Shop menü

MODELLFRISSÍTÉSEN ESETT ÁT A NYOMÓGOMBOS NOKIA 110 ÉS 105

Jó megoldást jelenthetnek azoknak, akik nem akarnak okostelefonnal bíbelődni, de már támogatják a HD hanghívásokat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Modellfrissítésen esett át a nyomógombos Nokia 110 és 105

A HMD Global égisze alatt mostanra valószínűleg nagyobb bevétel van a nyomógombos telefonok eladásából, mint az androidos eszközök értékesítéséből. Sokan választják ezeket akár második készüléknek is, és most az olcsó Nokia 105 4G és 110 4G modellek is vonzó megoldást jelenthetnek sokak szemében.

Korábban már volt Nokia 105 és Nokia 110 modell is forgalomban, nem szabad ezekkel keverni az újdonságokat. Csendben bukkantak fel a kínálatban a készülékek, és a HMD Global nem is volt túlságosan közlékeny a képességeiket tekintve. Sok dolog nem derült ki a termékekről, bár az az igazság, hogy itt a vásárlóközönséget ez valószínűleg nem is fogja különösebben meghatni.

A két mobiltelefon formavilága nem különbözik, és szürkében elérhető lesz a páros mindkét tagja, de az alternatív szín már más. A Nokia 105 4G egy korallkék változatban kerül bevezetésre, a Nokia 110 4G esetében pedig egy lila opcióval lehet számolnia a vásárlóknak. A Nokia 110 modellnél egyenesen arról beszél a vállalat, hogy prémium dizájnt kapott, a Nokia 105 pedig strapabíró lesz. Mindkettő plasztik burkolatot kapott, ami bírni fogja a gyűrődést, de azért valószínűleg nem sokaknak lesz az az első gondolata, hogy milyen prémium érzést sugároz bármelyik eszköz.

A Nokia 105 4G esetén kiemelte a HMD Global, hogy egy jobb minőségű IPS képernyőt kapott, ennek köszönhetően egyik szerkezetnek sem lesz gond a betekintési szögeivel, ami mindenképpen egy remek hír. Gondol az idősekre a cég, és a mobilok egyaránt támogatják szoftveresen a nagyobb betűméret használatát a megnövelt ikonokkal, a gombok is egészen nagyok, bár elválasztó nincs a 110-nél a gombok között, ami azért az időszebb korosztályt zavarhatja.

Előre telepítve van a készülékekre az Opera Mini böngésző, ami az ilyen olcsó készülékeken is lehetővé teszi a weboldalak látogatását. A Nokia 105-nél nem emelte ki a HMD Global, hogy lenne dedikált Facebook alkalmazás, de elképzelhető, hogy rendelkezik ilyennel, mivel a Nokia 110 4G esetében ez biztosan adott. Továbbá van Snake is, szóval lehet szórakozni a legendás kígyós játék egy ráncfelvarrott verziójával – ha lenne rajta klasszikus, néhány fanatikus talán még ezért is megvenné.

Kamerával is rendelkezik a Nokia 110 4G, de arról egyáltalán nem beszélt a vállalat, hogy a képalkotó milyen képességekkel rendelkezik. LED-es villanó sincs mellette, szóval sötétben egészen biztos, hogy semmit nem fog látni, de talán jobb is ez így. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy van LED a mobilokban, a tetejükre került ez, és értelemszerűen lámpa funkciót tölt majd be, amit könnyen lehet kapcsolni sötétben, így jól jöhet, ha este kell a lakásban biztonságosan közlekedni.

A telefonok kezelik a memóriakártyát, MicroSD-t (max. 32 GB) lehet bennük használni, mégpedig azzal a céllal, hogy ezen tárolják a zenéket az emberek. Hiszen van MP3 lejátszó funkció a páros kelléktárában, ha pedig az ember nem visz magával dalokat, hallgathatja az FM rádiót is.

Kiemelendő, hogy egyaránt képesek a 4G mobilhálózatokat meglovagolni, de ezt a HMD Global a nevükben is kiemelte. Szóval nem kell attól tartani, hogy a régebbi hálózatok lekapcsolása miatt használhatatlanná válnának. Ráadásul a VoLTE technológiát is tudják, ennek köszönhetően a HD hangminőség is biztosítható lesz a készülékeken, ha erről a szolgáltató is gondoskodik. Szóval sokkal jobb élményt jelenthetnek majd a telefonhívások.

Bluetooth 5.0 támogatással is szolgálnak már a mobiltelefonok, szóval akár teljesen vezeték nélküli füleseket is lehet ezek mellett használni, ami remek hír annak fényében, hogy már fillérekért kaphatóak TWS-ek. Az eszközökben az UNISOC T107 rendszerchip dolgozik, ami direkt ilyen környezethez biztosít aránylag modern alapokat. Dual-SIM-esek is a gépek, DSDS módban kezelik a hálózati kártyákat, és párhuzamosan mindkét SIM tud 4G LTE kapcsolatot létesíteni.

Órákon keresztül lehet majd telefonálni egy feltöltés követően, ha pedig nem sokat nyomkodják őket, napokon át ellesznek egy töltést követően. Ugyanolyan 1450 milliamperórás kapacitású telep található mind a kettő modellben. Tölteni 5 wattal lehet majd ezeket, szóval hiába a kicsi kapacitás, nem fognak gyorsan újult erőre kapni.

A Nokia 105 4G és 110 4G biztosan 20 ezer forintnál olcsóbban kerül majd a hazai boltok polcaira.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére