.

Fotó: AnandTech

Az SF-3700 alapú SSD meghajtók és SSD kártyák esetében MLC vagy TLC NAND Flash memóriachipet alkalmaz majd a gyártó attól függően, hogy nagy teljesítményre, nagy strapabíróságra vagy kedvező árra, illetve ezek kombinációjára van-e szükség. A repertoárban ONFi 2/3, illetve Toggle 1/2 típusú NAND Flash memóriachipek egyaránt jelen lesznek. Ezzel együtt az SF-3700-as SSD vezérlő legfontosabb szolgáltatásairól sem kell lemondani, így DuraWrite, SHIELD Error Correction, RAISE és DUAL AES-256 Encryption támogatás egyaránt elérhető lesz.

Teljesítmény tekintetében mindenképpen számíthatunk némi előrelépésre az SF-2281 alapú SSD meghajtókhoz képest, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az egyes sorozatok egyes modelljei pontosan milyen adatátviteli teljesítmény felmutatására lesznek képesek. Az biztos, hogy a PCIe alapú egységek gyorsabbak lesznek, főleg folyamatos adatátviteli sebességek tekintetében, de ez már aligha meglepő.

Árakkal és megjelenési dátumokkal egyelőre nem szolgáltak a gyártó szakemberei.

Az üzleti felhasználók sem maradnak újdonságok nélkül

A Mushkin a napokban bemutatta ProSpec sorozatú üzleti SSD meghajtóit is, amelyek a SandForce SF-2582-es SSD vezérlője köré épülnek. A 28%-os over-provisioning alkalmazása mellett üzemelő adattárolók 100 GB-os, 200 GB-os, 300 GB-os és 400 GB-os változatban lesznek elérhetőek, méghozzá 2,5 colos formátumban. Az egyes SSD meghajtók mindössze 7 milliméter magasak és SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez.

A termékek 128-bites AES adattitkosítást használnak és a Mushkin Power Safe Technológiáját is megkapták, ami a hirtelen áramszünet alkalmával fenyegető veszélyek ellen nyújt hathatós védelmet mind szoftveres, mind pedig hardveres megoldásokra támaszkodva.

Az új SSD meghajtók meglepő módon csak három év garanciával rendelkeznek, és az sem túl szívderítő látvány, hogy a 4K-s véletlenszerű írási teljesítmény a nagyobb adattároló kapacitást kínáló modelleknél a kisebbekhez képest majdnem felére csökken.

A Mushkin ProSpec Enterprise sorozatának tagjai hamarosan elérhetővé válnak, az azonban egyelőre nem tudható, hogy az egyes modellek pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward