MT9 - az MP3 örököse?

Az új formátum külön-külön is szabályozhatóvá teszi a zene egyes komponenseinek (dob, gitár, ének, stb.) hangerejét, páratlan lehetőséget kínálva így azok hallgatás közbeni könnyű és azonnali manipulálására.

MT9 - az MP3 örököse?

Az új formátumot elsőként a koreai Elektronikai- és Telekommunikációs Kutatóintézet álmodta meg, most pedig az Audizen cég hozza kereskedelmi forgalomba a saját zeneáruházán keresztül - a cég hozzáállása a zene kérdéséhez pedig egy külön pozitívum: úgy vélik ugyanis, hogy a zene már sokkal inkább egy digitális szolgáltatás, semmint egy fizikai termék. Ennek megfelelően az MT9-fájlokat sem látják el másolásvédelemmel - illetve, ahogy Ham Seung-chul, a cég főnöke fogalmazott: "nem akarunk ezzel vacakolni", és így ez a formátum is "olyan, mint egy CD, vagy egy kazetta; ha megveszed, nyugodtan kölcsönadhatod a barátaidnak is".

Az MT9 említett különlegessége tehát egyrészt a formátum hatcsatornás kiegyenlítőjében, valamint abban rejlik, hogy minden egyes hangszerhez, de még az énekhangokhoz is külön-külön hangerőszabályozót rendel - így tehát a zenék egyes komponenseit önmagukban is hangosíthatjuk, halkíthatjuk, vagy akár teljesen ki is iktathatjuk, saját ízlésünk szerint. Ha például egy szám alapvetően tetszene, csak túl sok benne a dobszó, akkor simán "kiműthetjük", vagy lejjebb vehetjük egy elfogadható szintre; aki pedig a karaoke műfajának nagy rajongója, az minden további nélkül eltávolíthatja az éneket is bármelyik számból.

A nemzetközi digitális zene- és videóipar testülete, a Motion Picture Experts Group (MPEG) legutóbbi, április végén, Franciaországban megtartott gyűlése alkalmával az MT9-et is beválasztotta az új digitális zeneszabvány pozíciójára áhítozó potenciális jelöltek közé, így a kérdés már csak az, hogy le tudja-e gyűrni majd a többi versenyzőt. Júniusban, Németországban, a következő gyűlés alkalmával ez is kiderül; tény, hogy az esélyei igen jók, és nem csak a fent említett tulajdonságai, hanem amiatt is, hogy a Samsung és az LG már érdeklődik iránta, ugyanis szeretnék felvértezni a mobiltelefonjaikat is MP9-lejátszókkal, majd lehetőleg már jövő év elején piacra dobni azokat.

Mindez tehát nagyon szép és jó, csak azt nem lehet tudni még, hogy az MT9-es fájlok az MP3-asokhoz képest megabájt-tekintetben mekkora változást jelentenek, és melyik irányba. Figyelembe véve a formátummal kapcsolatos terveket és az iránta tanúsított érdeklődést, az eltérés valószínűleg nem túl nagy, de azért nem ártana pontos adat is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward